top of page
  • Skribentens bildTor Tolander

Varför känner jag inget i min dröm?

Drömde att min mycket nära och kära vän dog. Jag fick besked om det i drömmen, men inte vad han dog av. Konstigt nog så brydde jag mej inte utan det som bekymrade mej i drömmen var att jag nu måste ringa hans fru och beklaga sorgen och höra efter ifall hon behövde hjälp med något. Konstigt tycker jag, jag borde ju blivit förtvivlad.

"Bullen"


Photo by K. Mitch Hodge on Unsplash
Känslor man känner i drömmar är sällan samma man skulle känt i verkligheten

Att man drömmer om tuffa grejer men har en väldigt oväntad (och ofta svagare) känslomässig reaktion än man borde är mycket vanligt och har ingenting att göra med de känslor man har i verkligheten.

Det känslorna stängs av är snarare ett sätt att komma åt att pröva nya tankar utan att bli ”störd” av de reaktioner man i vanliga fall har som hindrar en från att se vad som ligger ”bortom hörnet”.

Mycket vanligt är att man drömmer rena skräckdrömmar. Om bilolyckor eller att man blir dödligt skadad eller att någon i ens omgivning råkar illa ut eller till och med den allra vanligaste – att man går runt utan kläder och den enda som verkar märka något är man själv. Visserligen är man påverkad av det men oftare försöker man fortsätta uppföra sig ”normalt” trots att man är naken.


Det alla dessa drömmar har gemensamt är att man gör något efter eller under den traumatiska upplevelsen och det är den biten som ens undermedvetna vill förhålla sig till.

Det kan vara känslan av utsatthet och upplevd brist på förmåga (nakendrömmar), det kan vara att hjärnan vill bearbeta ett traumatiskt minne av en skada eller en nära olycka (man är skadad men känner ingen direkt smärta)


Eller som i ditt fall – man kan behöva utröna vilka känslor man egentligen har för någon man aldrig tänker på eftersom den personen är gift med ens bästa vän.

I ditt fall handlar det med all sannolikhet om att du uppskattar henne och att det nu finns en bild av vad de känslorna är värda i jämförelse med dina känslor för din bästa vän.

Med tanke på vad du upplevde när du vaknade upp (att du fick känsloreaktionen då) innebär att ditt undermedvetna nu är med på banan och att din vänskap helt klart går före.

Den här typen av inslag i drömmar är som sagt mycket vanliga eftersom vi alltid känner massor av saker vi betydligt mer sällan medger att vi känner.


13 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page