top of page
  • Skribentens bildTor

Drömmar om stress och harmoni

Hej ni fina! Jag har länge haft upprepade drömmar om att befinna mig i vatten och känner då harmoni, för att sedan drömma i en ny dröm att vara jagad och då känna rädsla i en stressad situation. Eftersom jag haft dessa drömmar så länge undrar jag vad drömmen vill säga mig, kan ni hjälpa mig med att tyda dem?

KelaSvar: Med nöje.

Drömmar är ofta djupt personliga men den här är ganska lätt att tolka och det finns två tolkningar som båda kan vara sanna samtidigt.

Den första tolkningen är på sätt och vis ”trist”. När man kommer in i sömncykeln så visualiseras de intryck som går igenom ens hjärna. Det kan vara minnen av det som hänt under dagen, känslor man känt eller farhågor man har som trycks ihop i bilder som sedan går att tolka.

Men

Det kan också vara rent kroppsliga signaler som tolkas.

I det fallet är känslan av harmoni det lugn kroppen skickar signaler om när den befinner sig i så nära absolut vila som möjligt. Det tolkas ofta som en bild av att sväva i kroppstempererat vatten i total harmoni. Floating (googla om du inte vet vad det är) funkar eftersom det härmar detta tillstånd och hur hjärnan tolkar det och det är därför det funkar så bra som det gör – det lurar hjärnan att uppleva samma trygghet som den gör i total harmonisk sömn.

Känslan av att vara jagad, stressad och rädd uppstår lite senare i sömncykeln när hjärnan skickar testsignaler till musklerna. För när vi sover sker massor av det ”underhållsarbete” som krävs för att hålla våra komplicerade kroppar på topp och en av dem är att kolla att muskler, nerver och reflexer funkar som de ska eller om de behöver repareras.

Om detta sker när vi drömmer händer något spännande för vi är fyllda med ett hormon när vi sover som mer eller mindre paralyserar oss. Det är för att vi inte ska slå händer och ben i väggarna eller ramla ur sängen när hjärnan skickar signaler till musklerna. Men när vi drömmer så upplever vi följande: Signalerna går ut till benen med instruktionen ”spring”, tillbaka från musklerna kommer signalen ”benen rör sig nästan inte alls” och då ökar signalstyrkan och rätt så snart börjar larm gå, adrenalin pumpas ut för att öka styrkan i musklerna och adrenalinet gör oss beredda på att fly eller slåss – kort sagt – vi blir rädda.

I drömmen blir det här ofta illustrerat av att vi springer i slow motion eller att vi sitter fast i sirap medan vi flyr från någon som rör sig i normal hastighet men som trots det inte verkar komma i kapp oss.

Detta är en av de mest spännande saker i samverkan mellan kropp och själ jag vet och är alltid lika fascinerande att uppleva.

Så i det läget är dina drömmar en bekräftelse på att din kropp funkar precis som den ska.


Den andra tolkningen är att ditt undermedvetna säger att du är en harmonisk person som är trygg i sig själv men att det finns en ”oväntad fara” utanför din kontroll som kommer förändra dina planer framöver och som du behöver vara beredd på at ta i tu med snabbt. Att oväntad fara är inom citationstecken är för att den är oväntad men inte okänd – ditt undermedvetna har tolkat signaler från människor runt dig att det är något i luften som stör eller stressar dem. Så det är något du känner till men inte vet exakt vad det är.

63 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Комментарии


bottom of page