top of page

Inte så välkomna kärleksgåvor


Jag behöver nog mer ett råd än en spådom. Min tjej stickar hemska saker till mig. Halsdukar, tröjor, koftor, sockor. När vi var nykära så tyckte jag att det var jättegulligt men problemet är att hon blir väldigt sårad om jag inte har på mig grejerna som hon har gjort. Och de är skitfula. Annars funkar vi bra ihop och jag är fortfarande kär i henne, men jag står inte ut med att gå runt i för små tröjor som kliar, det går bara inte. Finns det något sätt jag kan få henne att sluta på utan att hon dumpar mig istället?

"Desperat garnhatare"


Svar: Det här är inte okomplicerat. Självklart ska du inte ha på dig obekväma kläder bara för att göra henne glad, det är inte bra för dig och inte för relationen heller. Tänk så här: Om du hade som hobby att göra skor, och gav henne fula skor som var för små, tycker du att det vore rimligt av dig då att sura för att hon inte ville gå runt i dem? Nej, eller hur?

Min misstanke är att det som händer mellan er nu är att hon visar äganderätt. Hon boar, men inte på ett bra vis. Kanske känner hon sig osäker, eftersom hon vill att er rollfördelning är att hon "tar hand" om dig. Du måste ta risken att bränna ert förhållande, för om du inte sätter vettiga gränser nu så blir det bara ännu svårare längre fram. Försök undvika att prata om att hennes stickade kläder är bedrövliga - ger du dig in i en diskussion om det blir hon bara arg och sårad. Använd raka jag-budskap: "Jag väljer vad jag har på mig, för det är vad vuxna gör". Markera vänligt men bestämt: "Ta på dig halsduken du fick av mig" - "Nej, idag vill jag ha den här på mig".

Om det ändå leder till en diskussion eller ett gräl, försök vara så saklig och tydlig som möjligt. Du tycker om henne men du tycker inte om just det här beteendet.


Det här är mycket riktigt en situation som behöver ett råd mer än en spådom, men jag frågade ändå korten och de sa att det nog blir gott om konflikter men det här är ändå något som du måste reda ut nu. Sannolikheten att ni blir föräldrar relativt snart (inom två år ungefär) är mycket hög, och det blir problematiskt om ni inte har rett ut rollfördelningen i god tid innan. Du måste lite försynt visa henne att ni är jämlikar och att hon du älskar henne utan att hon behöver ta på sig att vara din mamma.


Jag måste lägga till en sak: Om det finns andra saker hon gör som också är att "pyssla om" dig, så måste du vänligt men bestämt säga nej till dem också även om du tycker om dem. Annars fortsätter du markera att det är okej att hon "är din mamma". Så låt henne inte ta över dina hushållssysslor, till exempel, eller hämta saker åt dig som du kan hämta själv.

25 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page