top of page
ToH right 005.png
Tor och Hanna

Den fria viljan

I grunden för nästan alla religioner och filosofier ligger den fria viljan.

joshua-earle-9idqIGrLuTE-unsplash_edited

Jag säger nästan alla för att vissa religioner och trosinriktningar tar den så för givet att den inte ens omnämns men tanken i botten är att hela den mänskliga existensen till syven och sist kommer ner till att vi alltid har inte bara möjligheten utan faktiskt kravet på oss att göra ett aktivt och självständigt val.

Ibland är det lätt att göra val. Vi som har så bra tillgång till tid, teknik, pengar och frihet att vi kan läsa den här texten har gott om alternativ. Vi kan välja vad vi äter, om vi ska gå eller åka taxi, om vi ska ta en cigg, ett glas vin eller ge till välgörenhet. Vi kan också välja hur vi bemöter våra medmänniskor, vem vi röstar på och om vi säger ifrån på jobbet när någon säger något sårande, rasistiskt eller misogynt.

Andra har det betydligt jobbigare. Om du är på flykt och allt du äger är en plastsäck med dina käraste tillhörigheter har du svårare att göra vardagliga val. Du väljer inte att vara hungrig, var du ska sova eller ens vad som händer med din kropp eller dina tillhörigheter. Men du kan fortfarande välja hur du bemöter människor eller om du delar det lilla du har med andra.

Det är det fria valet som är det som gör oss mänskliga och summan av våra val avgör vilka vi inners inne är och det ligger också till grunden för vilken typ av vägledning och stöd vi kan få från skyddsänglar, väsen, makter eller förfäder. För vad för hjälp vi än kan få är det mot alla andliga regler att få sådan hjälp som tar ifrån oss vårt fria val.

Därför begränsas den hjälp vi kan få till tre saker: Hjälp att göra val, hjälp att välja rätt eller hjälp att hantera konsekvenser av sånt som redan hänt.

Några förtydligande exempel:

Hjälp att välja:

När du står i affären på väg hem dimper ett sms in som uppenbarligen skickades i morse men inte kommit fram till dig förrän nu. Det är en sur text från din partner om att du glömt stänga av kaffebryggaren igen och att du måste skärpa dig.

Om du inte fått smset skulle du handlat som vanligt men nu står du i en valsituation:

Du kan reagera med att rycka på axlarna och handla som vanligt – småsaker bekymrar dig inte.

Du kan bli sur över att hen alltid ska micromanaga dig och bestämma dig för att köpa middagsmat du vet att du gillar mer än partnern

Du kan tycka att din partner förtjänar något extra, vare sig du håller med hen eller inte och köpa en middag din partner gillar eller till och med köpa något extra som du vet gör hen glad.

Vad du än väljer nu kommer du använda ditt fria val och det valet kommer påverka din dag och kanske också din relation en liten, liten smula.

 

Hjälp att välja rätt:

På väg till jobbet ser du en tidning som ligger på sätet bredvid där du sätter dig på bussen. Den är uppslagen på en sida om vardagsmotion. Du blir inspirerad och bestämmer dig för att ta trapporna istället för hissen upp till kontoret. När du kommer upp får du reda på att hissen just fastnat och att det kommer ta en timme innan reparatörerna kommer och kan släppa ut de som sitter i den.

Detta är ett typiskt exempel på hur en liten knuff i rätt riktning förändrade hela din dag. Istället för att få morgonen förstörd instängd i en hiss kan du nu känna lättnad över att du slapp. Notera att den lilla inspirationen med tidningen inte fråntar dig det fria valet – den inspirerade dig att göra ett bättre val. Du kunde ju fortfarande valt att ta den ”snabbare” vägen och åkt hiss.

 

Hjälp:

Du är på väg hem och går över ett övergångsställe. Du har sett dig för och gjort allting ”rätt” när en bil helt utan förvarning svänger ut och kör på dig. Du far handlöst i väg men lyckas på något sätt vrida dig runt och rulla när du landar. När du ställer dig upp har du hjärtklappning och lite ont i en axel men är i övrigt helt OK. Det känns overkligt för du vet att du borde allra minst brutit ett ben.

Det här är ett typiskt exempel på den direkta hjälp makterna får ge. Du gjorde inget val utan var mitt i en vardaglig aktion vilket gör att din fria vilja inte påverkas av eventuell hjälp. Dessutom är det fullt möjligt, om än otroligt, att du bara hade en vansinnig tur.

Det där sista ”fullt möjligt att du bara hade en vansinnig tur” är viktigt och det kommer vi återkomma till.

I alla exempel ovan är det genomgående temat att det är ditt val och att det är ett fritt val som är viktigt!

I det sista exemplet är det också viktigt att påpeka att chock också kan få en att tro att man är OK fastän man egentligen inte är det. Efter en sån smäll ska man ta en vända till akuten och bli undersökt innan man börjar tro på sin tur (eller makternas hjälp) på allvar.

Så för att sammanfatta: Oavsett vem eller vad som puttar oss människor i olika riktningar, inspirerar oss eller hjälper oss gäller samma grundregel: Ingen hjälp får ta ifrån oss ansvaret över våra egna liv. Vi är de som gör valen och står till svars för dem.

bottom of page