top of page
  • Skribentens bildTor

Tänder, vänner och möten

Hej, jag hade en ovanligt obehaglig dröm i natt. Bara som en ren sakupplysning kan jag säga att jag precis innan jag gick och la mig tittade väldigt noga på mina tänder i spegeln, för att jag hade ont i en av dem. Idag är det onda dock borta.

I drömmer var jag alltså på ett ställe som tydligen var mitt hem, men det kändes inte som hemma. Pappa bodde där men inte mamma (i verkligheten är de inte skilda och jag har svårt att tro att det någonsin skulle kunna hända). När jag tänker efter är jag inte säker på om jag bodde där heller, men jag vet bestämt att pappa gjorde det. Väggarna var röda (detta minns jag väldigt starkt) och det var kuddar och tända ljus överallt. Jag åt på någonting, och helt plötsligt lossnade en tand. Jag tog den i handen och gick in i badrummet. Väl där inne lossnade flera. Jag kände att alla tänder i överkäken på vänstra sidan satt löst, och kunde plocka ut dem med fingrarna. Fick panik och sprang ut till pappa och sa att alla mina tänder höll på att lossna. Han tog det lugnt och sa åt mig att plocka ihop dem i en påse så skulle vi åka till tandläkaren. Jag hittade ingen påse, utan tog ett par rena trosor ur byrålådan och knöt ihop runt tänderna (varför trosor?!). Sen sa jag till pappa att jag var redo att åka. Han var då upptagen med att prata med en blond medelålders kvinna, hon såg ut som en "affärskvinna" med kavaj och glasögon och knälång kjol. Hon var inne i lägenheten där pappa bodde, men jag vet inte vem hon var. Pappa sa åt mig att åka ner med hissen och vänta på honom där nere, utanför. När jag kom ner i hissen, till porten, stod en ung man (20-25-årsåldern) i porten med tunga lådor. Han pratade med brytning och såg väldigt osympatisk ut. Jag minns inte exakt vad han sa men han försökte i alla fall hindra mig från att gå ut från porten. Jag började då skrika att han tänkte våldta mig, varpå flera gamla vänner som jag inte träffat sedan högstadiet kom och hjälpte mig. Snabbast av alla sprang en kille jag var ihop med i åttan, men som jag överhuvudtaget inte har pratat med sen vi gjorde slut (trots att vi gick i samma klass resten av åttan och nian). Han sa att om någon rörde mig så skulle han döda den. Jag ångrade att jag skrikit så högt, för jag visste ju faktiskt inte om killen hade tänkt våldta mig eller inte. Det kändes som att jag anklagade honom falskt för att få omgivningens uppmärksamhet. Hur som helst var han försvunnen igen. Pappa kom ner med hissen och vi satte oss i bilen, nu var min lillebror med också. Helt plötsligt var det inte till tandläkaren vi skulle, utan vi skulle på fjällsemester och pappa hade tagit med sig en snowboard som han skulle åka på (han har aldrig klarat av det trots att jag försökt lära honom). Så vi börjar köra norrut (tror jag), men kommer helt plötsligt till Södermalm i Stockholm. Visserligen vet jag ju inte när jag tänker efter, var detta nya hem som vi befann oss i ligger, men i verkligheten bor mina föräldrar norr om Stockholm. Jag blev i drömmen förvånad att vi hamnade på söder när vi körde norrut till fjällen. Hur som helst skulle pappa fika, sa han, och frågade om jag visste något café i närheten. Jag sa att vi kunde köra till mitt favoritcafé, och det gjorde vi (i verkligheten går det inte att köra dit för det är gågator runt om). När vi kom fram började vi bråka om vem som skulle sitta kvar i bilen, för vi vågade inte parkera med all packning och den dyra snowboarden som någon kunde stjäla. Det var alltså jag, pappa och en av mina två småbröder i bilen (om jag inte minns helt fel så var det lite olika vem att dem som satt med i bilen). Sedan vaknade jag. Vad betyder detta? Många säger att tappade tänder betyder förändring och inte alls är så obehagligt som det upplevs i drömmen, andra menar att det symboliserar att man förlorar sin styrka eller ett förtroende. Övriga händelser i drömmen kändes också obehagliga, det var en otrevlig stämning genom hela drömmen, särskilt det där med "våldtäktsmannen" och den blonda kvinnan. Jag har berättat så tydligt som jag minns det, för det var väldigt tydligt och jag minns verkligen de röda väggarna trots att jag hört att man oftast drömmer i svart/vitt. "Cecilia."Svar: Det där med att man drömmer i svart/vitt har jag också hört men i princip ingen tycks göra det i verkligheten. Min gissning är att det kommer sig ifrån att all bra drömlitteratur är sisådär sjuttio år gammal eller ännu äldre och eftersom drömmar är visuella så hämtar de sin näring från de synintryck vi får. Starkast intryck ger filmer och TV eftersom filmer komprimerar händelseförlopp till tydliga symboler som till stora delar motsvarar de symboler vårt undermedvetna redan använder (filmregissörer vill ju att filmen ska beröra tittarna). Det gör att hjärnan använder de bilder den redan sett till drömmarna och för femtio år sedan var det svartvita filmer - och framför allt svartvit TV som stod för de starkaste bilderna. Nu är alla våra intryck i färg och - gissa vad - alla verkar drömma färgdrömmar. Litteraturen är dock kvar i ett annat årtusende. Att tappa tänder betyder stundande förändringar, vanligen till det bättre MEN naturligtvis innebär alla förändringar också uppbrott och förluster och därför är den här typen av drömmar ofta väldigt oroande. Din dröm handlar om att ta steget in i vuxenvärlden, att flytta hemifrån och att bevara och ta med de erfarenheter som livet givit dig hittills.


Kortformen av din dröm - "Hemmet" är ett försök av din hjärna att föreställa sig en ny egen plats som "hemma". Tänderna är förändringar som väntar. Din pappas reaktion tyder på att du har en stor självständighet och gott materiellt stöd - även om det nog är så att du inte känner att dina föräldrar alltid förstår dig särskilt bra. Mannen i porten är en symbol för alla oväntade hinder och svårigheter som du kan stöta på men inte vet något om än. Lösningen på det problemet antyder att du kommer dra nytta av tidigare erfarenheter och att du behöver - kommer att ha ett stort kontaktnät (många vänner och bekanta). Resan knyter an till att du fortfarande kommer att ha din plats i familjen och att du blir rådfrågad av din far betyder att du kan lita på dig själv (att ditt omdöme är gott). Att ni är oroliga för bilen betyder att du egentligen inte vill flytta ut i vuxenlivet riktigt än utan är orolig för konsekvenserna. Det kommer du nog vara även efter att du har flyttat (det kan ju logga år bort ändå och är alltså inte nödvändigtvis på gång idag, ditt undermedvetna förbereder sig väl).

19 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page