top of page
  • Skribentens bildTor Tolander

Kommer vi flytta snart?

Fråga Tor och Hanna: Vi mår mycket dåligt för vi är så trångbodda och har länge letat hus. Inget går att planera vi lever liksom i limbo, min son mår dåligt för att flyttfrågan hänger över honom och han vill inte flytta, samtidigt som han gärna skulle vilja kunna ta hem kompisar mer. Det är inte så lätt när man har en ettårig bror och bor i en liten lägenhet. Jag vill naturligtvis kunna underlätta flytten så mycket som möjligt för mina barn och kunna flytta medan jag fortfarande är föräldraledig. Inga objekt tycks finnas och allt är dyrt. Letar vi i fel områden? Hur skall vi gå tillväga mer än annonser etc När kan vi tänkas hitta ett hus att flytta till? Eller byta lägenhet, måste ju vara samma område för barnens skull så de slipper flytta 2 ggr. HJÄLP oss det här går oss på nerverna, orkar inte bjuda hem vänner snart för det blir för bökigt. Själv brottas jag också med problemet att jag gärna vill byta jobb, vantrivs på mitt nuvarande och vill absolut inte gå tillbaka till det efter föräldraledigheten. När kan åtminstone den frågan lösas? Känns som vi lever i ett vakuum. Snälla hjälp oss att svara på våra frågor så att vi åtminstone vet när eller om det inte kommer att gå alls. "Olycklig mamma och Sambo"Svar: OK, ni är nu i en situation där varje problem i sig inte är så svårlöst men där alla problem väver in i varandra så att ett verkar bli värre av lösningen på det andra. Dessutom är du fortfarande tagen av havandeskap, förlossning och spädbarnsskötsel och det gör inte beslutsfattandet lättare.

Ni kommer flytta och ni kommer flytta innan sommaren MEN det viktigaste för er är inte flytten utan att den verkligen ger er det ni hoppas på.

Här är några riktlinjer som kommer hjälpa er:


Det viktiga nu är att ni sätter er ner allihop (gärna var för sig till att börja med) och går igenom vad som är viktigast för var och en av er. Låt oss kalla det en önskelista. Du vill kanske helst ha ett nytt, lättare kök och ett nytt jobb, din livskamrat kanske vill ha bättre stuvmöjligheter och ett nytt kök, för grabben kanske det är ett eget rum som ligger högst på önskelistan. Under alla omständigheter så gör det att ni får en prioriteringsordning och att alla i familjen känner sig delaktiga. Om sonen känner att hans önskemål finns med i er plan så blir det naturligtvis lättare för honom att tycka att det är en juste idé.

Sedan jämkar ni ihop listorna till en. Det kommer att visa sig att ni i mångt och mycket tycker samma saker men att någon eller några punkter skiljer sig ganska mycket, det viktigaste är att ni nu börjar få en bild av det ni söker. Nu är det dags att göra en bästa-värsta lista. Det vill säga bestämma er för hur "drömkåken" ser ut i bästa fall och vad som är det allra minsta ni kräver för att det alls ska vara värt att flytta. (Som att ni t ex skulle älska att ha två hela badrum och ett dubbelgarage i drömbilden medan ni inte ens är intresserade att gå igenom allt arbete som en flytt innebär om det inte finns minst en extra toalett och fem bra rum.)

Nu vet ni vad ni behöver och vad ni vill ha. Nästa steg är vad det får kosta - i månaden och i insats. Det här är absoluter som ni inte ska gå över eftersom det alltid tillkommer oväntade kostnader och då lönar det sig att ha reserver.

När ni nu vet vad ni vill ha, vad ni står ut med och vad det får kosta så är det bara att börja leta och ja det innebär att ni kommer att få göra uppoffringar. Vill ni ha ett lågt pris så kommer avstånden till jobb och kompisar att öka - eller så får ni nöja er med lägre standard. Bestämmer ni er för en större lägenhet så blir det på bekostnad av trädgård och naturupplevelse. Den perfekta bostaden är den ni känner att ni fått mer av i utrymme, livskvalitet och sämja än ni betalade för. Och då kan det vara en lägenhet, en villa eller ett kedjehus för drömhuset är inte ett hus där ute med ert namn på - det är platsen ni känner att ni vill kallar hemma.

Allmänna tips: Ju längre avstånd från stan desto billigare. Det är alltid billigare på hösten och vintern än på våren och sommaren. Ett bra köp är ett som inte fodrar renoveringar under de två första åren. Ni kommer att ha nog att göra ändå under den tiden.

Vad gäller jobb så kommer det öppningar under senvintern och försommaren men du bör i så fall nöja dig med ett bättre jobb och inte bara titta efter det som är helt rätt för det kommer att dröja en bra stund tills det dyker upp.

16 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page