top of page
  • Skribentens bildTor

Livet är inte slut - det börjar idag!

Hej! Kommer jag att kunna förändra mitt lv och ta mig ur min isolering?

M


En ny spännande värld väntar - och vägen dit är lika rolig som det som väntar vid dess slut.

Svar: Stort JA och stegen dit ligger i dina händer. Det kommer kännas svårt att komma igång men det finns några enkla regler som kommer hjälpa dig.

1) Titta inte på hur livsdrömmen ser ut utan på vad som är viktigast just nu! Om du tittar på din drömbild av livet när du är 100% lycklig kommer uppförsbacken kännas enorm och risken finns att du ger upp innan du ens börjar. Välj EN sak som känns viktigast just nu och börja med den. Till exempel: Om en tom och innehållslös fritid är det som drar ner dig mest – börja med att hitta en förening som träffas ofta, en bokklubb som läser böcker du gillar eller börja träna i en klubb eller på friskis o svettis. Dels fyller det din fritid och dels träffar du fler människor.

2) Föd dina intressen! Lägg tid på det som du är nyfiken på och sök upp andra som är nyfikna på samma sak. Det finns FB-grupper för allt och att känna at andra är intresserade av det som roar dig gör att du känner dig mer sedd och ger dig mer att se fram mot. Till exempel: Om det enda du gillar är TV-serier, hitta grupper som gillar samma serier och kasta dig in i diskussioner om den. Inget är för dumt eller fånigt, det viktigaste är att du känner att det du gör ger dig mervärden.

3) Det är aldrig för sent! Om det fanns en dröm du gett upp, om du en gång ville hoppa fallskärm eller bli jurist eller jobba som väktare eller bli kock eller driva egen rörelse eller vad som helst så är det är aldrig försent att börja. Det finns kurser, utbildningar och vägar att nå vad som helst så länge man är villig att gå andra vägar än de uppenbara. Till exempel: Om man drömmer om att laga mat för andra finns det massor av matcirklar där man på ett eller annat sätt ”stafettlagar” mat och bjuder varandra på middagar. Det finns alltid ett sätt att få in en fot och alla sätt ger dig nya kontakter.

4) Mål ändras hela tiden – vägen dit är det som gör resan värd! Sätt gärna upp mål men se det mer som riktningar än konkreta saker du måste ”bocka av”. Om du strävar efter att uppnå en sak så kommer du antingen bli frustrerad när det inte går som du vill eller känna en tomhet när du når målen utan att veta vad du ska göra sedan. Låt dina mål inspirera dig men se till att det som är roligast är vad du gör på vägen dit. Gör du så kommer dina mål växa och utvecklas istället för att låsa in dig och tvinga dig till val och inskränkningar.

5) Om inget annat hjälper – hjälp andra! Om du har svårt att hitta något som engagerar dig, lägg din tid på att hjälpa andra. Röda korset, din närmaste kyrka, hundräddningsgrupper, läxläsningshjälp till barn, godmansskap eller till och med att gå med i ett politiskt parti. Att lägga sin tid på att få andra att må bättre gör alltid, utan undantag att man få både en självförtroende kick, nya vänner och en känsla av tillhörighet och värde.

Det finns alltid vägar framåt men det är också så att det alltid är du själv som måste börja gå. Som du märker har jag inte pratat om partner eller kärlek alls och det är för att bara det utan något annat blir som ett plåster på ett benbrott. Det kanske får dig att må bättre för stunden men det hjälper inte att bota de verkliga problemet. Kärlek som du hittar på vägen mot något större däremot gör allt annat viktigare och mer värt så ja kärlek väntar också men börja inte där – börja med att hitta värden och lycka för dig själv.

Lycka till.

57 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Komentarze


bottom of page