top of page
  • Skribentens bildTor

Alla planen kraschar

Har en återkommande dröm som jag undrar över. Den är speciell såtillvida att den inte är likadan varje gång, men innehållet är ändå detsamma. "Jag drömmer om flygplan och flygplanskrascher. Alltid när jag drömmer om flygplan så kraschar dem. Det kan vara ett plan, eller flera, men i slutändan står jag alltid och ser dem brinna och falla. Ofta är jag i närheten av en av mina gamla arbetsplatser och det finns folk runtomkring mig, som jag tar med dit och vi räddar oss in i ett skyddsrum. Det blir nästan alltid en tjock, svart rök som väller fram över landskapet och som vi lyckas undvika. Jag vet att vi klarat oss och det känns bra med det. Sen minns jag inte om jag drömmer mer om det, så jag får aldrig veta "vad som händer sen". Vad kan den ha för betydelse?" Ett medium sa en gång att hon såg att jag drömmer mycket. Hon menade att det jag drömmer före 3 är en rensning av dagen och det efter 3 är "sanndrömmar", det som ska komma. Men de här flygplansdrömmarna kan vara när som helst. Annars stämmer det rätt bra det hon sa. Även om jag inte drömmer exakt det som kommer att hända, så är tolkningarna av drömmarna samstämmiga med vardagen. Kan ni se om jag kommer att utveckla mina drömmar och tolkandet av dem? Ska jag göra något mer av det, än att roa mig med tolkningar för mitt eget nöjes skull?

"Aurum"Svar: Det är aldrig fel att lära sig mer om sina drömmar men det är lätt att "gå vilse" i dem. När man tolkar sina egna drömmar är det svårt att se helt klart eftersom de egna förväntningar och förhoppningar av vad drömmen "borde" betyda lätt kommer i vägen. Men så länge man är dubbelt så noggrann när man tolkar sina egna drömmar som när man tolkar andras är det ingen dum idé. När det gäller när på natten man drömmer vad så förenklade mediet en del men det är klart att kroppen och själen förbereder sig för morgondagen och att den mer och mer påverkar drömmarna ju längre natten lider. Men även om alla drömmar går att tolka är det väl stort att kalla alla för "sanndrömmar" många handlar om just förhoppningar och farhågor och inte om sådant som direkt kommer att hända. Dessutom påverkas innehållet av det egna känsloläget, om man har en stor dag framför sig (eller en stor händelse flera dagar bort) påverkar det drömmarna från det att man somnar (om man ska resa, träffa sin käraste eller söka ett nytt jobb t ex). Naturligtvis fungerar det omvänt om man just gått igenom en stor dag (som tar längre tid och mera kraft att bearbeta).


Nu till din dröm, jag har två tankar som delvis förstärker varandra. Den ena är den klassiska tolkningen att det här är en dröm som tyder på att du upplever att din tillvaro periodvis styrs av krafter utom din kontroll som oftast förstör dina planer. Resan representerar det du vill uppnå och de kraschande planen förstör din möjlighet att komma dit. Att det dessutom inte finns en fortsättning efter olyckan och att de ofta inträffar runt din gamla arbetsplats med gamla vänner antyder att det finns oavslutade saker i den delen av ditt förflutna. Troligen har det inte att göra med hur du slutade utan mer om relationerna på arbetsplatsen. Någon hindrade eller motarbetade dig på ett sätt du bara inte kan acceptera. Den andra tolkningen är att drömmen delvis är ett försök att närma sig de stora frågorna om livets mening. Din dröm bär väldigt stora likheter med world trade center attentatet och min tro är att själva drömmen har ändrats lite efter att den inträffade. Drömmen är nu också ett försök av ditt undermedvetna att tackla den allmänna utsatthet som vi alla känner och att det är ett sätt att försöka sätta form på rädslan för döden och hur mycket av våra liv som egentligen ligger i händerna på andra makter än de vi kan kontrollera. Troligen förstärker den ena tolkningen den andra och gör att ditt undermedvetna använder den här bilden till för att beskriva olika saker.

22 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page