top of page
  • Skribentens bildTor

En förändring är nödvändig!

Jag drömde om en ung vuxen man som ansågs psykiskt sjuk. Han bodde med sin familj ombord på en båt, och även om han var en trevlig, glad och mycket intelligent kille så gick han kort sagt inte att ha i möblerade rum. Jag hjälpte familjen att ta hand om honom (mest som sällskap/avlastning) eftersom hans beteende gjorde familjen väldigt ensam. Så en natt ställde jag frågan rent ut till föräldrarna vad som var fel med sonen, och de svarade efter lång tvekan att han egentligen inte var en människa, utan bara såg ut som en. Egentligen var han en delfin! Min fråga blev då varför de inte lät honom vara i vattnet utan höll honom ombord, och de svarade att det berodde på att de skulle bli totalt isolerade om hemligheten kom ut. Dock lyckades jag efter lång övertalning få dem att gå med på att han skulle få simma om jag hela tiden var hos honom i vattnet... och i samma stund vi båda gled ner i havet utanför båten, förvandlades han till delfin. Och jag till sjöjungfru!

Jag brukar kunna tolka mina drömmar, men den här går jag bet på... vore innerligt tacksam för era reflektioner!


En utveckling från något till något annat i drömmen betyder alltid att det kommer en nödvändig förändring

Svar: Det märks att du är van att tolka dina drömmar på hur tydligt och sakligt du minns och beskriver dem.

Det här var en mycket intressant och reflektiv dröm – den här typen av drömmar med långa sammanhang och tydliga teman är ganska ovanliga men väldigt spännande eftersom de påminner mycket om sagor och sagoformen.

Den i sin tur beskriver i princip alltid större skeenden och samhällsströmningar i tiden då den skrevs och det känns som om din dröm gör detsamma.

Familjen och mannen representerar normer och ”måsten” det vi gör för att alla gör det. I dagens samhälle kan det vara stora saker som att vi alla ”måste” tjäna massor med pengar för att vi ”måste” ha råd med en ny telefon och en semesterresa till någonstans långt borta som inte är här. Det kan också vara små saker som att vi skakar hand vare sig vi vill det eller inte eller att vi alltid tar ungefär samma mat till lunchen varje dag på jobbet.

De representerar också några i din närhet som gör att du tvingas relatera till samhällsnormerna på ett sätt du inte trivs med. Det kan vara dina föräldrar, dina arbetskamrater, vänner eller till och med något så jobbigt som ”företagspolicy” vad gäller kläder och uppförande. Det finns en grupp i din närhet som inte bara håller dig tillbaka utan dessutom faktiskt i större utsträckning håller sig själva tillbaka (det är deras son som är det största offret).

Att du själv blir en sjöjungfru innebär att om den krets eller de människor som lider under ”normoket” skulle våga släppa på det och göra vad som är rätt istället för det man ”ska” skulle det betyda att även du kan få utrymme att växa och bli större.

Det finns en mycket subtil underton i din dröm – en sugande saknad och en nästan sorgsen uppgivenhet som antyder att detta någonstans kan vara närmare hjärtat än ”bara!” frågan om sociala normer.

Den här typen av drömmar kommer också till de som står inför att få andra (och sig själv) att släppa taget om någon. Det kan vara någon som lider av en obotlig sjukdom där bara lidande och smärta återstår om man fortsätter med behandlingar, det kan vara att det finns ett älskat husdjur som borde få somna in eller det kan vara den akuta sorgen efter en förlorad vän eller familjemedlem som man borde släppa och låta läka ut. Under alla omständigheter handlar drömmar där man själv (eller andra) byter form och livsförutsättningar (typ larver blir till fjärilar, ägg blir till kycklingar eller människor genomgår metamorfoser och blir till andra varelser) ALLTID om att gå vidare från en fas av något till en annan.

Så jag hoppas att du kan hitta ”familjen” drömmen handlar om och hjälpa dem igenom den förvandling som krävs för det leder också till att du får möjligheten att förvandla och förändra dig och ditt liv.

19 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page