top of page
  • Skribentens bildTor

Hur går det för min unge?

Ska mitt barn laga eller göra sig av med bilen och ska hen satsa på jobb eller studier? Och hur ska hen bli av med sin ångest

Jenny

Laga eller inte handlar mer om vad bilen betyder än om behovet

Svar: Jag utgår ifrån att det är barnets födelseuppgifter du skickat med annars blir det konstigt för då är det dig jag pratar om :)

Bilen: Rakt svar – det beror på om hen har en möjlighet att ersätta den med ett annat fordon. Hen behöver inte den här bilen men bilen är en del av det ”ankare” som lägger grunden för hur hen ser på sig själv. Utan en bil blir det svårare för hen att känna sig ”hel” och därmed svårare att bli fri ångest och känslor av utanförskap.

Undantaget är om hen satsar på studier på campus. Då behövs inte bilen för att skapa identitet och samhörighet eftersom de sociala mönstren inte har något med vad man kör eller att man kör att göra.

Studier eller jobb: Båda är faktiskt bra vägar men båda ställer olika krav: Studier är bättre OM ditt barn brinner för ämnet eller linjen. Det handlar om skälen att studera snarare än om vad hen studerar. OM inspirationen finns nu – studier i annat fall är det bättre att hen jobbar tills hen hittar den där drivkraften (och den kommer hen har rätt stora saker i sin framtid).

Ångest – Hen är i en jobbig tid mellan barndom och vuxenskap och den övergången är inte lätt – i just ditt barns fall är det tre saker som avgör: Identitet, Hem och Arbete. (frågar du hen skulle partner och världsläget troligen komma högre men de är faktiskt mer ångestskapande än personlighetsstärkande)

Identitet – vem är jag. Hänger ihop med de två andra sakerna. Hen har innerst inne en bra bild men har ingen riktig känsla av att det betyder något så svaret hen söker just nu är ”Vem ser jag ut att vara” eller alltså hur ser jag ut för andra. Att bli sedd är viktigt om just nu är det lättaste sättet att ha en yttre identitet. Hur bor jag, vad gör jag, vilka umgås jag med och hur ser jag ut är frågorna hen brottas med.

Av dessa är två viktigast:

Bostad – ett eget hem är en egen identitet. Att bo hemma (till exempel) är inte fel men ska man ha en egen identitet är en egen ingång och mer som en egen lägenhet viktigt. Känslan av frihet föder snabbt känslan av ansvar (när tvätten inte gör sig själv och rena tallrikar blir ett problem) vilket skapar viljan att ha ett hem man är stolt över och tar ansvar för. Att känna att man duger och klarar av vardagslivet ger en stor styrka.

Arbete – viktigt för den sociala situationen. Arbete eller studier spelar mindre roll, det viktiga är att det skapar samvaro och sammanhang (samt ger en inkomst vilket också skapar känslan av tillräcklighet som släcker ångest). Studier skapar en mer rörlig och jämnårig referensbas (på gott och ont) vilket ger vänner men inte lika många förebilder och rollmodeller. Viktigt är att studierna sker på plats – distansstudier är bra för resultaten men inte lika mycket för den personliga utvecklingen.

Arbete ger bredare referenser och ett förhållande till vuxna människor av olika bakgrund och ålder. Viktigt här är att arbetet är ett där man har täta kontakter med arbetskamrater och gärna kunder. Att interagera kommer vara jobbigt ibland men det är också det som skapar trygghet och tillväxt över tid

Ska titta vidare lite på siffrorna och återkommer eventuellt om jag ser något mer som är direkt användbart.

31 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla

1件のコメント


Nillan
Nillan
2020年8月02日

Helt otroligt vad duktig du är . Det du skriver är precis som min son uttrycker vad han saknar. Däremot så vet han inte riktigt vad han vill med livet då hans mående sätter stopp . Vore guld värt om du kunde titta vidare på hans siffror 990731 00:27 Västerås

いいね!
bottom of page