top of page
  • Skribentens bildTor

Varför flyger jag i mina drömmar?

Jag behöver hjälp med en dröm, eller snarare ett fenomen som jag ofta drömmer om. Jag har flera gånger drömt att jag flyger, inte på något sätt svävar utan väldigt konkret - jag springer och tar ett "steg" upp i luften och sen flyger jag, flaxandes med armarna och rör benen ungefär som när man simmar. Dessutom går det ofta väldigt snabbt. För att ge lite bakgrund kan jag berätta om min senaste dröm. Det var ett väldigt långt händelseförlopp, drömmen var så att säga flera timmar lång, flygandet kom på slutet. Jag minns inte längre hur det började men jag vet att jag och en grupp människor (min syster bland annat och en man som sade sig vara trollkarl men som misslyckades totalt när han skulle förflytta mig och min syster till ett annat rum i huset med sin magi) hade brutit oss in i ett hus. Huset tillhörde ett äldre par som ofta grälade, jag tror att jag sett dom gräla tidigare i drömmen men kan inte minnas riktigt, och vi hade sett mannen döda ett djur i ilska efter det senaste grälet. Jag vet att djuret (en ko eller liknande) på nåt vis var deras förhållande, för när kvinnan fick se det halshuggna djuret blev hon väldigt tyst och chockad. Kanske var det som ett vårdträd, nåt de fött upp ihop. De detaljerna är lite luddiga men resten minns jag väl. Vi fick plötsligt veta att kvinnan var på väg hem och vi var tvungna att gömma oss eller fly. Jag sprang ut genom en sidodörr och sprang längs gatan. (varje gång jag drömmer att jag flyr från något så ser jag mig aldrig om, jag bara fortsätter och lyckas oftast fly - så jag vet inte om någon förföljde mig över huvud taget) efter bara några steg så lyfte jag och flög. Jag var inte särskilt högt över marken, kanske tre meter. Jag flög genom staden, bland annat förbi en busshållplats där en grupp människor stod och skulle till att gå på en långresebuss med sina väskor. De stirrade naturligtvis. Efter ett tag kom jag ut på landsbygden och vid det laget var allting koncentrerat på just att flyga. Jag minns att jag kommenterade allt jag gjorde inne i huvudet, till exempel att jag funderade på vart jag skulle flyga (det var någon mindre svensk stad som jag tyckte kändes lockande) och jag minns att själva den fysiska biten av flygandet var viktig. Jag försökte ta mig fram så snabbt som möjligt och - för första gången i en flygdröm - så försökte jag hela tiden öka i höjd genom att flyga "snett uppåt". och hela tiden, nere i mitt "undermedvetna" i drömmen, låg fortfarande en svag känsla av obehag - kanske känslan av att vara förföljd, känslan att det inte gick fort nog... men mest känslan av att det på något vis inte var naturligt att jag var en människa och flög, och därför var jag ju tvungen att falla förr eller senare. Jag kanske bara ville fram så långt som möjligt innan det hände.

De här farhågorna fick mig (så som jag ofta gör) att väcka mig själv. jag gjorde inte det medvetna valet att vakna, men det verkar som mitt undermedvetna är av det fega slaget för jag vaknar alltid väldigt lätt när jag känner obehag i drömmar. Även om jag efteråt hade velat fortsätta drömma för att se vad som hänt... Finns det något man kan göra för att motverka att vakna så fort det blir lite stressigt? Som sagt så drömmer jag ofta att jag flyger, alltid i samband med att jag flyr från något. ibland är elementet av flykt starkare än i denna senaste drömmen, och ofta flyger jag otroligt snabbt och även om det är en tillfredsställande känsla att jag rör mig snabbt bort från de som jagar mig så är det ändå på något sätt oroligt. Ibland rör jag mig som i den senaste drömmen lite klumpigt men jag har också haft drömmar där jag dykt, svängt runt och flugit med stor smidighet och kontroll. Det är en fantastisk känsla att se världen ovanifrån, och ofta när jag vaknar så ligger jag länge och önskar att jag kunde flyga i verkligheten. Så det är en delad känsla, härligt på ytan men ändå nånstans "fel". Jag undrar vad de olika variationerna av drömmen betyder? Ibland flyger jag på hög höjd men i den senaste drömmen var det hela tiden viktigt att jag tog mig högre upp, utan att verkligen lyckas. Kan det ha någon speciell betydelse? Tacksam för svar på mina flygfunderingar, "k"


Det finns många olika orsaker varför man flyger i drömmar - jag tror att ditt är ett av de ovanligare

Svar: Det finns olika typer av flygdrömmar och den du har är ganska ovanlig. Detaljrikedomen, kontrollen och att de krävs någon form av hot för att få dig att lyfta pekar inte på någon av "de vanliga" flygdrömmarna. Där den ena är frammanad av det undermedvetnas tolkning av blodtrycksförändringar under sömnen (man flyger för att sedan krascha mot marken och vakna med hjärtklappning) och den andra (mer lik din typ) handlar om frihet och glädje men själva flygandet skapas då hjärnan tolkar de små rörelser kroppen gör mot lakanen.

I ditt fall ser det mer ut som om du verkligen "flyger" det vill säga att delar av ditt undermedvetna "vilar" genom att lämna kroppen, eller skapa bilden av att den lämnar kroppen. Det kallas astral vandring eller astralprojektion och är väldigt ovanligt. Om det inte är det kommer tolkningen nedan men du kan lätt testa om du verkligen astralvandrar eller inte genom att genomföra ett meditationsexperiment.

Lägg dig på en säng eller en filt på golvet. Du ska ligga bekvämt och vara avslappnad men inte trött. Slut sedan ögonen och skapa en bild av hur du ligger i ditt sinne. Känn hur andningen känns, känn hur blodet strömmar genom din kropp. När du sedan känner dig totalt avslappnad skapar du en bild av hur du höjer dig själv ur din kropp. Lite som om din själ bara svävar rakt upp ur sitt skal. Fortsätt stiga tills du kommer till taket över dig, fortsätt rakt igenom taket tills du är utomhus (du kommer se en del detaljer på vägen särskilt om du bor i ett hyreshus). Nu väljer du en väg från huset som du är van att gå. Glid ner lite och följ den en bit, lägg märke till detaljer, parkerade bilar, hur soptunnor står mm. Saker som förändras men som kommer att stå kvar som de är någon timme eller så. Vänd sedan om och ta dig tillbaka till ditt hus, sväva upp över det och sjunk ner (med ryggen först) tillbaka genom taket och in i din kropp. Känn hur du är tillbaka, känn andningen och blodet pumpar. Öppna därefter ögonen. När du hämtat dig så gå ut och gå den sträcka du just flög. Om föränderliga detaljer (färg och märke på parkerade bilar mm) stämmer med det du såg när du flög samtidigt som du inte kunnat veta att de skulle stå där. - Då handlar det om astralvandring. I det fallet kommer oron av att du inte har någon kontroll samtidigt som den behövs för att "lyfta" ditt astrala jag från din kropp och tillåta dig att sväva iväg. Du kommer efter att du vet vad det är börja känna mindre och mindre oro under dina utflykter.

Om experimentet inte fungerar betyder det troligen att du har en variant av den andra av de två vanligaste "flygdrömmarna". Då tyder de på att du har en stark och levande fantasi men att du inte får uttryck för den i ditt vanliga liv. Troligen är det föräldrar, skola, kompisar eller arbete som sätter gränser om vad du gör med din tid. Därav oron, det som jagar dig är inget konkret utan din egen känsla av otillfredsställelse. Flygandet är huvudsaken i drömmen och är en ersättning för fria uttryck i verkligheten. Drömmen betyder då att du inte känner dig trängd men att du har önskemål och drömmar som du vet att du inte kommer att kunna tillfredsställa så länge du lever som du gör just nu. Men som sagt, det lutar faktiskt, ovanligt nog, åt spontan astralvandring.

387 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page