top of page
  • Skribentens bildHanna Tolander

Livet rusar förbi


Det kostar så mycket tid och energi att överleva vardagen att jag aldrig hinner få in fötterna under mig. Det är hela tiden "ja det där får jag fixa senare, det där tänker jag på imorgon, sen ska jag" och jag kommer aldrig dit. Det känns som om livet rusar förbi under fötterna på mig. Ja det är väl inte mycket till fråga det här men kan korten ge mig något råd? Nån ljusglimt kanske bara.

"E"


Svar: Jag tycker nog att din fråga är väldigt tydlig och begriplig.


Korten säger att du tyngs ner av både egna och andras sorger. Det förvärrar situationen eftersom det du prioriterar tröst och stöd framför andra behov, inklusive fysiska och praktiska sådana. Du har inte tid och kraft att använda till att sköta om dig själv och det går ut över din hälsa. Av detta blir det snabbt en ond cirkel, för när kroppen mår sämre och orkar mindre så ökar såklart känslan av att inte hinna med.


Det här är ett väldigt svårt råd att följa, men: Du måste släppa kontrollen. Låt andra ta mer ansvar, våga be om hjälp, acceptera att det inte automatiskt är ditt fel om något inte blir gjort eller görs på fel sätt. Om en vän till dig är bedrövad är det inte alltid din plikt att trösta och hjälpa.

Kort sagt, om du ska kunna finnas där för andra så måste du först finnas där för dig själv. Nu är du så sliten att det hjälper troligen inte att bara prioritera dina behov, du måste plocka bort även "nödvändiga" saker ett tag. Låt sömn, matro och sinnesfrid gå före. Om du mår bra av att sitta utomhus och läsa en bok, gör det. Ta med en kopp kaffe eller något annat trevligt. Du är viktig. Din kaffepaus är viktig. Låt det vara så ett tag så kommer nog energin tillbaka.


Det kan också vara en god idé att gå och göra en hälsokoll. Det syns ingen specifik ohälsa i korten men det är alltid bättre med ett vårdbesök för många än ett för lite. Dessutom kan en så enkel sak som blodbrist bidra till orkeslöshet så det skadar inte att kolla läget.

32 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

留言


bottom of page