top of page
  • Skribentens bildTor

Jagad och skrämd

Jag har haft 2 drömmar de senaste dagarna! Den första drömmen var om att jag var nere i Brasilien hos en kille jag brukar chatta med och vi blev jagade av gangsters på massa grusvägar, de åkte bil och vi sprang till fots! Alla vi frågade om hjälp nekade oss det och vi fick inte gömma oss någonstans! Vi bara sprang och sprang! Sen vaknade jag genomsvettig, hela sängen var blöt! Den andra drömmen handlade om att jag kom till mitt jobb och när jag kom in så stod alla mina arbetskompisar på rad och klagade på mig och sade att jag är usel och knuffade mig emellan varann! Jag visste inte vart jag skulle ta vägen! Jag kom loss från dem och sprang fram till den enda som satt och jobbade där jag frågade varför hon inte gjorde något men hon undrade bara vad det var med mig och då började jag gråta! Jag gick in till min chef och bröt ihop inför honom och sa att alla mobbade mig, han bara sa att det var mitt eget fel! Då blev jag ledsen igen och arg så jag sade upp mig och när jag kom ut från chefens kontor började alla jaga mig ut från företaget och fortsatte springa med dem jagande efter mig på en järnväg, jag sprang hur långt som helst och tillslut sprang jag i en blåsvart psykedelisk värld! Sen ringde telefonen och väckte mig och jag var återigen genomsvettig och hade även gråtit i sömnen! De här drömmarna är fruktansvärda, jag fruktar för mitt liv hela tiden i dem och jag mår dåligt när jag vaknar och även hela dagen känns konstig! Jag är inte mobbad eller något sånt heller i verkligheten! Kan de betyda något? De går ju mest ut på att jag är jagad! "Andreas"


Om mardrömmar har fysiska skäl är det en bra idé att kolla hälsoläget med din hälsocentral.

Svar: När drömmar blir så kraftfulla att de får tydliga fysiska effekter, som att man svettas väldigt ymnigt, bör man ta i beaktande att det kan finnas fysiska skäl som hjälper till att skapa obehagskänslor och dålig sömn. Du kan bära på en infektion som ger dig feber under nätterna, du kanske har ätit kryddstark mat innan du gått och lagt dig eller, ännu värre, något som du är överkänslig mot. Det kan också hjälpa att sänka rumstemperaturen en grad eller två för att få en jämnare och mindre stressgivande sömn. De här sakerna påverkar inte budskapet i dina drömmar men de kan förstärka ditt obehag. När det gäller drömmarnas betydelse så handlar den första om yttre tryck som du inte rår för och eventuellt inte ens uppfattar. Du lever i en kontaktlöshet där du upplever ett avstånd mellan dig och din omgivning. Att ingen uppfattar hur jobbig din situation är och eventuellt också att de uppfattar att din situation kan smitta av sig på dem. ( Som att du t ex är väldigt stressad och det gör att du uppfattas som kantig och osmidig, något som de inte vill bli associerade med.) Det stora är dock att det finns ett yttre hot mot dig, ett hot som du upplever ligger utom din kontroll.

I den andra drömmen preciseras hotet. Din arbetssituation är otrygg. Troligen finns det en hurtighet och "laganda" på ditt jobb som inte springer ur känslor eller delade värderingar utan ur modernt ledarskap och en vilja att ha en "positiv atmosfär". Så länge det går bra är det ganska OK även om det ökar stressen en del. Om (när) det går sämre för avdelningen eller företaget så finns det inget stöd att få. Lagandan förfaller till ett tomt skal som bara skyler över problemen. Det gör att kontaktlösheten ökar och att du någonstans inom dig börjar uppleva alla som dina fiender som är oärliga och döljer saker för dig. Nu har jag överdrivit mekaniken en hel del för att den ska bli tydligare men det din dröm säger är att du inte känner ett stöd i dina arbetskamrater och att du upplever en enorm press på dig. Det kan vara första steget mot en stresskollaps men drömmar är en mycket tidig varningssignal. Ta en funderare på vad du egentligen vill ha ut av livet och ta bort sådant som egentligen bara känns jobbigt. Om det innefattar ditt jobb så byt! Om det inte gör det, bra, då har du en fin plattform när du stryker andra saker som du inte gillar. Jaktdrömmar där man själv är den jagade pekar alltid på bekymmer som man inte är klar över, faror man inte ser klart och påfrestningar som man inte hanterar. Ta tag i det som du är osäker på och ta bort de sakerna ur din tillvaro.

40 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page