top of page
  • Skribentens bildTor

Jag vaknar på exakta minutslag

Hej. Jag vaknade i natt vid 5 tillfällen och jag brukar göra det men i natt när jag vaknade så var det 00.41,01.41,02.41,03.41 och sen gick jag upp 04.41 känns lite märkligt att det var 41 varje gång, är det bara slumpen eller betyder det något? Tack på förhand

Jk


Klockan är ett bra verktyg men vi klarade av att vakna på rätt tid utan den i tusentals år.

Svar: Det betyder att du är stressad eller åtminstone taggad inför något som kommer hända under dagen.

Kroppen har en otroligt bra inre klocka som ska vara ställd efter ens egna fysiska och psykiska behov. I den bästa av världar innebär det att om du behöver sova skiter din kropp fullständigt i att du ska gå upp klockan XXX för att hinna i tid till YYY. Det är därför man behöver en väckarklocka.

MEN när något blir tillräckligt viktigt för att man för sitt eget välmåendes skull MÅSTE sätta det som händer före kroppsliga funktioner så händer det som du beskriver.

För kroppen vet exakt när den ska vakna och ställer detta efter klockan. Tyvärr krävs träning för att detta ska funka som det ska och resultatet blir att XX.41 är lätt att klara medan 04.41 blir svårare. Så istället för att chansa på hur många timmar som krävs så bombar kroppen ut uppvakningshormon en gång i timmen istället för när det behövs och låter ditt medvetna jag fatta beslutet om det var rätt eller fel att väcka dig just då.

Det betyder också att ditt undermedvetna inte riktigt fattar varför detta är viktigt. Hade det gjort det skulle du vaknat en gång säg 04.21 istället.

Det betyder också att vad det än är som stressar dig just nu inte är rutinmässigt. De som är vana att sova utan klocka och har rutinmässiga ”måste” uppgifter vaknar mer eller mindre på exakt rätt tid varje dag av sig själva.

Kroppen är en fantastisk maskin men som alla maskiner är den beroende av tydliga styrsignaler för att fungera.

SÅ tipset är att tänka ”nu kommer jag få sju timmars sömn” när man går och lägger sig istället för ”imorgon ska jag se till att hinna med första bussen”. Det sista du tänker blir ofta lite av en övergripande instruktion till det undermedvetna och det är bra mycket bättre att tydliggöra att sömnen är viktig än vad som ska komma efter den.

39 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page