top of page
  • Skribentens bildTor Tolander

Hur undviker jag olyckorna?

FRÅGA TOR OCH HANNA: Hej och stort TACK för handläsningen Tor!

Intressant och kul att läsa!

Jag är inte förvånad vad du utläser från mina händer. Känner igen mig i allt egentligen. Men blev lite skrämd inför meningarna: "Stora förändringar medför också stora utmaningar och det som är troligast i ditt fall är faktiskt inte sjukdom utan olyckor.

Det gör att du har goda chanser att övervinna och undvika dessa bekymmer och i det läget pratar vi väldigt många friska år."

Olyckor (i pluralis) skrämmer en aning. Hur kan jag undvika dem?


Svar:Det lätta svaret är att det har du troligen redan gjort genom att ta varningen på allvar.

Det vi pratar om här är dels den typen av olyckor som drabbar en därför att man är för upptagen av annat än att tänka på sin hälsa.


Olyckor går oftast att undvika med sunt förnuft.

Att inte ta tio extra sekunder på sig och dra på broddar på skorna när det är halt.

Att snedda över gatan 6 meter från ett övergångsställe bara för att man har lite bråttom.

Att göra en omkörning "lite på chans" därför att man tycker att trafiken går långsamt.


Du behöver inte ens vara extra försiktig utan bara normalt, sunt eftertänksam och inte strunta i risker så kommer det gå bra.

Den andra typen av olyckor är värre och jag hade lite svårt att förklara det i text när jag skrev din handläsning och det är de djupa "svallvågorna" mot din livslinjes slut rakt över tummen. De är vanligen sådana där olyckan drabbar någon annan men konsekvenserna blir dina.

Att en nära vän oväntat går bort.

Att en partner bryter ett ben svårt och det leder till belastningar i ditt liv.

Den typen av olyckor som belastar dig med ansvar och sorg men inte fysiskt skadar dig. Den typen av olyckor kan man förbereda sig på mentalt men det är mycket svåra att förhindra. Man kan påminna. Man kan föregå med gott exempel men mer kan man inte göra.

Dock; kom ihåg att två eller tre stor slag under 5 till 10 år kommer kännas tungt men det gör också att det går mer än 1000 dagar utan olyckor på varje olycksdag så det är egentligen inget man behöver eller ens ska älta och låta styra sitt liv. Beredskap på att klara sorg och ge andra stöd samt vanlig hederlig normalförsiktighet räcker gott som skydd mot nästan allt.

18 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page