top of page
  • Skribentens bildTor

Utvecklingsdrömmar

Fråga Tor och Hanna: Jag har haft två drömmar på kort tid som har gjort intryck på mig (dvs, jag minns dem mycket bra).

1. drömde jag för några nätter sedan. Jag var i skolan (läser till gymnasielärare, det gamla programmet) i drömmen kommer en kvinna som jag störde mig ganska mycket på när vi gick samma kurs (vi gör inte det längre och anledningen till att jag störde mig på henne var att hon alltid sa "jag har arbetat som lärare i 10 år..." innan hon sa någonting annat, hon kändes utmanande mot alla oss som var "nyisar") och hon säger i drömmen att: "Din grupp sitter där nere, tror jag" och antingen säger hon "för du går väl pedagogiskt arbete?" eller så säger jag "är det pedagogiskt arbete?" Jag frågar om schemat och hon säger att jag har missat massor av föreläsningar och seminarier. Jag får ångestkänsla samtidigt som jag inte litar på kvinnan vilket ger mig en osäkerhetskänsla, jag får också en känsla av att hon luras och jag vaknar innan jag går nerför trappan som vi står vid.

2. Tappa- tanddrömmen: Jag tappar tanden som sitter till vänster om mina "kanintänder". Jag försöker få det på plats, men den passar inte längre och jag börjar tänka kring hur det kommer att gå med tråden bakom tänderna (har haft tandställning och kommer ha trådarna kvar under hela livet (både i under- och överkäken). jag är inte så pass logisk i drömmen att inse att tanden inte skulle kunna lossna på det sättet som den gjorde (den skulle ju ändå sitta kvar i tråden, eftersom den är fastlimmad). När jag vaknat funderar jag ytterligare en kort stund hur jag ska göra med tråden bakom tänderna innan jag inser att det var en dröm.

Vad kan dessa drömmar säga mig, jag tror att det är något, men jag är lite trög och behöver hjälp med själva tolkandet. Hjälp!

Drömmis :-)


Att tappa tänder i drömmar handlar alltid om personlig utveckling

Svar: Du är inte trög utan skulle säkert ha väldigt lätt att få åtminstone en bra bild av drömmarnas innebörd om det var någon annan som drömde dem. Problemet är att man alltid är blindast när det gäller en själv. Alla ens förväntningar, fördomar och erfarenheter om en själv lägger ett filter över förståelsen av det egna undermedvetna. Om du läser det du skrev om dina drömmar och tänker på dem som om det var någon annan som drömt dem så ser de genast mer lättolkade ut.


Dröm 1: Drömmen talar om dina farhågor inför stundande praktik och arbetsliv. Kvinnan representerar alla äldre mer erfarna lärare du kommer att träffa och samtidigt speglar dina känslor i drömmen din känsla av att du är ofärdig, otillräcklig och oförberedd. Din dröm är dess bättre en väldigt positiv dröm i botten. Den talar nämligen om hur du kommer att besegra dina farhågor. Ditt undermedvetna använder bilden av ditt misslyckande (missade lektioner osv) för att göra dig arg och "taggad" inför framtiden. Du kommer nog drömma om kvinnan igen och min misstanke är att ni kommer att gräla i framtida drömmar, att du utmanar henne och hennes värderingar. Troligen kommer hon vinna i drömmen och då är det viktigt att tänka igenom drömmen när du är vaken eftersom du då kommer att se hur absurda och dåliga hennes argument är. Drömmen säger om något att du har rimliga tvivel på din kompetens och att du därför har förmågan att ifrågasätta din egen insats. Det är något dina elever kommer att ha stor glädje av eftersom det gör dig till den typen av människa som vågar erkänna sina misstag och lära sig av dem.


Att kvinnan i verkligheten säger sina (mina 10 år som...) är en ren osäkerhets signal. Hon tycker att hon är förbisprungen, hon känner sig liten, gammal och rädd så hon försöker använda det enda hon har mer än er andra till att påverka lärare och er andra elever att se henne som bättre än hon är. Skälet är att hon är rädd att inte bli bland de bästa i klassen på sina egna meriter för ur hennes perspektiv är det hennes enda chans att "vinna" över er andra när det efter utbildningen är dags att gå ut i arbetslivet. Se det ur hennes ljus, ni är alla yngre, snyggare, hippare, mer snabbtänkte och minst lika bra utbildade, dessutom har ni en åldersgemenskap som ger er en kamratskap som hon känner att hon inte är en del av. Det är inte översitterifasoner eller ens att hon tycker att ni inte duger som får henne att göra det hon gör, det är rädsla! Stå ut med henne om du orkar men låt inte hennes sätt komma åt dig. Det är faktiskt mer synd om henne än något annat eftersom hon känner sig mindervärdig på ett sätt du inte ens är i närheten av.


Dröm 2: Rak och enkel dröm som gör intrycket av den andra drömmen än starkare. Du står inför en spännande omställning i ditt liv vilken du är rätt väl rustad att möta. Ditt undermedvetna signalerar att en förändring är på väg genom att återskapa de tekniska förutsättningarna som förebådade ditt livs första riktigt stora förändring: När du tappade dina mjölktänder och du samtidigt fick uppleva att världen växte, du fick göra nya saker och fick nya vänner.

16 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page