top of page
  • Skribentens bildTor

Kan vi resa nu?

Jag och min familj är i valet och kvalet... Vi tänker att vi skulle vilja besöka vår lägenhet i ett annat land. Ta antikroppstest (några ev. alla har haft Covid i familjen) om det är möjligt att göra det fortfarande? Egen bil till Arlanda, flyg med munskydd och visir, hyrbil till vårat eget boende. Hur ser ni på saken, är det dumdristigt eller ok?

Juni


Problemet med resor är sällan den egna säkerheten - det är andras trygghet som är i fara

Svar: Jag har en enorm förståelse för er vilja att resa, att besöka ert ”andra hem” att njuta av känslan av att vara tillsammans, att vara säkra och att vara som vanligt.

Problemet är att även om du och de dina har antikroppar allihop och uppför er helt rätt och inte smittar en enda person så åstadkommer ni ändå tre saker.


1) Ni får andra som INTE tänker likadant som ni och INTE förstår att vara försiktiga att ta efter er och DERAS resor kommer garanterat leda till smittspridning vilket ökar riskerna för andra.

2) Ni hjälper till att skapa en känsla av ”normalitet” som gör att mer lättpåverkade kapar hörn i sin tillvaro och det kommer också leda till större risker och mer lidande.

3) Ni hjälper till att polarisera orten ni reser till. Världen består just nu av två sorters platser: De som drabbats hårdare än vi och de som drabbats mindre. Att just nu ta ”risken” att åka till platser som drabbats hårdare väcker ont blod hos många medan andra ser det som början på en återgång till det normala, i båda fallen kommer ni hjälpa till att ställa människor mot varandra och det kommer påverka den glädje och sköna stämning som är ett av skälen till att ni längtar dit. I andra fallet, om ni åker till ett ställe som klarat sig bättre kommer ni direkt uppfatta att stämningen är betydligt mindre trevlig än ni minns och den känslan kommer tyvärr ligga kvar länge.

Det vore ju hemskt att viljan att uppleva glädjen på ert smultronställe skulle göra att smultronstället förlorar sin glans.


SÅ i sammanfattning: NI kommer klara ER bra om ni reser. Ingen av ER riskerar särskilt mycket och om det bara handlade om det skulle resan vara problemfri. Problemet med den är vad resan gör med ANDRA.

När den här typen av pandemier rullar (nu som förr och detta har hänt förr många, många gånger) är det ALDRIG det som människor gör för sig själva och sin egen säkerhet som avgör hur svårt eller lätt en stad, ett land, en världsdel eller ens vår jord klarar sig utan det vi väljer att göra för andra och deras räkning.


När digerdöden gick i Sverige 1350 flydde kung Magnus Eriksson så att han alltid befann sig på platser där den inte kommit eller på platser där den redan passerat. I korthet gjorde han ett varv från Stockholm till Medelpad till Jämtland, till Tröndelag (där pesten redan varit) och sedan via Danmark och Gotland tillbaka till Stockholm. Han överlevde men inte så många andra.

Hans fru Blanka av Namur däremot stannade i Stockholm och såg till att staden höll strikta regler under hela 1350-1351. Hon överlevde och tack vare hennes insatser överlevde också Stockholm bättre än någon jämförbar stad.

Blanka kunde med lätthet lämnat staden och befolkningen och klarat sig bra, precis som du eller jag eller vem som helst kan resa och vara rimligen säkra på att VI klarar oss bra. MEN istället ägnade hon sig åt att tänka på andra och gjorde sitt bästa för att DE skulle klara sig bra.


Samma sak är vad valet gäller nu – Är vi människor som tänker på oss själva viket ger oss ”rätten” att strunta i restriktioner och regler och rekommendationer. Eller är vi människor som sträcker ut handen och hjälper andra genom att följa rekommendationerna och via våra exempel hjälper andra att minska sina riskbeteenden och därmed skyddar vår omgivning från smärta, sjukdom och i värsta fall död?


Rent konkret om er resa: JA, det går att göra antikroppstester, det kostar runt 600 kr per styck och man kan räkna med svar inom nån vecka. JA, om landet ni ska resa till tar emot flyg och inte har regler för inresor och andra begränsningar går det att åka dit. NEJ, risken för stenhårda ”lockdowns” som gör det omöjligt att komma hem är inte särskilt stora.


MEN mina kort och astrologin har sedan förra året konsekvent pekat på att april är månaden då solen återvänder och livet börjar ta slutgiltiga steg mot det normala. Dock är spådomar alltid avhängiga på de val människor gör och den sista veckan har korten börjat bli lite mer svajiga och ibland börjat säga maj istället för april.

Det skrämmer mig eftersom det bara kan betyda att det är vi alla som tillsammans börjar tro att detta är över och att vi alla tillsammans börjar fatta beslut som gynnar OSS istället för beslut som gynnar ALLA och om tillräckligt många börjar göra det kommer vi inte kunna dansa runt midsommarstången tillsammans i år heller.


Så mitt råd blir tyvärr ganska tvåsidigt – resan handlar inte om er trygghet: Ni kommer klara det fint! Resan handlar om vilken typ av människor ni är. Åker ni nu finns inget annat än ett samvetspris. Väntar ni bara lite, lite till; tre, fyra, fem veckor, finns inget pris alls utan troligen en belöning i form av ett lätt samvete när ni går i solen på väg mot äventyr och glädje i ert andra hem.

56 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page