top of page
  • Skribentens bildTor

Frågor från blivande astrolog

Fråga Tor och Hanna: Jag är intresserad av astrologi och håller på att öva hur man tolkar horoskop. Men det är lite krångligt ibland. Hoppas på att ni professionella astrologer kanske kunde hjälpa mig med vissa grejer. 1. Enligt mina beräkningar så har jag Ascendenten 13 grader i skytten. Stämmer det? I så fall bildar Asc och uranus en konjunktion. Vad innebär det? 2. Mitt horoskops härskande planet är ju då Jupiter i stenbocken. Vad har det för betydelse? 3. Om flera hus är tomma, som t ex det 7:e, hur skall man tolka det? 4. Vad är det som "bestämmer" hur andra uppfattar mig? 5. Jag har tidigare fått svar av Hanna och du skrev att jag har månen 29,5 grader i lejonet. När jag själv räknar ut det, har det alltid blivit 0,9 grader i jungfrun. Hur påverkas man av att ha månen mitt emellan två tecken? 6. Är oppositionen en "bra" eller "dålig" aspekt? T ex om någon har Ascendenten (vågen) i opposition med mars (väduren)? 7.Om man ska kolla hur två personer passar ihop, vad är det som är bra respektive dåliga aspekter.

Det var ganska många frågor, men jag hoppas att ni orkar svara på dem. Jag tycker att det är ett väldigt intressant ämne, men det kräver väl mycket träning för att bli ett proffs!? "Ema"

Svar: Till att börja med - det knepigaste med astrologin är nog trots att själva beräkningarna. Jag undrar lite vilken metod du har använt, eller vilket dataprogram? Timmen efter din födelsetimme hamnar Månen mycket riktigt precis i början av Jungfrun. Fast då hamnar Ascendenten mellan Skytten och Stenbocken ... så jag undrar lite hur detta gått till. Först trodde jag att du bara missat sommartiden, sådana missar gör alla, även vi som har hållit på i massor av år gör bort oss ibland eller blandar ihop saker. Men den timmens skillnad skulle ändå inte förklara dina resultat.

Nu till dina frågor:


1. Jag får Ascendenten till 18’35 Skytten. Därmed uppstår ingen konjunktion med Uranus om man använder små orber, vilket jag föredrar. Däremot befinner sig ju Uranus just över horisonten vilket också har stor betydelse. Uranus blir då stjärnan du följer, din ledstjärna; och du kommer att sträva efter originalitet och nya lösningar, bort från konventioner och mossiga regler. Hade Uranus legat lite närmare Ascendenten hade detta märkts ännu tydligare och också synts mer i ditt yttre.


2. Att Jupiter härskar innebär att du får uppleva mycket av det som hör Jupiter till oavsett vilken väg du själv väljer i livet. Jupiters främsta kännemärke är självutveckling, expansion och utmaningar. Att planeten ligger i Stenbocken påverkar dess karaktär något - Jupiter i Stenbocken är inte lika impulsiv och rakt på sak som Jupiter annars, utan lite mer behärskad, eftertänksam, ofta lagklok och inriktad på materiella värden eller social status. I ditt horoskop pekar det på en förmåga att komma uppåt och på ett liv med många utmaningar även om du själv skulle välja mindre äventyrliga alternativ (vilket med tanke på resten av horoskopet är mindre troligt).


3. Det finns nästan alltid tomma hus om man inte räknar med många "extra" punkter som t ex asteroider eller fixstjärnor. En del astrologer tolkar det som att det finns ett tomrum, och då skulle t ex ett tomt sjunde hus innebära ingen kärlek, inget partnerskap (i affärer heller). Så ser inte jag det; huset ligger ju ändå där och har kvalitéer, även utan planeter i det. Men visst kan man se att ett "fullt" hus ger mer aktivitet på området än ett tomt, precis som Solens närvaro mer eller mindre automatiskt visar på intresse för det som hör huset till. I ditt fall där sjunde huset är tomt kan man ju ändå utläsa en del av husets start på 19’ Tvillingarna och vill man ha detaljer, kan man också gå till husets härskare d v s Merkurius och studera både läge och aspekter.


4. Hur andra uppfattar dig avgörs i första hand av Ascendenten och det första huset. I andra hand kommer Solen och horoskopets starkaste punkter, de med flest aspekter t ex och de som ligger nära horoskopets "axlar", Ascendenten, Descendenten, Tellus (alias Immum Coeli) och Medium Coeli.


5. Att Månen ligger mellan två tecken ger en viss kluvenhet, på samma sätt som det gör att ha Solen på ett horn. Det märks dock något mindre. Men man kan se drag från båda tecknen, behov från båda tecknen och ibland kanske också att det skiftar lite beroende på omständigheterna. I ditt fall har Månen tre aspekter och alla tre är till introverta tecken vilket på sätt och vis borde betona Jungfrusidan en aning. En sak som är typisk med gränsfall är att det ger mycket utrymme för egen odling, du kan själv satsa på att ta fram det ena eller det andra.


6. Traditionellt sett är oppositionen negativ, eller "dålig" om man så vill. Men jag tvekar att dela in aspekterna på det sättet. Det som händer är att två saker befinner sig i diametralt motsatt läge, det blir en dragkamp och ingen kompromiss. T ex kan en opposition mellan Venus och Saturnus tyda på att det blir en kamp mellan ens kreativa sidor och ens plikter - m a o om man satsar på konsten kanske släkten blir besviken, t ex. Det kan ge en extra drivkraft och faktiskt vara bra, trots att det ställer till problem. Just Ascendenten är dock speciell. Oppositioner till den hamnar på Descendenten, d v s just när den personen föddes gick just den planeten - i ditt exempel Mars - ned. Det är en svag och knepig position för planeten ifråga. Det kan visa på svagheter i de kroppsdelar som hör planeten till och på att andra ofta missförstår den sidan hos personen ifråga - med Mars kan det t ex betyda att andra inte förstår personens vrede, eller vilja. Så beror det lite på om planeten just gått ner eller just skulle gå ner. På väg ner, d v s i sjunde huset, försöker de flesta människor stödja den svaga planeten genom att hitta den starkare i någon annan. T ex genom att gifta sig med någon som är mycket Mars, då, eller bilda ett företag ... Redan nere, d v s i sjätte huset, tar det sig ofta uttryck i att personen ifråga mest visar den här känslan eller egenskapen på jobbet. Inte i sin familjemiljö, inte på fritiden. I fallet med Mars finns det då ett behov av ett jobb som kan rymma snabba attacker, aggressiva utspel, en dominant stil och kanske en del bråk. Finns inte det utrymmet blir det lätt jobbiga konflikter på arbetsplatsen. I just detta fall där Ascendenten dessutom ligger i fredliga Vågen ligger det nära till hands att personen ifråga riskerar att bli försedd med "snäll-och-velig"-stämpel, vilket får effekten att folk omkring reagerar mycket kraftigt på minsta visade aggressivitet.


7. Det är som sagt farligt det där att dela in i bra och dåligt. Generellt sett har ett förhållande där det finns många aspekter mellan den enas personliga planeter (Solen, Månen, Merkurius, Venus och Mars) och den andras bäst chanser. Ett extra plus blir det om man har respektive planet i tecken som trivs ihop även om det inte finns en aspekt. T ex har du Venus i Väduren och din pojkvän har Venus i Väduren han också, så ni har samma syn på kärlek. Vilket som helst eld- eller lufttecken hade varit bra. Och ett stort plus för det mer långsiktiga blir det om man dessutom har ungefär samma aspektmönster i de båda horoskopen, var för sig. Det tyder på att man har ungefär samma inre dynamik och det minskar risken att man växer isär. Mönstren behöver inte och skall helst inte sitta på samma ställe, i samma hus, och vara mellan samma planeter, men en människa med hemskt många kvadraturer t ex trivs ofta bäst tillsammans med någon annan som också har det, eller som har många oppositioner. Lika barn leka bäst, kanske ... Men skall man nu dela in de viktigare aspekterna så innebär de följande: Konjunktionen ger stor likhet, och det ger styrka så länge den ena inte sväljer den andra (om t ex hans Sol och hennes Mars är på samma grad, i samma tecken, så kan följden bli att hon driver på hans karriär men själv hamnar åt sidan). Semisextilen ger ett litet bekymmer där man är olika men kan växa ihop. En mycket gynnsam aspekt om båda parter är beredda att satsa på relationen. Sextilen ger likhet med lätthet, gemensamma skratt och nära till förälskelse. Kvadraturen ger motsättning, olikhet och spänningar, ur den kommer ofta gräl men här finns också ett frö till passion. Trigonen ger en stark gemensam energi åt ett visst håll. Det går ofta mycket fort när trigonen är inblandad. Oppositionen ger en dragkamp och ofta en mycket stark attraktion och komplettering. En dam med Månen i Lejonet t ex dras mycket ofta till män som är Vattumän. Just i relationer kan oppositionen visserligen ställa till det men mycket oftare innebär den en verklig gnista. Skall man se upp med en aspekt, så är det kvadraturen. Men som alltid med horoskop är det mycket viktigt att man tittar till helheten snarare än till delarna. Visst kan en relation som innehåller många kvadraturer ändå vara lycklig. I varje relation är det många, många faktorer som spelar in.

Hoppas att du fortsätter med astrologin - det finns alldeles för få bra astrologer

85 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page