top of page
  • Skribentens bildTor

Hur ska jag fortsätta med min butik?

Fråga Tor och Hanna: Mina funderingar gäller främst jobb och karriär, men även lite annat. Det gäller min lilla butik som jag öppnade för ett par år sedan. Det är en liten new age-butik med tarotkort, böcker, avslappningsmusik, kristaller och stenar och mycket annat. När jag öppnade den hade jag varit hemma-mamma länge. Jag har sökt en hel del jobb, men utan utbildning är det svårt. Nu känns det också viktigare än någonsin att få jobba med något jag själv tror på och kommer att trivas med. Jag öppnade min lilla butik vid vårt hem. Vi bor i en liten stad, ca 10 min gångväg från centrum. Startade upp i liten skala då jag var tvungen att ta så lite lån som möjligt. Första halvåret gick hyfsat bra, men nu är det precis att det går runt. Jag får väl se det som ren hobbyverksamhet, men skulle önska att det går lite bättre. Har sällan råd att ta hem något nytt som det nu är, och min man har ibland fått lägga till ur egen ficka för att det skall gå runt.När jag startade tyckte jag att det kändes så rätt. Jag gick i ett halvår och kollade upp saker och ting och allt flöt på väldigt bra. Jag fick t ex lite pengar av min mamma, som vi rustade upp butikslokalen för mm. Det var ett tecken att jag skulle satsa på detta, tyckte jag. Jag har heller aldrig jobbat med affärsverksamhet, men ändå ville jag försöka. I grund och botten handlar det om att föra ut ett budskap. Men det har inte gått speciellt bra ekonomiskt och jag undrar vad det kan bero på? Jag är nöjd med själva butiken och stämningen där. Dom kunder jag har tycker om det och flera har sagt att det är goda energier i butiken och att jag har bra kvalité på mina varor. Men det måste ju finnas en anledning till att det inte går bättre än det gör. Kan det bero på det att det inte ligger i centrum t ex? Eftersom jag inte är någon expert, så har jag mina funderingar på ifall det kan ha inverkan? Jag har t ex inte haft intresset för stenar och kristaller mycket längre än jag haft butiken, så jag får ofta läsa innantill i olika böcker då folk har frågor om olika stenar. Är detta en stor nackdel? Jag hoppas att mitt personliga sätt gentemot kunderna uppväger till viss del i alla fall.


Att jag satsade på detta beror på mitt eget intresse, och att det inte fanns någon liknande butik i närheten. Jag försöker tillgodose olika önskemål som kunderna kan ha och jag har bra priser. Kanske har jag inte lyckats marknadsföra mig tillräckligt? Det kostar för mycket att annonsera, men jag har delat ut flygblad i brevlådor, satt upp lappar på stan och har också en hemsida som reklam. Och jag skall snart ställa ut i bankens skyltfönster och hoppas att det kan ge något. Kanske beror det på att det inte finns så stor efterfrågan på dessa varor just i denna staden? Vad kan ni se om min butiks fortsatta existens? Är det något att hoppas på eller skulle det vara bättre att lägga ner och hyra ut stugan som bostad i stället? Jag har en känsla av att butiken egentligen bara är en inkörsport till vad jag egentligen skall hålla på med. Kanske skall jag ha det som en sysselsättning vid sidan av mitt huvudsakliga arbete? Egentligen spelar det ingen större roll om jag inte tjänar något på just detta, utan jag kan ha det som en hobby. Men jag måste i alla fall veta att det kommer att gå såpass bra att jag kan ta hem nya varor emellanåt. Butiken har varit ett sätt att bli tvungen att visa min egen ståndpunkt, visa vad jag tror på och våga stå för det. Jag har också lärt mig mycket genom människor jag träffat genom butiken, och det var ett syfte redan från start. På detta sättet har jag träffat människor med samma intressen som jag själv, och fått utveckla mig. Det hela känns som en sorts förberedelse. Jag skall t ex utbilda mig till energimassör nu i mars, och hoppas på att få tillräckligt med kunder som jag kan ta emot i rummet intill butiken.

Tänkte göra reklam för att jag skall börja ge energimassage samtidigt som jag har min utställning i bankens fönster. Jag tänkte att det kan vara bra att få ut det en månad innan jag startar upp det hela. Är det rätt tänkt av mig, eller borde jag vara mer försiktig? Jag har butiken öppen 3 tim/kväll och tänkte jobba med energimassagen på dagtid. Vad kan ni se om detta? Är det något jag skall hålla på med eller satsar jag fel? Det känns helt rätt men jag vill vara helt säker så jag kan satsa all energi på att det skall gå. Tänkte även ge healingbehandlingar om det finns behov av det. Känner att det är något jag gärna vill hålla på med, men jag vill gärna veta att jag gör rätt. Vad ser ni om detta? Vad det gäller energimassagen kommer jag nog att behöva åka ut till olika företag, för ekonomins skull. Kommer detta att bli vad jag hoppas på? Kommer jag att få tillräckligt med inkomst på detta? Kommer jag att klara av det rent fysiskt? Jag skulle ju gärna vilja utbilda mig vidare med t ex babymassage, akupressur eller något annat inom samma område längre fram, då jag börjat känna mig säker på det jag gör. Hur ser det ut för mig? Jag är ju medelålders och lever på min man som det är idag. Känner att jag måste få göra något meningsfullt framförallt, men också få en egen inkomst. Har också planer på att ha små träffar i butiken där man kan diskutera olika ämnen som tarot, aromaterapi eller annat. Jag vill få dit olika människor som är duktiga och vill prata och lära ut. Jag tycker att atmosfären i den lilla stugan passar så bra till dessa verksamheter. Är detta något att satsa på, och kommer det att dra fler kunder till butiken? Till sist undrar jag ifall ni kan se om jag har en medial ådra som jag kan utveckla? Känner att jag har en stark kraft inom mig, men jag behöver vägledning att styra kraften åt rätt håll. Jag hoppas ni kan hjälpa mig med dessa frågor.

Tack på förhand!

"Oxen"


Svar: Det är viktigt att särskilja affärsbesluten från livsbesluten. Till exempel så är atmosfären i butiken jätteviktig för de kunder du får dit medan den betyder mycket lite för dina möjligheter att utvidga verksamheten och skaffa nya kunder. Att du har tänkt att utbilda dig är bra. Esoterika omsätter mellan en halv och en miljarder kronor Sverige varje år beroende på hur man räknar vilket gör det till ett rätt smalt fält och ska du kunna lyckas är det viktigt att du har en egen "produkt" eller kompetens att falla tillbaka på.

Energimassage låter bra och din plan att söka dig ut till företagen direkt låter också genomförbar. Jag upplever dock att du ställer väldigt många frågor som du rimligen måste hitta svaren på inom dig själv. Sätt dig ner och gå igenom vad du gör och vill göra från två olika synvinklar. Börja med att strunta i affärsbiten helt och hållet. Ta inga hänsyn till om idéer går att genomföra lönsamt eller liknande, utgå bara ifrån vad du vill göra. Se framför dig vad du vill syssla med. Vill du lära dig mer om den magiska biten av livet? Vill du driva en egen rörelse, vill du resa? Gå igenom dina förhoppningar och önskemål och gör en lista. Den listan blir din livsförhoppningslista. Ta sedan och strunta i vad du vill göra och se till din materiella framtid. Vad vill du uppnå? Är det viktigt att tjäna bra med pengar eller vill du bara ha råd att göra lite mer än du gör nu? Se till vad du känner att du vill och du behöver och var ärlig. Om det känns att du vill bli rik så erkänn det. Snegla inte på den andra listan här utan var ärlig. Gör en lista av det här och gör det till din livsförsörjningslista.

Nu tar du dina listor och ser om, och hur, de går att kombinera. Hur mycket måste din butik omsätt för att du ska nå dina försörjningsförväntningar? Är det möjligt och vad skulle det kräva? Hur mycket måste en utbildning ge i inkomster för att den skall vara värd att gå eller är den värd det bara för sin egen skull? Ganska snart så kommer du att se ett mönster, det kommer att bli uppenbart vad som är möjligt och vad som inte är det. Det viktigaste här är att du blir nöjd. Det kanske är värt att stryka drömmen om hus i Spanien eftersom du inte vill jobba dygnet runt i tio år. En av verklighetens grundpelare är att allt du gör får konsekvenser.

I vetenskapliga samband används termen Kausalitet medan hinduer beskriver det som Karma. Det är samma sak vad man är kallar det – orsak och verkan – du måste betala det du vill ha med något annat och om du är noggrann och ärlig i din genomgång av dina listor kommer du att märka att det ofta går att "betala" en rolig sak med en annan rolig sak (t ex kan en kurs i energimassage betala sig med att du får träffa och hjälpa andra människor).

Ingenting av det här behöver du någon magisk begåvning för. Har du en bör du till och med undvika att använda den för det arbete du gör med listorna skall resultera i en livsplan där du skriver ner vad du måste göra för att nå ditt du vill komma. Det skall vara en plan där varje steg känns naturligt och bra. Då kommer din oro att släppa och du kommer att veta var du är på väg och hur du skall komma dit. Kanske leder din plan till att du lägger ner hela verksamheten och kanske inte. Det viktigaste är att du tar tag i roten till dina problem, inte lappar och lagar på ytan. Du kommer att hitta din väg och när du gjort det skulle jag bli både glad och hedrad om du vill har råd av mig om detaljerna men tills dess ställer förutsägelser mest till det för dig. Det här måste du fixa själv och det kommer du att göra

62 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page