top of page

Magiska redskap

Bli medlem.png
Fortelling-Framtids Pendulum
Image by 小胖 车
Image by Jen Theodore
OUIJA.png
Image by Steven Erixon
Image by Yeshi Kangrang

Alla yrken har sina verktyg och precis som med vilket hantverk som helst kan de allra flesta ha nytta och nöje av en del av dem. Vissa redskap gör det lättare att hitta borttappade saker, andra kan vara bra stöd och hjälp som meditationshjälpmedel eller för att få självinsikt. En del saker är bra för rådgivning och andra kan stilla ett stökigt hem och en del kan förvandla vanliga hemmakvällar till magiska äventyr. Men vad är säkert och använda och till vad. Vad kräver kunskaper och vad passar nybörjaren och/eller hobbyanvändaren.

Vad: Pendel

Beskrivning: Det finns många varianter i massor av material men alla har samma sak gemensamt. EN tyngd som hänger i en flexibel stav, snöre eller kedja så att tyngden kan röra sig fritt i alla riktningar.

Teori: Tanken är att det kollektiva undermedvetna eller naturkrafter eller andar får pendeln att röra sig i olika mönster och riktningar och/eller stanna på rätt ställen.

Användning: Svara på enkla frågor (vanligen ja/nej frågor), hitta borttappade saker (genom att följa pendeln till den står still över saken man letar efter) eller bestämma resmål (öppna en kartbok och låt pendeln leda handen tills den stannar över en plats).

Kunskapskrav: Noll. Allt du behöver för att kunna börja hittar du i vår broschyr som du kan ladda ner gratis HÄR. (Edit: Vår broschyr är på rymmen. Så fort vi har hittat den så kommer det att finnas en länk här. Vi ber om ursäkt för förseningen.)

Farlighet: Ofarligare magiskt verktyg får man leta länge efter. Stör ingen, gör inget på egen hand och kan inte skapa några vanföreställningar.

Kostnad: 0 – 600 kronor. Enklaste tänkbara pendel (och faktiskt riktigt funktionell) gör du genom att ta en vanlig tunn halskedja och hänga en ring eller ett örhänge i den. I andra änden finns pendlar av dyrbara kristaller i specialtillverkade guldkedjor eller den nya heta – Pendelstavar där tyngden sitter i änden på en tunn fjädrande stav.

Kuriosa: Pendeln har periodvis tillskrivits vetenskapliga kvalitéer och återfinns så sent som under 1900-talets andra hälft i händerna på en av serietidningsvärldens mesta uppfinnare – Professor Kalkyl i Tintin

Användbarhet:*****       Enkelhet:*****       Prisvärdhet:*****

Bedömning: Härligt verktyg för proffs och jättebra instegspryl för nybörjare. Pendla på och lär dig bli bättre allt eftersom.

 

 

Vad: Orakelkort, Änglakort mm

Beskrivning: 24-100 kort med positiva affirmationer på

Teori: Som alla typer av orakelkort så styr slumpen eller makterna vilket kort man drar och det kortet reflekterar de behov man har. Handen (eller pendeln eller blandningen av korten) styrs av ödet eller änglarna eller makterna beroende på ens trossystem.

Användning: Man drar ett kort och läser affirmationen och drar slutsatser av den eller låter sig inspireras av texten som den står. Man kan också enkla tre eller fem korts lägg med korten och kombinera betydelserna för mer komplexa budskap. Eller så kan man kombinera tekniker och låta en pendel välja ”rätt” kort ur en cirkel med kort.

Kunskapskrav: Läskunnighet och inte mycket mer.

Farlighet: Eftersom korten vanligen bara har positiva budskap finns det en risk att man inte får någon hjälp när man har riktiga problem eftersom glada tillrop gör mycket liten nytta när man är i kris.

Kostnad: 160-400 kronor

Kuriosa: Om man är ute efter att ta sina första steg in på en magisk väg är detta en återvändsgränd. Däremot kan kort med positiva budskap fungera mycket bra för att stärka en skadad självkänsla eller för att ge ett annat perspektiv när man sitter fast i negativa känslor. Som terapeutiskt verktyg är affirmationskort underskattade.

Användbarhet:**          Enkelhet:****        Prisvärdhet:**

Bedömning: En bra present till mormor

 

 

Vad: Tarotkort

Beskrivning: Alla spådomsredskaps överman. 22 kort major arcana som motsvarar alla övergripande händelser som står utanför den egna kontrollen och till det 4 sviter om 14 kort som beskriver samhället och de val som vi kan påverka med våra direkta val.

Teori: Symboliken i varje kort är tydlig och fixerad, nyanserna uppnås när de olika korten kombineras på olika sätt. Kortlekarna kan antingen vara besjälade (och alltså innehålla ett väsen med egen personlighet), bilder som speglar tolkarens och den spåddes undermedvetna eller en öppen portal som andeväsen kan kommunicera genom.

Användning: Allt från kortspel (Ja faktiskt samlingsnamnet för kortspel som spelas med tarotkort är Tarok) och strategiskt verktyg över självreflektion till spådomsinstrument.

Kunskapskrav: Ja. Minst en noggrann genomläsning av den med varje kortlek medföljande miniatyrboken, helst en mer omfattande beskrivning som till exempel Hannas Tarotkompendium som du hittar i vår webshop för digital nedladdning för att ens börja. En kurs eller en handledare är egentligen nödvändigt för att bli bra eller tålamod och maaaaaassor av träning.

Farlighet: Viss. Som alla stora reflektiva komplexa system krävs det kunskap för att hantera. I osäkra händer blir det lätt så att tolkningen påverkas av fördomar och egna åsikter eller sensationslystnad vilket kan leda till felaktiga tolkningar och råd som skadar eller skrämmer.

Kostnad: 200-500 kronor

Kuriosa: Den äldsta bevarade Taroten Visconti-Sforza målades som en bröllopsgåva till Hertigen av Milanos bröllop och alla kort är porträtt (eller nidbilder beroende på om det var vänner eller fiender till fursten) av dåtidens politiker och kändisar. Kuriosa 2: Ett av korten i leken – Magikern – ”försvann” redan under Renässansen och är ommålad med en annan person som förebild.

Användbarhet:*****       Enkelhet:**          Prisvärdhet:***

Bedömning: Det bästa verktyget man kan ha och det kommer i så många varianter att man lätt hittar en som passar ens personlighet och stil. Dock inget man bemästrar på en dag. Dock oerhört roligt att hålla på med även som total nybörjare.

Om du vill prova att använda en tarot så har vi en nät-tarot här. Den är lätt att tolka och mycket bra för nybörjare.

 

 

Vad: Ouijabräde

Beskrivning: Klassiska ”anden i glaset”, en spelplan bestående av alfabetets bokstäver siffrorna 0 till 9 orden ja, nej och adjö. Varianter med andra ord och symboler förekommer. Till detta behöver man ett glas och ett ljus. I grupp om 2 till max 5 (annars blir det för trångt runt brädet) vilar man fingrarna på glaset och ställer frågor till det ”andeväsen” som styr glaset.

Teori: Genom att man är flera som vilar sina fingrar på glaset kan inte en enskild person styra vart glaset vandrar över brädet. Tanken är att ett andeväsen som annars är för svagt för att kommunicera kan använda den förenande kollektiva kraften hos de som sitter runt bordet samtidigt som andeväsendet är fångad i cirkeln av människor och därmed blir ”tvingad” att svara på deras frågor.

Användning: Bred! Från kul och skrämmande sällskapslek till enormt värdefullt verktyg för att kommunicera med spöken och andra väsen som hemsöker platser som man vill rena.

Kunskapskrav: Alldeles för små. Två 10-åringar kan få det att fungera alldeles utmärkt.

Farlighet: Det finns ett antal mycket tydliga regler för vad man ska göra och vad man inte ska göra. FÖLJ DEM!!! Alla gruppaktiviteter har en tendens att spåra ut och det viktigaste är att ha ett syfte med varför man använder brädet som alla är överens om. Av alla verktyg är det här ett av de minst säkra men därmed också mest användbara eftersom man får svaren bokstavligen skrivna.

Kostnad: 0 - 600 kronor. Man kan tillverka ett själv med en spritpenna och ett glasbord eller, hellre, lackad träskiva

Kuriosa: Ett av många magiska hjälpmedel som förekommit i film. Ett av de få som i princip bara varit med i skräckfilmer

Användbarhet:****        Enkelhet:****        Prisvärdhet:***(**)

Bedömning: Jättekul för vem som helst men jag ser det i första hand som ett verktyg för proffs.

 

 

Vad: Runbrickor

Beskrivning: Brickor, helst av ben, med runor på som kastas och bildar mönster som man sedan tolkar.

Teori: Andarna, makterna eller förfäderna ger råd och vägledning genom de mönster och betydelser brickorna har när de landar.

Användning: Vanligen spådomsredskap

Kunskapskrav: Höga. Inledningsvis att kunna den futhark (run-alfabete) man använder (ja det finns flera olika), sedan tolkningsförmåga av mönster och att kunna ställa rätt, gärna väldigt konkreta, frågor.

Farlighet: Låg. Tekniskt krävande redskap med en brant inlärningskurva gör att du kan använda och respektera verktyget långt innan du blir bra nog för att göra något farligt.

Kostnad: 0 – 10000 kronor. Från hemgjorda i trä som man kan tillverka själv med en såg, en penna och en rundstav till fantastiska snidade brickor av antika ben. Runor är dock lite som golf först lär man sig spela, sen blir man bra på spelet och först därefter har man någon nytta alls av proffsklubbor. Som nybörjare är hemmagjorda träbrickor mer än tillräckligt bra.

Kuriosa: Svår och utdöende konstart. Jag känner bara en som överhuvudtaget kan använda runor på det här sättet och till och med hen föredrar att använda runor på andra sätt.

Användbarhet:*           Enkelhet:*           Prisvärdhet:**

Bedömning: Om du inte redan använder runbrickor – gör något annat

 

 

Vad: Kristallkula

Beskrivning: En glob av kristall som reflekterar ljus och bildar figurer av ljus och skuggor i glaset.

Teori: Globen fungerar som skärm genom vilken man kan se den andra sidan, andra platser och andra tider.

Användning: Se framtiden, kommunicera med andra sidan, spionera på folk som är på andra platser.

Kunskapskrav: Högt, att se former i kristallkulor är lätt, att tolka dem är en helt annan sak.

Farlighet: Nja… Man ska inte underskatta möjligheterna att få kontakt med något farlig men samma sak gäller i viss utsträckning här som för runor. När du är bra nog att kunna använda en kristallkula är du tillräckligt slipad för att hantera farorna.

Kostnad: 2000 om du har jättetur annars mycket, mycket mer, se kuriosa.

Kuriosa: Man kan få kristallkulor för så lite som 50 kronor men de är maskintillverkade och eftersom kristallkulor fungerar tack vare de olika skiftningarna och felaktigheterna i kristallen så är allt utom handtillverkade kulor meningslöst. Det är lättare att spå med en guldfiskskål än i en modern kristallkula.

Användbarhet:**          Enkelhet:**          Prisvärdhet:*

Bedömning: Om man är bra på det är en stor kristallkula episkt användbar till allt och mer underhållande än vilken dokusåpa som helst (eftersom man i princip kan se allt man vill). Så för de 50-60 personer i världen som är så bra är användbarheten ***** för alla andra borde bara prislappen i sig avskräcka.

bottom of page