top of page
  • Skribentens bildTor Tolander

Livet, kärleken arbetet. Vad ska jag gör?

Jag fyllde 26 för inte så länge sedan och oroar mig för att jag aldrig ska klura ut vad jag vill göra. Som liten ville jag bli barnmorska, inga klara övertygelser men det var en tanke jag hade. Sedan har jag insett att jag inte klarar att titta på nålar, operationer och det gör ont i mig när andra har sår. Redan i Förskolan upptäckte jag att jag kunde rita mycket bättre än de andra barnen, och genom åren har det blivit min signatur, att jag kan rita och måla. Jag trodde att jag ville bli konstnär eller arbeta med ett konstnärligt yrke så jag valde konst och formgivning på gymnasiet. Saken är den att jag bara är bra i alla uttryck jag försöker mig på. Inte dålig och inte fantastisk... bara bra. Därför hittade jag inte just min uttrycksform. Men att måla och rita attraherar mig mest, även skulptera tycker jag är roligt.


Photo by Jeremy Bishop on Unsplash
Att bygga ett liv är en stor sak - du har alla tankar, det enda som behövs är riktning

Eftersom mina drömmar att bli barnmorska hade bleknat hade jag ingen aning om hur jag skulle gå vidare efter gymnasiet. Jag sökte industridesigner, webbdesigner och bildpedagogutbildningar... men kom aldrig in. Jag läste filosofi i ett halv år vilket var mycket uppfriskande... jag är en tänkande natur i botten och alla teorier och tankar fick mig verkligen att utnyttja den förmågan. Under filosofistudierna hörde jag om en utbildning som heter kulturvetenskap och eftersom man kunde inrikta sig på konstvetenskap tyckte jag att det lät toppen.

Nu kom jag inte in första året. Istället sökte jag in på en konstskola och målade ett år. Skolan var ny och strukturen på utbildningen var dålig. Jag kände inte att jag fick tillräckligt med stöd för min utveckling. Året där på kom jag så in på kulturvetenskapen i Karlstad. Hela utbildningen var en besvikelse för mig. Konsthistorian var bra och intressant och den vill jag inte byta bort. Men kulturvetenskapen var ett enda långt flum i kultur och förståelse.


Efter utbildningen var jag varken klokare eller mer utbildad för att ta steget ut i arbetslivet. Jag var bara halvt utbildad med en "bra grund" som alla sa. Men vad skulle jag göra? Jag jobbade extra som vikarie i skolan och på hemtjänsten. Undervisning var roligt, men barn som inte vill lära sig är inget roligt. Och den strid det hela tiden är med eleverna är heller inte lockande. Jag jobbade ett halvt år på Telias kundtjänst.

Där upptäckte jag att jag inte kan handskas med människors ilska. Även om jag visste att de var upprörda på företaget så riktade de sina känslor på mig, vilket gjorde mig rädd att gå till jobbet varje dag, ifall någon skulle bli arg. Men jag vet inte hur jag skall gå vidare. Jag har rannsakat mig själv och vet att jag gillar att dekorera och göra i ordning saker.


Tanken på dekoratör vaknade. Arbetsmarkanden för den gruppen är dock inte så stor och många jobbar frilans, vilket inte lockar mig, jag vill ha trygghet i mitt arbete. Jag antar att jag skulle hamna i en affär med dekoration endast som halvtids sysselsättning, vilket inte är det jag vill ha ut som dekoratör. Jag tog mig en ännu funderare och kom fram till olika kriterier jag vill ha ut av ett jobb. - Jag vill använda min kreativitet och framför allt lösa problem. - Arbetet måste variera hela tiden och jag vill lära mig nya saker. - Jag vill jobba med människor, som inte är arga. - Jag vill veta att jag gör skillnad och kan känna mig nöjd med det arbete jag gör. – Jag gillar även att instruera människor och utnyttja min kunskap att undervisa. Lärare passar ju perfekt in på denna beskrivning av ett jobb, men det är inte vad jag vill bli.


Just nu har jag arbetsterapeut i tankarna. Varför vet jag inte, jag tror tanken på att få lösa problem och jobba med människor attraherar mig. Men jag vet inte om det är jobbet för mig. Om sjukvården kommer att tråka ut mig, eller om jag kommer att stortrivas.

Jag känner att jag är lyhörd och har en stor förståelse för andra människor, denna intelligens visar sig inte i matte, språk och stavning. Jag skulle vilja bli meteorolog, men matten och fysiken är något jag inte klarar av på högre nivå. Jag har en förmåga att alltid fråga varför saker och ting är som de är. I matte skall man acceptera... vilket jag inte gör. Därför tar min inlärning mycket längre tid och jag hamnar efter och förstår ingenting när jag inte fått förklarat för mig varför. Jag gillar också att skriva, även om jag har viss dyslexi. Jag har gått skrivarkurser och plitar på historier och ritar bilder till detta med intentionen att sända in det hela och få det publicerat.


Ett problem till. Min pojkvän bor i Kanada och jag har varit och hälsat på flera gånger och just nu är jag på en 8 månaders visit. Just nu jobbar jag som servitris på ett kafé här, jag trivs bra när det bara är tillfälligt.


Men mina tankar rullar hela tiden runt vad jag vill, eller vad jag skall göra. Jag vill ha ett riktigt jobb och inte vara vikarie hela mitt liv. Men de val jag gjort hittills har bara blivit fel eller inte lett någonstans. Det känns som om hela min utbildning är en besvikelse i otillräcklighet. Och nu i efterhand ser jag tillbaka och bannar mig själv för att jag inte valde annorlunda. Jag är rädd att välja fel igen. Jag vill ha rätt den här gången. Jag tror också det är därför jag velar så mycket. Jag vågar inte ta ett beslut, ifall de skulle bli fel. Jag måste dessutom hitta en utbildning som fungerar i Kanada och Sverige om jag flyttar till Kanada. Jag vet ännu inte om vi stannar i Sverige eller Kanada, just nu känns förhållandet starkt och jag tror på det och jag vill att det skall fungera. Jag åker hem nu i maj, och vår överenskommelse är att han skall komma efter i höst. Jag skulle vilja göra en utbildning i höst för en kommande karriär, men vet alltså inte i vilken riktning jag skall välja.


Jag skulle vilja ha barn snart, en katt och en hund, ett hus... och stabilitet i mitt liv. Jag bara flyter omkring utan mål eller slut. Känns som om jag blir 40 innan allt ordnar sig... om det någonsin gör det.

Mina intressen är att måla, även om jag inte vill vara konstnär på heltid. Jag älskar att sjunga, och just nu gör jag det alldeles för lite.

Hjälp mig med lite råd och hjälp till fortsättningen i mitt liv. Skall jag satsa på arbetsterapeut utbildningen, eller något helt annat?

Just nu känns allt bara kaos.

"Jennelie"


Svar: Med tanke på vad du säger och efter en titt i ditt horoskop är det ett par saker som jag skulle vilja föreslå följande: Kurator eller intendent på ett museum eller ett galleri verkar vara rätt ställe för dina talanger! Du har en bred och bra utbildning och dina tankar på att dekorera och skapa passar bra in i en så kreativa miljö.

Där kommer du också att få träffa människor som vill lära och se nya saker och din talang att göra praktiska lösningar av andras idéer kommer att komma väl till pass. Det är också ett omväxlande och ibland krävande jobb som bjuder på ständiga utmaningar - både praktiskt och intellektuellt.

annars så skulle utbildning med inriktning på vuxna kunna passa dig. Komvux, högskolor, arbete på ett studieförbund eller att jobba som SFI-lärare skulle också fånga dina talanger (även om det också för med sig nya svårigheter). Du kommer kunna ro ditt liv i hamn men om du inte hittar något som fångar din bredd snarare än ditt djup så kommer du troligen inte känna dig nöjd med dina val. Återigen - i museivärlden skulle du kunna hitta utlopp för alla de talanger som du besitter.

13 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page