top of page
  • Skribentens bildTor Tolander

Hur får jag ekonomin att vända?

FRÅGA TOR OCH HANNA: Har en fundering kring min ekonomi. Jag driver ett företag men för att det inte ska bli så kämpigt som det varit i höst så har jag bestämt att söka ett deltidsjobb som komplement. Har därför under senare delen av hösten sökt flera jobb men inte fått svar. Har även sökt konsultuppdrag men inget hört där heller. Jag har också hört av mig för att påminna dem jag varit i kontakt med. Börjar nu bli stressad för min ekonomi. Idag kom också större räkningar för mitt företag, lokalhyra. Är det något jag nu kan göra för att öka mina möjligheter till inkomst? Är det något jag bör tänka på? Mvh

”M”


Du står inför ett vägval och vad du än väljer, välj aktivt och se inte tillbaka - din framtid ligger i dina händer

Svar: Sett på kort eller lång sikt är det här ditt yrkeslivs mest avgörande ögonblick. Det är idag du tar avstamp som kommer forma vem du är i arbetslivet fram tills du går i pension och oavsett vad du väljer kommer du inom ett par-tre år se tillbaka på det som händer nu som en startpunkt, inte ett slut. Det kommer gå bra men just nu väntar tuffa beslut och en utmanande tid.

Så till där du står idag – Du är på väg in i en av ditt livs stora vändpunkter där det är meningen att du ska ompröva och omprövas och trots att det kommer bli ett tufft halvår så är det du behöver göra att hålla huvudet kalt och se till vad som är möjligt och vad du verkligen vill.

Om du söker andra jobb bara för att fylla upp ekonomin trots att du brinner för ditt företag är det bättre att tänka på vad du kan göra för att få företaget att täcka dina behov istället för att lägga kraft, tid och tankar på annat. Särskilt som varje möte eller ansökan som inte ger det resultat du önskar känns som att det är du som inte duger. Det äter på ditt självförtroende och självkänsla helt i onödan.

SÅ om det är företaget du brinner för – lägg ditt krut där. Om det är så att du egentligen inte känner att du vill fortsätta – avsluta så snabbt och rent du kan.

Just nu har ditt företag ett värde – fortsätter du utan att göra förändringar kommer det värdet ätas upp så det är bättre att du säljer och avslutar det nu än att låta det vittra ner till ingenting framför dna ögon och sedan behöva börja från minus.

OM du väljer att ge upp allt du slitit för så gör det NU. Det kommer gå betydligt lättare för dig att få ett heltidsjobb än ett deltidsjobb och du kommer vara på fötter innan 2020 är slut.

OM du istället väljer att satsa på ditt företag kommer det kräva arbete och uppoffringar MEN du kommer lyckas vända det och få det att bli allt det du hoppas på. Du behöver dock en hel del hjälp för att det ska lyckas.

Inledningsvis – prata med din hyresvärd – läget är inte sådant att det växer hyresgäster på träd just nu. Gör rätt för dig men förhandla fram ett nytt avtal. Antingen att du får dela upp betalningen eller att du betalar denna men får en rabatt på hyrorna framöver. Be inte om det utan var ärlig med vad du har råd med och hur mycket tid du behöver innan du är tillbaka där du ska vara (8 månader).

Vänd dig till din kommun! Din kommun har en näringslivsenhet eller ett näringslivskontor och de är specialister på att hjälpa företag växa och utvecklas. Det finns mängder med investeringsstöd, utbildnings- och tillväxtcheckar och annan hjälp att få men man måste söka den och den kräver motprestationer och insatser.

Om du har en privat hyresvärd kanske ni kan arbeta om hyran mot att du bygger om/renoverar lokalerna vilken kostnad delvis kan täckas av ett investeringsbidrag (nu pratar vi om att du här behöver ha en rak kommunikation både med din hyresvärd och kommunen – det finns lagliga sätt att göra detta som kommer få ditt företag att utvecklas och det finns sätt att göra det på som är fel och då gräver du ett djupare hål åt dig själv). Var tydlig, ställ frågor och var inte rädd för att samarbeta – alla företag går igenom svårare perioder och alla som jobbar med företag och företagsutveckling vet detta och respekterar det.

Alla den hjälp du kan få ovan hjälper dig också att nå ut till nya kunder och det räddar inte bara nuläget utan hjälper också ditt företag att växa.

Ett annat sätt att klara av den ökande mängden arbete är att ta in personal. Det är riktigt dyrt MEN i princip alla kommuner har olika typer av program för at hjälpa dem som står längre ifrån arbetsmarknaden att komma in på den och det har arbetsförmedlingen också.

I båda de fallen betalar du bara en liten del av lönen mot att du ser till att ge en person chansen att komma i arbete och handleder dennes utveckling. Det är INTE en gräddfil för det är rät mycket jobb men med hjälp av kommunen och AF kan du få tag i en eller två personer vars behov du kan fylla och som kan tillföra ditt företag kompetens som du behöver. För kom ihåg – många av de som står en bit från arbetsmarknaden är mer än kompetenta på olika områden – de saknar bara möjligheten att för tillfället kunna konkurrera på den ”vanliga” arbetsmarknaden.

Det kan vara människor som är på väg tillbaka efter sjukskrivningar eller skador, personer med diagnoser som gör att de till exempel fungerar 100% så länge som de slipper träffa människor eller personer som kan ha exakt de kunskaper du behöver men vara så nyanlända att de kanske inte behärskar svenska så bra eller saknar en svensk licens för att få göra det arbete de är utbildade för.

Vänd dig till din kommun och arbetsförmedlingen och hitta det russin som passar perfekt till din kaka. Vare sig det är en företagscheck för att höja värdet på dina produkter, en anställd för att ge dig tid att expandera eller kontakter med ett nytt nätverk. Som du sa så sökte du konsultarbeten – kommunerna är en av Sveriges största arbetsgivare när det kommer till konsulter och projektledare – bara att prata med och skapa kontaktytor mot just de här människorna kan i sig ge dig nya, oanade möjligheter.

Så antingen – avveckla nu och satsa på något helt nytt eller satsa ordentligt via nya kontakter och nätverk.

Ska du vända det här behöver du inte in andra inkomst – du behöver mer muskler till ditt företag och de musklerna finns nära.

Dessutom – Du frågar precis rätt i tiden för ska du få något att ändras så ska du göra det under den kommande veckan då den transita Jupiter passerar Jupiter i ditt horoskop och därmed inleder ett helt nytt kapitel i din karriär. Vare sig du väljer att stiga bort eller stiga in djupare är det nu resten av ditt yrkesliv börjar.

Lycka till

70 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page