top of page
  • Skribentens bildTor Tolander

Ska jag vara nöjd eller gå vidare med mitt "eget"?


Att göra det du alltid velat blir inte ett sämre val bara för att det är "inne"

Jag har alltid känt att jag har en inbyggd riktning i mitt liv, både på gott o ont, jag har till större del nått mina mål även om jag ”irrat” en del.

Nu har jag sedan några år intalat mig själv att jag är nöjd, vill stanna till, det är vad mitt psykiska jag försöker säga mig, samtidigt har jag otroligt många tankar om vad jag vill med framtiden trots mina år, jag har en inneboende nyfikenhet på mkt men det jag känner mest för o har gjort sedan unga år är min ”odlarnerv” låter banalt i dessa tider med pågående klimatutmaning men min känsla har funnits sen unga år, jag vill verkligen känna känslan av att vara så gott som självförsörjande, nu befinner jag mig i ett vägskäl, kaos på jobbet det ger inte mig oro som hos många andra utan kopiöst mkt kreativa idéer, så min fråga är kommer jag att gå vidare i ”egen” regi eller kommer jag att välja den enkla vägen?


Svar: Tack för din spännande, inspirerande och livsbejakande fråga. Att få möjlighet att hjälpa människor känns alltid som ett privilegium men det känns alltid extra bubblande roligt att få komma med insikter och råd när någon står i ett möjligen omvälvande livsval.

Eftersom du är Som Lejon född på hornet till Kräftan har jag lätt att förstå känslan av att ha uppnått det du vill och att du trivs där du står. Det är delvis därför att du sätter tydliga mål i ditt inre och att du är i en situation där du inser att du ”bockar av” de flesta. Men huvudsakligen är det för att det är lätt och bekvämt att trivas just nu.

Att veta vad som ligger framför dig och att känna att platsen du står på fyller dina behov är härlig och det är lätt att bli kvar där.

Men precis som för lejonhonan som ligger på en sten i solen och slötittar på ungar och antiloper är nöjd vet hon att ”nöjd” aldrig slår jaktens spänning och utmaning.

Så frågan du bör ställa dig är egentligen inte om det du har ”räcker” utan om du är villig att aldrig mer känna den där hungern, ivern att driva något igen, göra något nytt, ta en risk och lita på din egen kapacitet.

Kort sagt – härligt att du är nöjd men är du verkligen ”färdig”?


Min tro är att du redan vet att du inte är det men just eftersom jobbet nu är som det är så behöver du egentligen inte fatta ett beslut. Det ger en känsla av fara bara att gå dit – även om du ju redan har full vetskap om att det för din del inte finns några egentligen ”dåliga” alternativ vad som än händer – vilket gör att spänningen egentligen är påhittad (för din del naturligtvis, du har arbetskamrater som med rätta har betydligt mer på spel).

Så när det kommer till att göra valet att ”vara nöjd” på din soliga sten eller ta språnget ut i det stora och okända så måste valet vara ditt.

Däremot kan jag naturligtvis ge dig förutsättningarnas och på det ge en bild av vad som väntar OM du väljer en nystart.


Inledningsvis kommer du hamna i en valsituation inom inte allt för lång tid där du kommer erbjudas två val som båda fungerar men inget egentligen passar dig. Senast nu bör du bestämma dig för ditt eget, tredje, val om det är det du vill göra. Just här erbjuds du en praktisk (självisk) möjlighet som kan ge din nystart en knuff redan från dag ett.

Det du vill göra fodrar ett helt annat sätt att se på resurser och pengar – det gör att du har en omställningsresa framför dig när det kommer till vad man mäter livskvalité och framgång i.

Du kommer bli framgångsrik och det kommer fungera över dina förväntningar men det medför en omställning, troligen till det bättre, i synen på lycka och framgång. Det är en resa väl värd att göra och den kommer återföra äventyret och utmaningen till din tillvaro på ett bra och uppbyggligt sätt.

Största hindret för att lyckas är att du väljer att stanna där du är (naturligtvis) men också att du inte vågar ta ditt nya steg fullt ut.

Måla upp en tydlig bild av vad det är du vill uppnå och se på det målet när du fattar dina beslut. Du behöver tänka stort och ofta mer drastiskt än du gjort på länge.

Avslutningsvis gäller det tidspressen – tekniskt sett har du en 5-8 år på dig att fatta beslutet och ha kraft nog att genomföra det hela vägen i mål på ett bra sett – så ingen brådska där

MEN

Ju längre du väntar desto kortare kommer du ha att njuta av dina framgångar och vad det livet ger dig.

Fatta ett slutgiltigt beslut före jul om du ska göra det här nu, sen eller inte alls och stå bakom ditt beslut.

5 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page