top of page
  • Skribentens bildTor Tolander

Stark dröm om undermedvetet fattade beslut

Jag är inne i ett främmande hus, och jag får intrycket att jag ska flytta dit och bo där. När jag går och ser mig omkring så stannar jag och tittar på lite saker, nåt bord, en spegel på en vägg, då börjar jag plötsligt att sväva uppåt, ganska fort och det kändes både spännande och obehagligt. I nästa sekvens ligger jag i min egen säng och nåt ondskefullt "väsen" håller mig hårt om armarna och trycker mig ner i sängen. Jag kan inte röra mig så mycket men kämpar emot och försöker skrika åt den att försvinna. Minns inte vad varelsen sa, men minns "... döda dig!!" den var ansiktslös och konturlös, som nån ande... Kan nämna att jag i yngre dagar rätt ofta drabbades av vad jag senare förstod var sömnparalys, jag upplevde mig som vaken, kunde inte röra mig eller skrika, bara i slow motion... Vad betyder detta, behöver jag en exorcist!?


Glömde att skriva: i ungdomens sömnparalyser (eller vad det nu var) kunde jag också liksom släppa kroppen och sakta sväva uppåt..


Drömfångare kan tygla vilda drömmar men du behöver inte en just nu

Låt oss börja med sömnparalysen vilken du beskriver väldigt levande och väldigt nära hur textboken beskriver den. Modern vetenskap beskriver det som en störning av det system som ”stänger av” musklerna när man sover (särskilt under REM-sömnen vilket är då man drömmer mest intensivt). Poängen med ”avstängningen” är att man inte ska kunna göra sig själv eller andra illa medan man drömmer och kroppen samtidigt testar de nervbanor som styr muskelrörelser i kroppen.

Man kan säga att signalerna att slå, eller springa, eller hoppa går ut till musklerna och att ”svarssignalerna” att muskeln har gjort sitt jobb går tillbaka men utan att muskeln arbetat.

Ibland går detta fel. Det vanligaste är att man är lite för vaken och nerverna i resten av kroppen som också skickar signaler märker att kroppen inte verkar röra sig. Skinnet drar inte ihop sig, blodtrycket ändras inte, kort sagt det finns inga bevis på att man rör sig. Dessa signaler ”krockar” nu med signalerna om att man rör sig och ofta bildas då intrycket att man rör sig i slow motion eller inte alls. Det leder till att kroppen ”dubbelkollar” att muskelordern gick ut och kom tillbaka och hjärnan får samma motstridiga uppgifter. Från musklerna att de rör sig och från alla andra nerver att man inte rör sig alls.

Det är exakt det här som skapar känslan att det man drömmer om börjar gå fel. Till exempel att den man springer ifrån börjar komma ikapp eller att det finns ett ”monster” eller yttre kraft som är ute efter en.

Det här ofta i en ”vanlig” REM-sömn när det går lite fel. Det som händer dig och alla andra med sömnparalys är i princip det rakt motsatta – att ”avstängningen” startar för tidigt eller avslutas för sent och det gör att man upplever att man vaknar i en kropp som inte fungerar och, värre, att många av de instinktiva reaktioner man har när något så chockande händer inte heller fungerar. Man kan inte dra efter andan (man kan andas men eftersom adrenalinet kickar igång vill kroppen ha mer luft men de viljestyrda musklerna i magen och bröstkorgen reagerar inte), man kan inte röra på huvudet och leta efter hot, man kan inte för upp händerna och skydda sig eller försvara sig och man kan inte springa iväg.

Det kickar igång alla andra, huvudsakligen hormonella, försvarssystem. Adrenalinet och noradrenalin spikar, blodtrycket går upp, ådror utvidgas för att öka syresättningen. En kombination av detta i samband med att hjärnan faktiskt är på väg att vakna (eller somna om det händer när man är på väg in i en dröm/sömnfas) är att kroppen istället för att få mer syre (blodet har ju inte syresatts i högre grad eftersom man inte kunnat dra efter andan) gör av med mer syre (alla muskler och system syresätts när adrenalinet sprutar och blodflödet maxar) och det leder till att alla system får mindre syre än beräknat, inklusive hjärnan.

Nu startar samma process som när man svimmar, (eller för all del drunknar). Kroppen känns tyngre och man liksom ”glider ur den” och svävar uppåt, hjärnan börjar skapa syner när synintrycken förvrängs och många får dessutom en sexuell upplevelse (det finns en orsak till att orgasmer på många språk översätter till ”lilla döden” då det på många sätt fysiskt är väldigt likt det som händer när man får en orgasm).

Det här är en av de saker som i äldre tider låg till grund för tron på incubus och succubus – demoner som ”red” människor till orgasmer och otrohet i drömmar för att locka dem ner i fördärvet och på sikt dåligt leverne och helvetet.

Idag tror de flesta inte på det men istället tror vi på ”alien obductions” vilka beskrivs på exakt samma sätt.

Som avslutning blir detta extra lätt att tro på (vare sig man tror på magiska väsen eller aliens) eftersom syreförlusten i princip alltid avslutas med att man blir medvetslös för en stund och vaknar förvirrad, svag i kroppen och desorienterad.


Nu till det spännande – den fysiska förklaringen behöver inte motsäga den andliga. När vi sover är vi tämligen väl ”försvarade” mot yttre tankar och påverkan – huvudsakligen eftersom hjärnan ”stänger av” alla insignaler och loopar sina egna tankar och intryck vilket gör det svårt för yttre väsen att ”komma in”(det finns undantag för vissa, få, väsen har lättare att kommunicera via drömmar men det tar vi en annan gång) men när vi är mellan vakenhet och dröm, och då alldeles särskilt när våra kroppar är sovande och avslappnade och våra sinnen är vakna är vi oerhört mottagliga. Det gör att vi både kan känna att vi svävar iväg och ser syner och att vi faktiskt gör det samtidigt. Dock är detta i 999 av 1000 fall mer spännande och givande än farligt (ja det kan vara otroligt skrämmande också men att något är skrämmande och att det faktiskt är farligt är inte samma sak).

Givet detta har jag en tolkning på båda drömmarna (för de är faktiskt två olika) men innan dess: Nej – du behöver ingen exorcist. Gränsen för om ett andeväsen kan vara farligt går vid att det påverkar saker i rummet bortom de du tekniskt kan nå till medan du är ”fasthållen”. Det vill säga – om du ”drömmer” att en tavla rasar ner eller att dörrarna till garderoben öppnas medan du är fast och det visar sig att det faktiskt hände eftersom tavlan har rasat och dörrarna är öppna i verkligheten när du väl vaknat upp – är det läge att prata med ett proffs för då finns det en risk att det kan vara något farligt. Alltså en risk – inte ett bevis. Händer något sånt får du gärna höra av dig så ser vi om något behöver göras.

Nu till drömmarna.

Den första delen fram till och med att du svävar tyder på att ditt undermedvetna bestämt sig för att det är dags för en förändring och nu börjar sätta sig in i vad det innebär. Eller snarare – planerar inför ett kommande medvetet beslut. Huvudriktningen är redan satt (huset du ska flytta till är valt) men detaljerna, i detta fallet, vad partner och barn tycker, vad det betyder för jobb mm är fortfarande lite vaga. Men processen pågår och det enda som återstår är att ditt undermedvetna vill avgöra vad den eventuella prislappen är och vad du kan göra för att göra den billigare.

Den andra drömmen (från och med att du är fasthållen) verkar spela an på ett trauma eller en rädsla. Min gissning vore att du tidigare drabbats av oproportionerliga konsekvenser av rimliga beslut och att du någonstans är rädd att de ska hända nu när du vill/kommer ställa om ditt liv. Om det rör sig om missnöjda släktningar, ledsna familjemedlemmar eller arga arbetskamrater vet jag inte men starka känslor som får ett vansinnigt starkt utlopp i samband med ett rimligt beslut är definitivt vad det handlar om. Min tro är dock att det, som jag sa, snarare handlar om en återknytning till tidigare händelser som definitivt inte kommer hända igen. Ditt undermedvetna ser helt enkelt likheten mellan det du står inför nu och saker som hänt tidigare (kan vara så långt tillbaka som tidig uppväxt men inte nödvändigtvis). Det finns också ett uns av skuld i bilderna (ansiktstlösheten mm) som får mig att tro att du kanske på något plan känner att du ”sviker” de du närmast dig när du strävar efter något du behöver.

En känsla du i det fallet delar med nästan alla vuxna familjeförsörjare som för en gångs skulle väljer för sin egen skull.

Mitt råd här är – ditt undermedvetna har som sagt redan bestämt sig och bestämt sig tydligt. Lyft in dina närmaste i dina tankar och behov – det finns ingenting i den här drömmen som antyder att de inte skulle stödja dig, förstå dig och hjälpa dig. (annars skulle dröm ett varit betydligt mörkare och innehålla fler tvingande valsituationer och färre intressanta detaljer.


Hoppas att svaret hjälpte något.

41 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Kommentarer


bottom of page