top of page
Skribentens bildTor Tolander

Var ska vi flytta och när?

Min familj och jag har under en lång tid varit ute efter ett nytt hus, men då vi inte "sitter i sjön" idag är vi ganska kräsna i vårt val. Vi vill hitta huset där vi skall kunna bo och trivas länge. I maj i år var vi på väg att köpa ett hus som vi har varit intresserade av och suktat efter i ett par år, vi hade till och med skrivit kontrakt, men då vi anlitade en professionell besiktningsman till att undersöka huset upptäcktes flera stora felaktigheter på huset och vi beslöt efter en hel del vånda att häva köpet. Vi fick dessutom lite dåliga "vibbar" från säljaren som vi upplevde som mycket suspekt och oärlig. Detta huset är nu sålt till en annan köpare och säljaren har flyttat till sitt nya hus.


Photo by Evelyn Paris on Unsplash

Nu har det dykt upp ett annat hus som vi funderar över. Vi har lagt bud på det, men budet ligger ganska mycket under begärt pris. Vi har fått indikationer pa att priset är förhandlingsbart om köparen är den "rätta". Vi kan tänka oss att gå upp lite, men frågan är om detta är "Vårat hus". Det ligger i samma område som det tidigare huset vi var intresserade av och det har utsikt över en havsvik. Vad som gör oss lite tveksamma förutom att vi tycker att det behöver renoveras en del, ar att säljaren till det första huset bor granne med detta nya objekt. Kommer han ställa till problem för oss? En annan orsak till att vi tvekar är att vi också pratat med mina föräldrar om att köpa deras hus (där jag vuxit upp). Vi vill helst flytta så fort som möjligt, men mina föräldrar verkar inte riktigt mogna att flytta än och jag vill inte stressa dem. Skall vi köpa huset med utsikten över viken, vänta på mina föräldrars hus eller är det till och med så att det kommer dyka upp ett helt annat objekt? Vi känner oss kluvna och vet inte riktigt vilket val som blir det bästa, vad har ni för råd att ge oss. Vad kan ni se? Jättetacksam for ett snart svar då vi antagligen måste ta ett snabbt beslut inom kort. "flyttsugen"



Svar: Ni gör rätt i att vara sparsmakade. Man flyttar helst inte mer än de gånger som är absolut nödvändigt och har man, som ni, möjligheten att göra ett väl avvägt val är det alltid att föredra. Vad gäller det hus ni nu tittar på så kommer grannsämjan inte inledningsvis att vara den bästa men om ni låter det förflutna vila så kommer er granne också att göra det. Har ni inställningen att han inte visste om felen heller så är det en sanning som jag är säker på att ni alla kan samsas om. Därifrån finns det inge hinder för en trevlig framtid i området. Det skulle vara en fin vink om ert intresse om ni la ett något högre bud men det kommer inte att löna sig att gå upp i pris särskilt mycket. Det finns andra köpare som är villiga att ge betydligt mycket mer än ni och det skulle på sikt bli en belastning för er familj om ni kände att ni gett för mycket för huset. Inte främst ekonomiskt men väl känslomässigt, väldigt mycket som ni skulle kunna reda ut enkelt skulle bli husets "fel" och sitta i länge. Att vänta på att köpa ett föräldrahem är ganska jobbigt, finns det ett gemensamt intresse så bör ni göra den affären snabbt och i fullt samförstånd. Att pressa fram den affären är däremot väldigt dumt. Det skadar mycket större värden än ett hus rimligen kan vara värt. Kommer ni inte överens på ett vuxet sätt ganska snart är det bättre att låta bli. Chanserna är goda att ni får det huset ni ser på nu och slå till om ni får chansen men håll ögonen öppna även för andra alternativ. Det är jobbigt men det finns ett par hus som är minst lika bra och kan bli lättare att förvärva.

6 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page