top of page
  • Skribentens bildTor Tolander

Drömmar om hjälplöshet och död

Fråga Tor och Hanna: Jag har under de senaste 10 åren levt med hemska mardrömmar av och till, olika men alltid med samma innehåll, att bli jagad och död på något vis.


Det har hänt att det till och med gått så långt i drömmen att jag sett och "känt" min egen avrättning. För ett par dagar sedan hade jag en dröm som skrämde mig så att det fortfarande idag sitter i. Jag simmade i en sjö, vattnet var lugnt men inte helt klart, jag såg en brygga några hundra meter bort. Egentligen var jag ensam men hade ändå på något sätt människor omkring mig, bl a min mamma. Helt plötsligt flyter det upp en massa likdelar omkring mig, huvuden , armar , ben var det jag mest såg. Jag skrek allt vad jag orkade och försökte ta mig därifrån till bryggan jag såg, men vart jag än vände mig i vattnet dök det upp ännu fler likdelar. Jag kom ingenstans utan att nudda vid dem. Jag fortsatte bara att skrika tills jag vaknade. Det ska tilläggas att jag under hela tiden i drömmen egentligen var ensam men ändå hade de andra omkring mig och fick ingen hjälp.


Till och med sjön med hemska hemligheter som flyter upp pratar om behovet av avslut och klarhet.

Vore glad om ni kunde hjälpa mig lite om vad det kan ligga bakom en sådan dröm. Det börjar bli oerhört påfrestande och vissa perioder kan jag inte längre somna av rädsla att hamna i drömmarnas "våld".

"Katrin"


Svar: Det finns olika typer av drömmar och de allra flesta har att göra med vad som just har hänt eller om våra förväntningar inför det som kommer att hända. Dina mardrömmar är av ett annat slag, de hanterar - eller påpekar - saker som trots att de hände för länge sedan inte vare sig hittat ett utlopp eller fått en förklaring. Jag utgår ifrån att du nästan alltid är mer eller mindre ensam i dina drömmar. Visst finns det ofta folk omkring dig i drömmarna men de tittar antingen på utan att ens reflektera om vad som händer (som i den här drömmen) eller också så tycker de att du får vad du förtjänar (som i avrättningsdrömmarna där de i alla fall inte ingriper).

Sättet du drömmer om pekar tydligt på att du har en eller flera traumatiska händelser i ditt förflutna. De behöver inte vara sådana som utomstående skulle tycka var särskilt illa, även om det kan vara fallet, med det centrala är att du har känt dig sviken, lurad och utlämnad.

Döden är ofta ett nödrop i drömmar och i ditt fall är det ett mycket tydligt sådant. För många år sedan upplevde du att dina närmaste svek dig eller felaktigt skyllde något på dig. Oftast läker tiden sådana sår men alltså inte i det här fallet. Att leva under den här typen av mardrömmar kan vara ett rent helvete och det ska du inte tvingas göra heller. Du kan få de här drömmarna att gå över! Det kommer dock inte att vara lätt för det kräver att du blir klar över vad för svek du har drabbats av eller vågar se att det som de lastar dig för inte var ditt fel.

Sedan måste du konfrontera de som svek eller pekade ut dig. Även om de inte ber om ursäkt har du då flyttat skuldbördan. Det var inte ditt fel! Då kommer också drömmarna att försvinna.

Det här är bland det svåraste som finns att göra och ofta hjälper det att inte behöva göra det själv. Det kan vinna dig både tid och möda att ta hjälp av en psykolog. Att använda hans eller hennes yrkeskunskaper till att guida dig vinner inte bara tid, det ger dig också någon att hålla i handen om vissa delar av resan blir jobbiga. Dina mardrömmar kommer att ta slut.

73 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page