top of page
  • Skribentens bildTor

Blir vi föräldrar?

Dom senaste åren har varit jobbiga för våran del när det gäller bebistillverkning. Jag slutade med mina p-piller i slutet av juli-19. Till en början kom mensen bra för att sedan börja strula, fick då hjälp med hormoner och blev gravid i maj-20 men som slutade med missfall i v.7 Det tog sedan några månader så var jag gravid igen men även denna gången slutade det illa. Fostret hade dött redan i v5-6. Nu har det gått över ett år sedan och jag har ännu inte blivit gravid trots hormoner och prover som visar att allt är som det ska?! Det verkar också som kroppen är mer regelbunden nu eftersom jag har gjort uppehåll från hormonerna och då fått regelbunden mens. Kan ni se om jag någonsin kommer att bli gravid och kommer jag i så fall att få behålla barnet?

Du har goda chanser att bli mamma men det kan tyvärr dröja

Kram och tack på förhand!

Svar: Låt mig börja med att säga att jag verkligen känner med dig och förstår hur jobbigt du har det just nu. Kan jag göra något alls för att hjälpa dig så kommer jag att göra det.

Jag utgår från att du innan du slutade med dina p-piller hade ätit dem i några år i sträck. En beklaglig bieffekt av nästa alla p-piller är att de rubbar hormonbalansen i kroppen. Det är inget är permanent tillstånd, kroppen hitta nästan alltid tillbaka till sin egen rytm men det kan ta tid. Man kan generellt säga att man inte alls behöver oroa sig för att något är fel de första två åren. Det kan ta så länge innan kroppen känner sig redo för att få barn. Det är inte ovanligt att mensen först fungerar normalt för att sedan bli konstig under en tid innan den hittar rytmen, särskilt om man tar hormoner eller hormonpåverkande medicin. Som du säger själv, nu har du gjort ett uppehåll från hormonerna och fått tillbaka en regelbunden mens. Jag förstår att det är vansinnigt jobbigt att bara gå och vänta men vid varje provokation mot kroppen (med hormoner och liknande) så ökar inte bara chanserna att bli med barn utan också riskerna att det kan gå fel. Du har goda chanser att bli med barn och få behålla det på naturlig väg men det kan ta tid innan det går. Tålamod är den bästa medicinen för dig just nu, att ha oskyddad sex med din partner och bara se vad som händer. Efter dina hormoncocktails och missfall pratar vi om att du bör vänta tills du är minst 30 innan det är dags att börja med hormoner och liknande starka medel igen. Troligen väntar du barn innan dess men det är inte säkert. Visst kommer det göra att ditt första barn kommer på ett oväntat ställe i din livsplan och visst är det orättvist men det är också du får störst chanser att uppleva att bli förälder. Hormoner är inte fel i ditt fall heller men de verkar bara utifrån den balans som de kommer in i bilden under, så ta det lugnt och låt din kropp få tid att hitta sin egen plattform. Du kommer med stor sannolikhet att bli mamma men du bör ställa in dig på att det kan dröja.

25 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page