top of page
  • Skribentens bildTor

Levande och verkliga drömmar

Hej. Drömmer ofta verkliga drömmar där jag alltid kommer ihåg känslorna och händelserna väldigt tydligt i detalj. Ibland känns de som att jag är helt slut på och fortfarande supertrött trots att jag fått många timmars sömn. Känns som att jag kan bli helt utmattad av mina drömmar. Är det möjligt?

I natt var en sån dröm. Kan inte sluta tänka på denna dröm och vad den försöker säga så därför kände jag att jag måste skriva till er om drömmen.

DRÖM: jag gick på en brygga det var kväll så var mörkt ute. Var en väldigt lång brygga och många bryggor. Stod båtar överallt så gissar att de var en båt plats. Var mycke folk där runt om men ingen jag kände igen. Stod bredvid en mamma med hennes lilla barn när hennes barn plötsligt trillar i vattnet. Hör hur mamman skriker och fort är jag i vattnet för att rädda barnet men vattnet är så mörkt och jag ser ingenting. Jag dyker känner runt med händerna skriker på hjälp och tänker att jag måste hitta barnet nu innan de är försent. Människor hoppar i vattnet och hjälper mig leta. Helt plötsligt försvinner jag därifrån och är på bröllop. Min kompis ska gifta sig jag sitter där och väntar in brudparet. Jag är finklädd och har fixat hår som alla andra där. Är en fin gräsmatta och kulle där brudparet skulle stå. Vi sitter nedanför på stolar och bakom oss är en stor pool. Ett litet barn trillar i poolen och alla ser det men ingen gör någonting . Vänder mig mot barnets mamma och undrar varför hon inte gör någonting. Men hon ville lägga uppmärksamheten på brudparet och inte förstöra deras dag som alla andra gäster. Jag skriker på dom och säger att jag känner brudparet och dom hade velat att ni räddar barnet. Jag springer hoppar i poolen simmar djupt . Är alldeles blått och klart vatten så ser botten men är väldigt djupt. Är andra som badar i poolen också. Är på väg att vända om upp mot ytan för känner att jag inte orkar hela vägen och orkar inte hålla andan längre. tills jag ser en bebis och väljer att fortsätta. Får tag i bebisen och simmar fort upp på ytan. När jag kommer upp är de en docka jag håller i och jag är på ett badhus. Jag är ledsen och tänker att barnet andas inte. Jag försöker rädda bebisen trots att de är en docka. Sen vakna jag.

Blomman


dykdrömmar handlar ofta om tidspress, prestationstryck eller sex

Svar: Mycket, mycket spännande dröm men vi börjar med det allmänna.

Det är inte så ovanligt att en lång sömn lämnar en trött med en känsla av att man sovit för lite. Det har oftast att göra med NÄR i sömnrytmen man vaknar och det kan oftast fixas med en lätt rutinförändring. Enklast är att ställa väckningen 10-15 minuter tidigare så att man kommer ur sömnen i en annan del av sömncykeln.

Efter att ha läst din dröm dock kan jag säga att det finns en risk att det inte kommer hjälpa dig (men försök gärna eftersom det är en enkel metod). Nu för tiden finns annars ett suuperbra hjälpmedel för dig som vill monitorera sömnen och se hur man sover och det är att använda ett aktivitetsarmband eller en ”fitbit” som den också kallas. Det behöver inte ens vara en dyr modell, den jag använder kostar under 300 kr och den ger mig all information jag behöver.

Varför jag tror att det kan vara en bra idé för dig tar jag efter själva drömtolkningen.

Inledningsvis är det samma tema som går igen i drömmen och det är vatten, människomassor, drunknande barn och du som aktiv räddare. I vanliga fall skulle jag tolka det som att du har en stressig och ”kvävande” livssituation (särskilt arbetet) där du tvingas lösa problem som inte egentligen är dina och framför allt känner ett ansvar för andras uppgifter och att du upplever att det finns ett tryck på dig att lyckas som är orimligt. Jag skulle också säga att, givet din ålder, du längtar efter en seriös relation och så småningom familj och barn men att du upplever att ditt liv saknar stabilitet (drömmarna uttrycker vad som finns i det undermedvetna så det kan vara så att du i vaket tillstånd trivs med ditt liv men det är något som tynger ner dig och stressar dig under ytan).

Att alla andra inte verkar förstå eller ens bry sig tolkar jag vanligen som att du som drömmare känner att alla runt dig inte delar den stress och oro du känner utan verkar uppleva att allt är bra som det är.

Allt detta kan stämma på dig MEN kombinationen av att du drömmer väldigt detaljrika och långa drömmar, vaknar outsövd ofta och, om jag tolkar det du skriver rätt, dessutom är slut i kroppen samt att jag gissar att vatten, drunkningskänslor och ”äventyr” som har med faror och hot att göra är vanligt förekommande vill jag också uttrycka en viss oro för hur du sover.

Alla de sakerna tillsammans är tecken på sömnrubbningar som har fysiska orsaker. Det kan vara hormonellt – att din kropp inte tillverkar sömnhormoner som den ska vilket leder till att du hamnar i en ytligare ”dvala” snarare än en djup sömn. Det kan vara stress (troligen rent fysisk stress) som inte hindrar dig från att somna men som stör sömnen då du under naten släpper adrenalin som verkligen påverkar sömnen.

Det kan också vara tolkningar av rent fysiska problem. Upprepade drunkningskänslor och att man omges av vatten beror inte sällan på dålig syresättning och/eller lågt blodtryck. Äventyrsinslag och skräckupplevelser i drömmar är inte sällan hjärnans sätt att försöka väcka dig för att få slut på problemet.

Så mitt förslag är att skaffa en fitbit (om du inte redan har en) och kolla din sömnrytm på den under nån eller några veckor samt att kolla puls och blodtryck när du går och lägger dig och när du vaknar.

Om de är OK så får jag gratulera dig till et rikt drömliv och rekommenderar att du lägger om dina sovvanor lite så att du vaknar i en annan sömnfas.

Om det inte är OK skadar det inte att gå till din hälsocentral och göra en hälsokoll (framför allt andning och hjärta med fokus på hjärtat).

Troligen är det inget men kombinationen av dröminnehåll och sömnstruktur stör mig lite men om du är ok så gäller tolkningarna ovan.

56 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page