top of page
  • Skribentens bildTor Tolander

Vad gör jag nu?

FRÅGA TOR OCH HANNA:

Hej. Tack för en bra sida, har varit i kontakt med er tidigare men behöver ytterligare lite hjälp då jag har fastnat i utvecklingen av mitt företag. Funderar på vad som är bäst införsäljningsväg? Har anmält mig till en mässa framöver och tror att det kan vara en bra väg till försäljning, därtill också nu anmält mig till två stycken nätverk och hoppas att det också ska ge ingångar. Det finns också ytterligare alternativ genom att ringa s.k. ”kalla samtal”. Jag kommer dock inte tillskott med dessa eftersom min erfarenhet från tidigare arbete med försäljning stoppar mig lite – det är mycket slit för ingenting, tror heller inte att intresset finns för ”mitt lilla företag” bland större företag…, dock vet jag att om jag får till möten så har jag mycket lätt att nå de människor jag ska sälja in till, även om vägen till en affär kan vara lång. Jag vet vad jag vill sälja, både till privatpersoner och till företag men vägen dit?? För privatpersoner har jag använt sociala media och också skickat ut material, men inget hugg… Dessutom är det så att det jag vill sälja till företag, t.ex. i utbildningsväg, har jag svårt att komma till skott med och skriva ned eftersom jag inte har något uppdrag på gång, fick jag det så vore motivationen starkare.…det känns bara tungt och lite omotiverat och ändå så vill jag inget annat än att komma igång med företaget. Jag har idag en bra företagskund som också lovat ge mig referenser, ska jag söka i dennes närområde då de flesta vet vem referenten är? Dessutom har jag tillsammans med ALMI utarbetat något som jag vill köra i ett projekt, tror mycket på idén men behöver projektägare och undrar nu om det är bättre att leta bland myndigheter eller hellre bland kommuner för detta och i så fall är det aktuellt i år 2020, eller längre fram? Vet inte var jag ska börja i det här. Tack på förhand.

L


De första stegen är svårast: Ska man våga? Går det bra? Du kan våga, det kommer gå bra

Svar: Tack för berömmet och det är lätt att känna igen sig i dina vedermödor och val - det här är ju också ett företag (även om det mesta är gratis som du och alla andra har märkt) - och utmaningarna att få det att växa är likartade. Så personligen kan jag bara önska dig lycka till.

Nu till det vi kan göra "i verksamheten":. Att komma igång är ofta det svåraste eftersom kunder föder nya kunder och när man står i starten är det massor av arbete för, det man upplever är, väldigt lite utdelning. Dock – det är just det arbetet som så småningom kommer bära frukt.

”Kalla samtal” är, precis som du redan sagt, trots det alldeles för mycket tid för alldeles för dålig utdelning. OM du har en timme över och inte har något annat som kan ge mer – visst – men det är inte en prioritering som lönar sig.

Det som däremot lönar sig är att prata med din kommuns näringslivsavdelning, näringslivsbolag eller näringslivskontor (olika kommuner kallar det olika saker och olika kommuner är dessutom olika bra på att serva små företag). Dels finns det massor av olika typer av stöd ett litet nytt företag kan få (vi pratar både rådgivning och reda pengar) och dels är det en ypperlig kontaktyta till just de människor på din kommun som du vill göra uppmärksamma på din produkt.

Så genom att söka stöd kan du samtidigt göra reklam och få ditt företag och din produkt känd.

OM din kommun är ovan att hjälpa små företag så är det du ska fråga efter konsultcheckar, stöd för digitalisering, investeringsbidrag samt vad det finns för bidrag för att genomföra energieffektiviseringar eftersom det är de områden det finns mest pengar i och det lättaste sättet att starta en konversation.

OM det är så att din kommun är bra på att ta emot och hjälpa små företag kommer det räcka lång med att bara dela en kopp kaffe och prata om ditt företag och vad du kan och vill för att du ska få både hjälp och, som sagt, en möjlighet att sälja in din produkt.

Jag skrev förra gången att ditt företag skulle lyckas (i andra ord) och som det ser ut nu är det ännu klarare att du är på rätt väg.

Det är naturligtvis fortfarande mycket arbete kvar men ha gott hopp, det kommer gå bra.

62 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page