top of page

Kan man välja att spöka?


Det här kommer att låta knäppt, men jag undrar om jag kommer att bli ett spöke när jag dör? Kan man välja det själv? Vilka är det som spökar? Eller finns det inga spöken på riktigt? Jag har alltid trott på dem men jag har aldrig sett ett.

"Gertrude"


Svar: Spöken finns. Resten av dina frågor är knepigare att svara på. Till att börja med: Jag kan inte fråga korten om du kommer att spöka eller inte. Det här med ens egen död och efterliv är väldigt känsliga frågor som man ska hålla sig ifrån.


Varför vissa spökar och vissa inte är inte en lätt fråga heller. För det första finns det olika sorters spökerier. En del är som en film, eller ett foto: Det finns ingen person där, ingen som går att kommunicera med, utan det är som om ett visst skede har fastnat så att vi kan se det upprepas gång på gång på gång - som sagt, som en film. Man kan relativt lätt se om ett spöke hör hemma i den här kategorin. Om man till exempel bygger om, så kommer spöket ändå att gå sin vanliga sträcka, genom dörrar som numera är väggar. I ett fall där golvet höjdes fick det effekten att spöket syntes från knäna och upp - resten av gestalten var under golvnivå.

Andra spöken är mer eller mindre medvetna. Vissa går att komma i kontakt med. Andra verkar inte ha förstått att de har dött (det är ganska vanligt efter oväntade olyckshändelser, och sådana spöken brukar försvinna till sin nästa destination ganska fort). Vissa verkar ha valt att stanna kvar för att hålla ett öga på någon eller något, ett barnbarn till exempel. Andra stannar för att det finns någon stor orättvisa som måste rättas till innan de kan gå vidare.

Målet för praktiskt taget alla spöken är att gå vidare till nästa fas. Jag tror att det är betydligt roligare och mera givande än det är att stanna kvar och spöka. Och jag har ingen aning om ifall man kan välja att stanna kvar på det här planet hur länge som helst, men jag tror inte riktigt det.


31 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Kommentare


bottom of page