top of page
  • Skribentens bildTor

Personlig utveckling eller syskonsämja?

Hej. Jag ska börja en kurs i personlig och medial utveckling något jag verkligen ser fram emot.

Mina syskon är väldigt religiösa och den ena av dem tycker att allt medialt är av ondo och inte från Gud och hen skickar mig Youtube klipp där ”riktiga” kristna berättar om hur ont det är. Hen skickar också klipp där de säger att djävulen lurar på alla möjliga sätt och speciellt när man är involverad med medium och även meditation är en synd.

Igår sa hen att Jesus säger att om man har någon nära tex syster, barn mm som håller på med sånt så ska man kapa bandet med denne. Jag har sagt att jag respekterar hens syn och val och önskar att hen kan göra detsamma.

Jag undrar om det blir en brytning mellan oss? Jag vill ju följa mina val i livet och känner att detta tar mycket energi av mig. Tack på förhand

JK


Det är lätt att ta till Herrens ord för att bevisa det man själv vill. Lätt men inte rätt!

Svar: Inledningsvis – jag känner för dig och din situation. Det är hopplöst jobbigt när man hamnar i en sån här situation med de man älskar och de som man förväntar sig, ja faktiskt utgår ifrån ska stödja, stötta och helst förstå ens val och vilja.

Med det sagt – dina syskon har visserligen rätt att tycka vad de vill och jag betvivlar inte deras religiositet MEN jag har svårt för hur de resonerar, särskilt eftersom de ändrat sitt budskap om vad "Gud" tycker under resans gång.


Kom ihåg hur de var emot mobiltelefoner på 90-talet eftersom det var ”ondskans verktyg” och mot gud.

Kom ihåg hur de ansåg att internet var ”en tummelplats för demoner och ondska” under 00-talet

Kom ihåg hur de ansåg att youtube förledde ungdomen och ledde till ogudaktighet under 10-talet.


Och idag använder dina syskon mobiltelefoner för att skicka dig youtubeklipp över internet!!!


Så antingen har Gud ändrat sig väldigt mycket på 20 år eller så är det inte gud de talar för och du kan vara helt säker på att det är det sistnämnda.


Det dina syskon är, är att de är rädda! Rädda för förändring, rädda för att göra fel, rädda för att förlora sina själars frälsning, rädda att du förlorar din själ och plats i himlen. Dock är de inte i första hand rädda för din skull i det läget utan för att det du gör kan påverka deras själar och faktiskt framförallt deras ställning i församlingen och bland de sina för deras krets är snäv och snar att fördöma och peka finger.

Det gör mig ledsen att ditt syskon är så rädd att hen missbrukar Jesus ord i sina försök att skuldbelägga dig att inte gå den kurs du så ser fram mot.

För det går om man verkligen vill hitta texter som styrker det hen säger. OM man är villig att klippa en rad ur en vers och lyfta den raden ur sitt sammanhang och resten av texten.

Det är lite som att klippa ut tio ord ur en tidning och klistra ihop dem som man vill för att sedan säga att ens granne är en förskingrare för att ”det stod så i tidningen”.

Det kommer inte löna sig att bråka med dina syskon om detta men jag är personligen nyfiken på var de tycker att det står att Jesus säger att man ska kapa de banden? För jag kan min bibel rätt bra och jag kan inte riktigt minnas att han någonsin sa nått sånt. Däremot säger han motsatsen - att man ska förstå och förlåta - hur många gånger som helst.

Så till den grad att det ända som krävs för att komma in i himlen är att man för sig själv och andra erkänner de ogärningar man gjort under sitt liv. (Lukas 23:39-43)

Men som sagt det kommer inte löna sig att försöka övertyga dem.

Nu till kostnaderna för ditt val:

Dina syskon kommer inte tycka lika. En av dem är meddragen och vill hellre förstå och är dessutom lite nyfiken. Den andra är villig att offra dig och det ni delar ”för din skull”. Hen tror genuint att det kommer gå dig illa om då går kursen (även om hen i sitt hjärta innerst inne mest är rädd för sin egen skull).

Det kan bli en splittring men den kommer gå över för dina syskon är som sagt inte ense eller ens medvetna om varför de egentligen inte vill att du gör detta.

Så gå din kurs – vidga dina horisonter och trots att det kommer göra lite ont så är det faktiskt inte bara viktigt för dig – det är viktigt för dina syskon också för att du följer ditt hjärta kommer göra det lättare för dem att följa sina hjärtan också (även om det kommer ta dem lite tid att komma dit).

SÅ gå in i detta med högt hållet huvud och rent hjärta – det du gör är inte fel och det du får ut av kursen kommer göra dig starkare och gladare.

46 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page