• Tor Tolander

En teori som väcker kluriga frågor.

FRÅGA TOR OCH HANNA

Hej! Lyssnade på Spökpodden där Tor var med nyligen. Fastnade lite för den sista delen om hur vi uppfattas av människor beroende på var i världen vi befinner oss och att tex då en Vädur är olika också beroende på vilken sida av klotet vi är födda på. Då dök en gammal fråga upp som jag pratade med en vän om för många år sen. Jag har två söner - en Vädur och en Oxe och min kompis och hennes tvillingbror är födda Vädurar men mer lika Oxar. Min spontana reaktion då var att; kan dom vara för tidigt födda - vilket tvillingar ofta är - och kanske skulle varit födda i Oxen egentligen? Finns ingen att fråga om planerad nedkomst men jag tycker rent allmänt att det är en spännande fråga. Roligt att få veta om det tänkbart eller om jag ska förkasta teorin.

”Lena”


Hur mycket styrs av när vi föds och hur mycket beror på när vi borde fötts?

Svar: Hej och tack för att du lyssnade får jag väl börja att säga.

Det var jätteroligt att ha så mycket tid att lägga ut orden på och det blev ett bra, brett och rätt djupt samtal tycker jag.

Den som vill kan höra det på ”Spökpodden” finns där poddar finns som man brukar säga.

Nu till själva frågan – Det här är något vi har brottats med sedan vi började med astrologi för massor av år sedan. När är man egentligen född och vad händer om man borde varit född på en annan plats och tid?

Det gäller ju inte bara vid tvillingförlossningar utan också igångsatta förlossningar, kejsarsnitt och förtidiga födslar. I alla de fallen finns det ju på sätt och vis en ”skuggfödslotid” då man ”egentligen” borde fötts på.

Hur man ska förhålla sig till det (eller kanske mer korrekt hur VI förhåller oss till det – det finns lite olika skolor här) är lite komplicerat men jag kan direkt säga att du har en poäng – det finns ofta en ”förskjutning” mot det ”som kunde ha varit” i horoskop för de som av olika anledningar fötts på en annan tid än de ”normalt” skulle fötts. Vanligen föds man tidigare än den ”egentliga” födelsetiden men faktiskt inte alltid.

Så här tänker vi med varning för att det kan bli ganska akademiskt och teoretiskt nu:

Det ”naturliga” födelsetillfället ligger astrologiskt exakt 10 månvarv efter befruktningen vilket gör att man med viss säkerhet kan säga när ett barn teoretiskt ”skulle” ha fötts. Dock kompliceras bilden av att det finns en del andra astrologiska iakttagelser som gör det hela lite mer komplicerat. Till exempel finns det astrologiska indikationer på att pojkar och flickors ”normala” havandeskapslängd inte är samma. Detta då vi vet att vid naturliga förlossningar föds över 85% av alla flickor i samma månfas som deras mammor är födda i medan den korrelationen är betydligt lägre för pojkar (vi pratar mellan 50 och 65% för dem).

Det betyder alltså att om mamman är född när det är fullmåne är chansen 85% att barnet, om det är en flicka, kommer att födas under den fullmåne som ligger närmast havandeskapets tionde månvarvs fullbordan. Om man väntar en pojke så är normalvariationen betydligt mycket större och alltså väldigt svår att räkna med.