top of page
  • Skribentens bildTor Tolander

Löser sig arvstvisten?

FRÅGA TOR OCH HANNA:

Hej. Min mormor gick bort för ett tag sen och vi håller på med arvet och bouppteckningen. Men en släkting håller på och krånglar och skriver inte på pappren. Ser du om det kommer att lösa sig och att vi får ut vårt arv.

Mvh ”Liz”


Allt har sin tid och alla behöver olika mycket tid och utrymme - det kommer gå bra om ni kan ge varandra den tiden.

Svar: Ja det kommer lösa sig men det kommer ta lite tid och det viktigaste här är inte arvet utan hur ni kan och kommer förhålla er till varandra i framtiden.

Problemet just nu är att både du och släktingen tycker att ni uppför er rationellt själva men att de andra inte gör det.

Din släkting ser på sina handlingar som de enda vettiga och tycker att du är känslomässigt engagerad – inte för mormors skull utan för din egen.

Du å andra sidan tycker att hen är irrationellt upplåst på detaljer som inte spelar någon roll och att hen dessutom misstror ditt engagemang och dina känslor.

Ni har båda rätt om er själva men speglar över farhågor om att den andre inte delar det ni vill och känner.

Med tanke på vilka ni är så kommer detta att lösa sig eftersom det är vad alla innerst inne vill.

Däremot kan det vara en bra idé om det drar ut på tiden att komma överens om en utomstående person som kan ansvara för bodelningen (om ni inte redan har en) eftersom det då kommer handla om rätt och fel bara och inte känslor.

Viktigast är dock att ha tålamod – det kommer lösa sig men låt det göra det på ett ordnat sätt – det viktigaste nu är att ge alla som behöver det utrymme att sörja på sitt eget sätt så att ni i framtiden tillsammans kan minnas och vörda det som förenar er. En månads väntan eller att en soffa hamnar här eller där är värt betydligt mycket mindre än att se fram mot en livstid utan att kunna vara i samma rum som delar av ens egen ganska nära släkt.

19 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page