top of page
  • Skribentens bildTor

Vad är mitt syfte och vad ska jag jobba med?

Fråga Tor och Hanna: Har stora funderingar och lite ångest angående nytt arbete, behöver det snart. Är det något på gång och i så fall vad? Höga ljud, rörigt och ett oändligt tålamod är fördomar jag haft mot skolvärlden, är det ändå något som skulle passa mig? Ser ni vad jag passar att arbeta med? Vad är mitt syfte? Jättetack!

Frågetecken


Syftet med existensen och livet är en kombination av vad man vill göra och det man måste utföra.

Svar: Det finns många dörrar du kan öppna och många möjligheter till arbete och utveckling men inget som kommer "hända" så till vida att det ramlar ner i knät på dig. Men det finns tillräckligt många öppningar vilket ger dig val istället för tvingar in dig i en specifik riktning.

Skolan är kanske inte en perfekt passform för dig även om du skulle göra ett strålande jobb och trivas väldigt bra på förskolan, i F-klass och på högstadiet och uppåt. Där kommer ditt sätt och dina talanger fram i rätt ljus och du skulle komma åt att göra mycket nytta. I åk 1-6 är det tyvärr så att dina farhågor har betydligt större risk att besannas.

Vad du däremot passar strålande som är inom allt som handlar om samhällsinformation, försäljning och social problemlösning. När det kommer till försäljning är företag till företagsmarknaden bäst och du skulle också göra ett strålande arbete med information inom både privat och offentlig sektor (allt mellan jobb på arbetsförmedlingen till information och på företag eller i kommuner fungerar bra).

En annan sak som du verkligen skulle ha näsa för är utredande arbete. Vägen dit kan vara lite längre och snårigare och kräva en del utbildning men allt från försäkringsbolag över media till polismyndigheten söker utredare med en annan och bredare bakgrund än man skulle kunna tro.

Här skulle du verkligen kunna kombinera dina lättsamma sociala ådra med ditt analytiska sinne och din brinnande energi och arbetsglädje när du får jobba med sånt du tror på.

När det kommer till vad som är ditt syfte är det en betydligt svårare fråga eftersom den har svar på så många olika nivåer. De flesta av oss är födda med förutsättningar och möjligheter och ställs inför situationer där våra val i bästa fall får oss att växa och leder oss mot ett syfte eller en självpåtagen mening med livet. Några av oss är utvalda att utföra specifika saker men när det kommer till själva genomförandet vinner alltid eden fria viljan. Vi har hela vägen fram till vi verkligen genomfört en handling möjligheten att låta bli, att tänka om eller att göra något annat. Ingen av oss är födda under den ansvarsbefriande manteln av att vi var ödesbestämda att utföra något.

Man säger visserligen att ödet leder den villige och släpar den ovillige med sig men hur mycket omständigheter eller ”öde” än knuffar dig till en avgörande punkt där du ”ska” utföra något mycket bra eller mycket dåligt så är det alltid upp till människan att ta ansvar för och utföra den sista handlingen.

Därför är det knepigt att uttala sig om någons syfte eftersom syftet aldrig styr så hårt att det inte finns några val.

Däremot är det lättare att peka på vad som kommer lätt för en människa och vad som kommer kännas givande och stort att göra med sitt liv. Det behöver inte nödvändigtvis vara någons ”syfte” men det kommer definitivt att känna så med lite tur.

I ditt fall är det som ger dig lycka vänner, resor (i det inre och yttre) samt socialt ansvarstagande. När du får hjälpa till med detta, umgås med och bygga vänskapsband, ta ansvar och utveckla samhället och andra människor samt uppleva platser och tankar som får dig att växa mår du bra och blir en större människa. Detta kommer dock ske på bekostnad av att du aldrig hittar den där ron och friheten du önskar dig eller når den ekonomiska bekymmerslösheten du hoppas på. Den tid det tar att göra allt som faktiskt ger ditt liv innehåll och lycka tas ifrån den själviska jakt på utrymme du visserligen önskar men kommer finna meningslös om du får den på bekostnad av de tre saker du verkligen behöver i ditt liv.

Vänner, upplevelser och delaktighet är där du hittar ditt syfte. Lyckligtvis är alla de jobb du också verkligen har talang för inom områden där du har utrymme för dessa tre grundbultar i ditt liv.

39 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page