top of page
  • Skribentens bildTor Tolander

En teori som väcker kluriga frågor.

FRÅGA TOR OCH HANNA

Hej! Lyssnade på Spökpodden där Tor var med nyligen. Fastnade lite för den sista delen om hur vi uppfattas av människor beroende på var i världen vi befinner oss och att tex då en Vädur är olika också beroende på vilken sida av klotet vi är födda på. Då dök en gammal fråga upp som jag pratade med en vän om för många år sen. Jag har två söner - en Vädur och en Oxe och min kompis och hennes tvillingbror är födda Vädurar men mer lika Oxar. Min spontana reaktion då var att; kan dom vara för tidigt födda - vilket tvillingar ofta är - och kanske skulle varit födda i Oxen egentligen? Finns ingen att fråga om planerad nedkomst men jag tycker rent allmänt att det är en spännande fråga. Roligt att få veta om det tänkbart eller om jag ska förkasta teorin.

”Lena”


Hur mycket styrs av när vi föds och hur mycket beror på när vi borde fötts?

Svar: Hej och tack för att du lyssnade får jag väl börja att säga.

Det var jätteroligt att ha så mycket tid att lägga ut orden på och det blev ett bra, brett och rätt djupt samtal tycker jag.

Den som vill kan höra det på ”Spökpodden” finns där poddar finns som man brukar säga.

Nu till själva frågan – Det här är något vi har brottats med sedan vi började med astrologi för massor av år sedan. När är man egentligen född och vad händer om man borde varit född på en annan plats och tid?

Det gäller ju inte bara vid tvillingförlossningar utan också igångsatta förlossningar, kejsarsnitt och förtidiga födslar. I alla de fallen finns det ju på sätt och vis en ”skuggfödslotid” då man ”egentligen” borde fötts på.

Hur man ska förhålla sig till det (eller kanske mer korrekt hur VI förhåller oss till det – det finns lite olika skolor här) är lite komplicerat men jag kan direkt säga att du har en poäng – det finns ofta en ”förskjutning” mot det ”som kunde ha varit” i horoskop för de som av olika anledningar fötts på en annan tid än de ”normalt” skulle fötts. Vanligen föds man tidigare än den ”egentliga” födelsetiden men faktiskt inte alltid.

Så här tänker vi med varning för att det kan bli ganska akademiskt och teoretiskt nu:

Det ”naturliga” födelsetillfället ligger astrologiskt exakt 10 månvarv efter befruktningen vilket gör att man med viss säkerhet kan säga när ett barn teoretiskt ”skulle” ha fötts. Dock kompliceras bilden av att det finns en del andra astrologiska iakttagelser som gör det hela lite mer komplicerat. Till exempel finns det astrologiska indikationer på att pojkar och flickors ”normala” havandeskapslängd inte är samma. Detta då vi vet att vid naturliga förlossningar föds över 85% av alla flickor i samma månfas som deras mammor är födda i medan den korrelationen är betydligt lägre för pojkar (vi pratar mellan 50 och 65% för dem).

Det betyder alltså att om mamman är född när det är fullmåne är chansen 85% att barnet, om det är en flicka, kommer att födas under den fullmåne som ligger närmast havandeskapets tionde månvarvs fullbordan. Om man väntar en pojke så är normalvariationen betydligt mycket större och alltså väldigt svår att räkna med.

Dessutom påverkar andra planeters position under förlossningen förlossningens tempo och längd (Månen, Venus och Mars i första hand) vilket också kan flytta ”normalfödslotiden” fram eller tillbaka timmar eller till och med dygn.

Astrologiskt sett kan så lite som 20 minuters skillnad göra en hel del (det kan flytta Ascendenten mellan 2 tecken till exempel) och 2 dygn kan betyda en värld av förändringar (planeter kan byta tecken, gå in eller ut ur konstellationer med varandra och månen kan byta inte bara tecken utan också fas).

Det gör att om man börjar leta efter ”naturliga” födelsetider finns det en stor risk att man hamnar fel och ”väljer” en tid som bekräftar ens egen upplevelse av personen vars horoskop man tittar på snarare än att man hittar den födelsetid som ”egentligen” är rätt födelsetid.

Att jag använder citattecken runt alla ord som ”naturlig” och ”egentlig” ovan kommer få sin förklaring nu och det är för att det inte bara är svårt att hitta ”rätt” tid – att göra det innehåller nämligen också ett grundläggande tankefel.

För när vi ”borde” ha fötts handlar väldigt mycket om hur vi förhåller oss till oss själva medan astrologin i stort bygger på hur man är i förhållande till världen runt omkring en och det kommer alltid och obevekligen ner till ögonblicket du faktiskt föddes.

Ditt första andetag kommer att dras i den luft som finns under den stjärnhimmel du föddes. De som tar hand om dig, torkar av dig och hjälper dig upp i din mammas famn (eller vad som nu händer i det individuella barnets fall) handlar under de inflytanden stjärnorna och planeterna har just då och det kommer definiera dig och kanske viktigare definiera hur din omgivning ser på dig.

Till det kommer att allt som händer på ett eller annat sätt påverkas av allt annat runt omkring. Jag säger inte att allt är förutbestämt eller att det finns en ”gudomlig plan” bakom allt MEN ingenting sker i ett vakuum och det gör att varje livsöde och livsbana skrivs i samverkan med allt annat som händer.

Det är här de stora filosofiska frågorna kommer in. OM ett barn föds med ett akut kejsarsnitt i 32:a veckan KANSKE barnets utmaningar och ”överlevnadskamp” format barnets vilja och ambition så att hen växer upp till att bli en stor uppfinnare. OM samma barn hade fötts ”naturligt” i vecka 42 större och starkare kanske samma barn utnyttjat sin större styrka och litat på andra färdigheter som KANSKE format barnets vilja och ambition så att hen växer upp till att bli en framgångsrik fotbollsspelare.

Det gör att, som jag/vi ser det så är det som blir minst teoretiskt och mest korrekt är att vi förhålla oss till är de förutsättningar som faktiskt ges oss utifrån det födelseögonblick som faktiskt hände. Det är de förutsättningarna som kommer styra hur interaktionerna med omvärlden ser ut och det är de förutsättningarna som våra tabeller, erfarenheter och den kollektiva kunskapen hos generationer av astrologer tagit ställning till och utgått ifrån.

MEN!!!!

Vi vet också att med ålder och erfarenhet ”glider” de allra flesta människor från att vara den de enligt horoskopet föddes som mot att bli mer som man är i tecken efter sitt eget. Man kan generellt säga att man ”glider” ungefär en grad per år efter det att man astrologiskt sett ”blivit vuxen” – dvs när Jupiter återvänder till sin natala ursprungsposition för tredje gången (dvs när du är 36). Detta tillskrivs mognad och erfarenhet men dina tankar får mig att undra om den här ”glidningen” är samma för alla eller om den är tydligare och kommer tidigare hos de som fötts ”för tidigt”.


DET SOM FÖLJER HÄR TILL OCH MED NÄSTA STYCKE SOM ÄR SKRIVEN HELT I VERSALER ÄR TEORI SOM INTE PÅ NÅGOT SÄTT ÄR BEFORSKAD ELLER GÅR ATT LÄGGA VETENSKAPLIG VIKT VID – VARE SIG ASTROLOGISK ELLER ”VANLIG” VETENSKAP!

På samma sätt gör vår allt bättre sjukvård att vi får fler och fler personer som inte föds ”då de egentligen skulle fötts” och det går år båda hållen. Kommer förlossningen igång för tidigt kan vi skjuta fram den och finns det risker för foster och havande kan vi tidigarelägga och detta sker oftare och oftare och mer och mer rutinartat.

Samtidigt med detta lever vi i en värld där fler och fler upplever och hanterar personlighets- och identitetsutmaningar. Det är möjligt att det finns ett samband här men det är inget jag kan säga något bestämt om eftersom tanken är ny och totalt obeforskad. Dock finns det tillräckligt många synbarliga (subjektiva) samband för att det ska vara värt att ta en titt på.

NU FÖLJER ASTROLOGISKT BELAGDA SAMBAND IGEN.


SÅ nu till när det kan vara vettigt att titta på horoskop för någons ”naturliga” födelse tid och det är när det handlar om en persons syn på sig själv. Mot samhället kommer du grundläggande definieras av din faktiska födelsetid men för den som letar efter nya nyanser eller ingångsvinklar på vem man själv är och varför man känner och tänker som man gör kan det vara ett intressant sätt att få nytt tankegods.

Dock är det precis så man ska se det – nytt tankegods – det ger ett underlag för reflektion och breddning av resonemanget och det kan också, om man behandlar det på rätt sätt, ge självinsikt och en ny självbild MEN som alla som någonsin gjort ett nättest och fått svar som – synbarligen – förklara något om en själv som man känt på sig länge men inte kunnat sätta fingret på så är den där förstas känslan av befrielse och lättnad ofta lika mycket en reaktion på att någon har en definition som att den definitionen faktiskt är korrekt.

Kort sagt att få sitt ”naturliga födelsehoroskop” ställt är en utgångspunkt för ett självarbete och en insiktsförändring, det är INTE ett facit.

Långt och teoretiskt men jag hoppas att det gav dig något.

Jag måste i alla fall tacka för det gav mig en hel del att få utveckla och samla mina tankar och kunskaper om ämnet.

29 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page