top of page
ToH right 005.png
Tor och Hanna

Järtecken

Image by Abigail  Keenan

Vi fick en fråga

som bäst besvaras med en hel artikel för frågan handlar om Järtecken. Kärt barn har många namn järtecken, varsel, varningar, omen, förvarningar, föraningar eller tecken. Det finns många namn för att få vetskap inför en händelse som ger möjligheter att fatta andra beslut än man skulle gjort på egen hand.

Det finns massor med historier om folk som undvikit olyckor eller kommit undan med hjärtat i halsgropen från sånt som mycket väl kunde eller till och med borde skadat dem allvarligt.

Lägger man till alla historier om mindre livshotande situationer där en känsla, eller en ren förvarning ändrat på utgången kan man med gott samvete säga att det händer dagligen.

Men vad är järtecken, kan man lita på dem och hur ska man förhålla sig till dem?

En del av svaren får du i den här artikeln och för att det ska bli lättare så utgår den ifrån en av de många frågor vi får in. En fråga som rör oväntat många trafikincidenter under kort tid.

Är inne i nåt extremt icke-flow nu och allt verkar ha att göra med trafik.

Först hamnar jag i en mobil fartkamera, sen vänder en polisbil och jagar ikapp mig. Det visade sig vara en vanlig nykterhets/körkortskoll men man blir ju rätt skärrad när dom vänder och kör ikapp en med ljus och sirener. Efter det får jag en parkeringsbot från Göteborg som jag inte varit i på typ 10 år.

Vad är det som händer?

 

Det du läser ovan är en rätt vanlig frågeställning och ett inte helt ovanligt händelseförlopp.

Det som frågaren råkat ut för är det som förr i tiden kallades järtecken. Det vill säga förebud eller varningar om kommande händelser.

Med tanke på att alla ”skrämskotten” handlat om bilåkning är det tydligt att ”makterna” vill förvarna dig om att det finns en risk för en kommande trafikolycka eller trafikincident där polis är inblandad.

Notera varning – poängen med järtecken är att de är tänkta att just förvarna om vad som kommer att ske så att man kan göra något åt det och därmed undvika eller mildra effekterna det som kommer hända.

Livet är fullt av den här typen av små och stora förvarningar och lägger man märke till dem kan de göra livet lättare och tryggare.

Tänk på hur många historier du hört om hur ett missat stopljus fick föraren att köra mer försiktigt och därmed undvika en svår olycka. Eller hur ett korsdrag fick ytterdörren att flyga upp och gjorde att man kom ihåg att låsa den. Och så vidare och så vidare. En del av dessa järtecken har naturliga förklaringar där den vanligaste är att vi människor är otroligt duktiga på att söka samband retroaktivt. Det vill säga att man ”minns” det som hände vid stopljuset när man precis undvikit trafikolyckan och att man gör en baklängeskoppling och skapar förklaringen och sambandet i efterhand.

I min värld förklarar det dock inte den massiva mängd järtecken som uppenbarligen har räddat liv och ändrat effekterna av både bra och dåliga händelser.

Vad, vem eller vilka som ligger bakom varningarna kan skifta både mellan gång till gång och mellan kulturer. I vissa kulturer tillskrivs järtecken förfädernas andar, i andra skyddsänglar och ibland olika väsen eller makter för sig eller i kombination.

Jag har en del teorier men det viktigaste för mig är inte vem som står bakom utan att det är ett faktum.

Dock finns det några saker man bör komma ihåg med förvarningar och järtecken så att man inte hamnar snett:

  1. Alla får inte förvarningar och ingen får förvarningar alltid! Det är alltså bara dumt att börja leta efter ”tecken” var och varannan minut. Om det händer något som uppenbart är utöver det vanliga (som att bli stoppad av polis, få fortkörningsböter där det i vanliga fall inte finns en trafikkamera och få parkeringsböter från en stad man inte varit i inom en veckas tid) bör man ta det på allvar och se vad man kan göra för att minska på eventuella risker (som typ – kolla att man bytt till vinterdäck och köra lite mer defensivt än vanligt under de närmaste veckorna.)

  2. Inte överreagera. Det går en tydlig linje mellan att ta järtecken på allvar och att leva i skräck under sin egen vidskepelse. På samma sätt som det går en tydlig linje mellan att strunta i tecknen och att aktivt motverka dem. OM det händer något som du reagerar på (som att du blir skärrad eller arg när någon oväntat svänger ut i trafiken framför en) så är det vettigt att vara lite mer vaksam en stund framöver. Det är inte ovettigt att strunta i det och se det som en slump heller (även om det faktiskt känns lite dumt när man skriver det) men det är garanterat korkat att konstatera att man inte tror på vidskepelser och gasa på lite extra. Faktiskt lika korkat som att låta rädslan för det okända vinna och helt enkelt ställa bilen vid vägkanten och gå.

  3. Inte ifrågasätta om man missat tecknen när något faktiskt händer. Antingen har man fått tecken eller så har man inte fått tecken men det spelar ingen roll i det läge man är i då olyckan varit framme. Det som ännu inte har hänt kan påverkas av aktiva val medan det som har hänt faktiskt är gjutet i sten. Det finns ingen extra skuld i att ha missat ett tecken på samma sätt som att det inte går att vara förbannad för att man inte fått någon förvarning. Det som har hänt har hänt därför att det hände. Det allra mesta som händer är styrt av slumpen och finns det ingen ”högre mening” med något kan man inte heller få en förvarning – oavsett hur hemska konsekvenserna än blir. Ibland klipps livstrådar helt utan mening eller syfte och det är oerhört tragiskt men det finns ingen extra skuld att fördela utöver den som lagar och regler står för.

  4. Det finns en tydlig begränsning i vad ”makterna” – får göra. Gränsen går vid att påverka våra beslut. Alla religioner verkar vara mer eller mindre överens om en sak att det som styr är vår fria vilja. Våra val är viktiga, att vi väljer är viktigt. Vare sig man tror att det påverkar ens karma eller om ”rätt” val leder till en plats i himlen är den fria viljan central. Därför kan inte ”makterna” hindra att något händer – de kan bara vinka med lite information i hopp om att det påverkar våra val.

  5. Alla ”makter” vill inte väl!!! Mycket viktigt att komma ihåg. Att du får ett järtecken betyder inte att den som ger det vill ha samma resultat som du. Det är ytterligare ett skäl att ta andliga råd med en nypa salt. Frågaren i detta fall har blivit förvarnad om något som har med trafik att göra (och möjligen också om poliser) Så det ligger definitivt ingen risk i att vara lite försiktigare än vanligt i trafiken – det finns liksom ingen baksida med att vara det. Men råd och järtecken som riskerar andra om man följer dem bör man alltid ifrågasätta.

  6. Inte ifrågasätt huruvida du ”borde tagit förvarningen på större allvar” efter något hänt. Vad är det som säger att du inte gjorde det? Du fick en förvarning, du är tydligen medveten om att du fått en förvarning och nu står du trots det i resultaten av – exempelvis – en olycka. Vad är det som säger att det här inte är det bästa tänkbara resultatet?

Se det så här: Du fick lite ny information som du uppenbarligen vägde in i den andra informationen du redan hade. Efter det gjorde du ett val och alla val har konsekvenser. Skulle du valt att vända och åka hem? – Då hade du ju inte kommit till butiken och då hade det inte funnits någon middag.

Skulle du kört ännu långsammare? – Vad är det som säger att du inte blivit påkörd av en annan bil som räknade med att du körde fortare än du gjorde.

Skulle du tagit en annan väg? – då skulle du kommit sent fram eller så hade du kört fortare och då kunde det ju gått ännu värre.

Eller för att vända på det: Kunde järtecknet varit bättre? – är det ditt jobb att förstå att en katt som skuttade ut framför bilen som du missade handlade om att du skulle vara försiktig en mil längre fram när du körde på älgen?

 

Du kan aldrig veta vad som SKULLE ha hänt – bara förhålla dig till det som HAR hänt och acceptera att du faktiskt gjorde så rätt du mäktade i den situation du befann dig i. Förhoppningsvis drar du erfarenheter av det som händer dig och gör mer rätt nästa gång men det är ALDRIG ditt ansvar att förstå järtecken eller tolka dem rätt.

Järtecken kan hjälpa till att fatta beslut och göra val men det är – precis som all annan information du har, får eller skaffar dig – bara information. Det är DU som väger informationen och det är DU som väljer vad du gör i varje given situation.

Så nästa gång du råkar ut för något som får dig att haja till och spänna sinnena kan du just fått ett järtecken.

bottom of page