top of page
  • Skribentens bildTor

Ögats inre spegel

Hej! Vid 3 olika tillfällen den senaste tiden har jag vaknat (antingen på natten eller på morgonen) och sett ett svävande klot nära mig över sängen. Jag uppfattar klotet som ganska litet. Det är ljusrött och har något som ser ut som blåa ”snören” som sticker ut runt omkring. Snörena ser nästan elektriska ut och rör sig i vågrörelser. Vid varje tillfälle har klotet funnits kvar över mig tillräckligt länge för att jag ska kunna se det ordentligt, men sen sticker det iväg snabbt. Det känns varken otäckt eller skrämmande, utan jag är bara väldigt nyfiken på vad det kan vara! Vet ingen som varit med om liknande... Vad tror ni att det är?

Monica.


troligen är det du ser ögats egen insida

Svar: Visst ger det ett märkligt intryck när det händer men det är i 9 av 10 fall helt naturligt. Det är inte ovanligt att man vaknar med ett ”negativ” av något man sett genom sina stängda ögonlock (som den svarta eller vita fläcken som dröjer sig kvar när man tittat på en lampa länge och sedan stänger ögonen)

Eftersom man är väldigt benägen att tolka mycket små impulser som större när man sover kan det vara skenet från säg en bils helljus som skinit igenom rullgardinen eller ljuset som sipprar in genom gardinen när man vaknar.

I ditt fall finns dock en troligare, alternativ tolkning som också är fysisk och det är att du ser återskenet från insidan av dina egna ögon. Under rätt omständigheter så kan man se spegelbilden av ögats baksida när man sover (lite, lite ljus utifrån räcker för att trigga ögats receptorer och om ögonlocken då är stängda är det bara ögat själv som syns). När du sedan tittar upp är det du ser (klotet) synnerven som går in i huvudet och strålarna ådrorna och nerverna som går ut från den (de går i vågiga mönster) in till ögats baksida.

28 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page