top of page
  • Skribentens bildTor

Drömmar om råttor och parasiter

Hej igen, drömmer så konstiga drömmar igen. Förra veckan var det råttor och möss inomhus. Häromdagen drömde jag att jag fått någon slags parasit i benen. Först var benen täckta med hundratals centimeterstora röda märken. Efter ett lite tag så krälade det av stora larver och maskar i benen. Vad kan sådant betyda? Känner en ständig oro. Jag vet att omständigheterna är extraordinära nu, men blir för det första så förvånad att jag drömmer så mycket, det brukar jag inte göra i "normala" fall. Sen att drömmarna är så obehagliga.

”CL”


Gnagare har lite olika betydelser - gnagare i hus tyder på osäkerhet och dolda fel

Svar: Råttor och möss inomhus handlar om otrygghet och att det finns saker det undermedvetna tycker att man behöver ta i tu med. Om de springer runt inom synhåll och helt enkelt struntar i att vara försiktiga handlar det oftast om materiella saker. Att något är trasigt men att man inte märkt det eller orkat ta tag i det (tvättmaskinen låter konstigt, kylskåp som inte håller temperaturen och liknande). Om du däremot hittar dem när du öppnar skåp och stöter på dem när du flyttar på saker indikerar det oftare att det finns hemligheter i relationer med dem du delar ett hem med. Det kan vara att en partner mår dåligt eller döljer något eller att det finns ett outtalat löfte som någon inte anser att du lever upp till (ofta ”dåligt samvete” för något man skulle gjort med barn eller släktingar). Råttdrömmar är egentligen rätt bra eftersom de nästan alltid pekar på problem och saker som är enkla att fixa.


Att något ”lever i ens kropp” är rätt vanligt att folk drömmer om men definitivt jobbigare. Ofta handlar de drömmarna om kroppsliga förändringar som hjärnan upptäckt och försöker förstå eller påpeka. Det kan vara dåliga förändringar men faktiskt lika ofta naturliga sådana och ibland faktiskt också bra saker.

Ofta handlar det om hormonändringar, det är inte helt ovanligt att en del människor drömmer om liknande saker med viss regelbundenhet (som vid ägglossningar eller när mensen är på väg) men drömmer man det sällan eller bara enstaka gånger är det vanligen något mer unikt (som att man närmar sig klimakteriet, eller att man börjat röra sig mer och träna vilket förändrar balansen mellan testosteron och östrogen vilket också kan hända vid tvära dietomläggningar). I enstaka fall kan det också visa på att det finns något som kan bli ett allvarligt bekymmer. Om du till exempel har domningar i det benet när du är vaken eller får oväntade smärtor i det (OBS – DETTA ÄR MYCKET OVANLIGT) kan det vara en liten blodpropp eller en muskelinflammation i benet. Dock ska påpekas att drömmar om att saker tar sig ut ur kroppen oftast betyder att något varit fel men nu rättas till. Att tillstånd är övergående och på väg bort. Mycket värre är drömmar där något tar sig in och rör sig runt men INTE kommer ut – då är det oftare pågående och växande problem det handlar om.

Dock och som alltid – om du känner domningar eller smärta som håller i sig eller är återkommande i benet efter en sån här dröm – det skadar inte att kolla upp det med en hälsocentral. Jag kan också säga att den typ av dröm du haft vanligen inte alls har med svår sjukdom att göra.


Varför du drömmer så mycket just nu – Det är det många som gör och gjort under de senaste 3-4 veckorna och det beror huvudsakligen på en kombination av yttre omständigheter som alla påverkar sömnrytmen:

1: Det är semestertider. Så fort vi ändrar våra rutiner rubbar vi sömnrytmen och med det följer i princip automatiskt en ökning av antalet drömmar man mins. Nu borde det ha börjat lägga sig eller till och med ha lagt sig för de flesta Semester är nu det nya normala – nästa semesterrelaterade drömökning kommer under sista semesterveckan då oro och anspänning inför att arbetet startar igen slår på.

2: Värmeböljan – värme och framförallt värme när man sover påverkar drömmarna direkt.

3: Det ostadiga vädret som följde efter värmeböljan. Lågtryck och framför allt snabba tryckförändringar i atmosfären påverkar direkt hur kroppen mår och det letar sig omedelbart in i drömmarna.

4: Fullmånen – fullmånen tog slut för några dagar sedan och under den (3-5 dagar beroende på hur känslig man är) sover väldigt många sämre och drömmer mer

5: Coronan. Den är på väg att bli bättre (peppar, peppar) men nu under semestern har vi mer tid att reflektera och eftertanke föder ofta insikt och, om man inte hittar utlopp eller känner att man kan agera på insikten, oro. Det påverkar sömnen också då det undermedvetna har mer tid och utrymme att processa den informationen.

Som det är nu är det svårt för många att sova bra och för att hjälpa till har jag gjort en serie videos om sömn och hur man kan göra för att sova bättre. De hittar du på vår youtubekanal och en direktlänk till den spellistan hittar du HÄR:

425 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page