top of page
  • Skribentens bildTor

Bygga bo eller flytta?

Jag är frånskild och har två barn i tonåren. Jag skilde mig under mina högskolestudier och flyttade till ett billigare boende som en släkting äger och jag hyr. Från början var min tanke att jag skulle bo här under min studietid för att senare skaffa mej en bostad i den kommun där barnen går i skolan. Som det är nu så åker vi flera mil för att de ska komma till skolan de veckor de är hos mej. Det skulle underlätta ifall jag bodde i kommunen där skolan ligger.

Nu har jag funderingar på att eventuellt bygga ut min lilla stuga för att bosätta mej här permanent. Jag har starka band hit och är mer eller mindre uppvuxen här.

Jag har pratat med mina barn om de skulle tycka att det var okej ifall jag flyttade hit permanent under förutsättning att jag byggde ut så de skulle få egna rum bla och de har samtyckt. Jag vet samtidigt att det skulle underlätta för dem ifall jag bodde i den andra kommunen med tanke på att de har alla sina kompisar där. Jag vet ännu ej om det är möjligt att kunna bygga ut och till saken hör att jag syskon som eventuellt motsätter sig av framtida arvskiftesskäl.

Nu är det så att jag träffat en kille som jag tycker att det fungerar väldigt bra med och jag är mycket fäst vid honom. Mina barn tycker också mycket om honom och om det fortsätter att fungera bra och allt känns bra även fortsättningsvis, så ser jag gärna en framtid med honom. Jag funderar mycket över hur det kommer att bli i framtiden!!! Just nu har vi skilda boenden men om det fortsätter att fungera bra mellan oss, så kan det ju hända att vi önskar flytta ihop och vad händer då om jag väljer att bygga ut?? Han står även inför valet att börja plugga inom en snar framtid. Jag är snart färdig med mina studier och som det ser ut nu så behöver jag inte oroa mej för att bli utan arbete eftersom jag redan har en tjänst.

Vad kommer att hända och hur ska jag göra med mina byggplaner?? Det börjar kännas ohållbart att bo på denna lilla yta med två tonåringar.

Vad händer med min kärlek och har vi någon framtid att bygga på tillsammans?

"Rådvill"


Hemma är dit man längtar vid dagens slut mer än en plats - välj med det i hjärtat

Svar: Du står inför ett val och det är viktigt att du gör det valet själv eftersom det avgör mycket om hur ditt fortsatta liv blir. Därför kommer jag inte att ge dig en helt traditionell förutsägelse utan mer beskriva de olika saker du står inför så att du får lättare att fatta det beslut du själv trivs bäst med.

Kärleken är inte beroende av var eller hur ni bor. Så länge det finns plats för alla och kommunikationer nog för allas behov kan ni fungera var som helst. Ta upp dina funderingar med honom, om det känns obekvämt behöver du inte ens nämna den del som har med honom att göra utan bara det som berör dig och barnen. Om han vill ha en framtid med dig läser han in sin plats i det han säger och om han inte kan tänka sig att bo med dig där du bor nu kommer han råda dig att flytta. Om han däremot ser ditt nuvarande hem som en bra plats för sig själv också kommer han att börja fråga om det inte blir dyrt och en massa andra praktiska grejer innan han säger att det låter som en god idé. Låt inte hans beslut bli ditt eget men det är en fingervisning om var han står.

Lita på dina barn. Om de säger att det är OK så är det OK. Tänk dessutom lite framåt, de har redan rötter i sin egen kommun och om bara ett par år så kommer de mer eller mindre att flyga ut och vad de då behöver är naturligtvis alternativ och erfarenhet att väga olika typer av boende och liknande mot varandra. Om du flyttar för deras skull nu, hur bra är det beslutet för dig på fem års sikt? Hur bra är de beslutet för dem på fem års sikt? Skulle de hellre kunna ta med polare och flick- eller pojkvänner dit du bor nu eller till en lägenhet inne i stan? Troligen har de gjort ett överslag baserat på sådana saker redan, barn tänker längre än man tror.

Kolla om det är möjligt att bygga. Skaffa bygglov och sådant redan nu. Ett bygglov är en rätt att få bygga - inte ett krav att man ska. Om det inte går att bygga ut faller ju din idé ändå, eller hur.

Vad dina släktingar tycker eller inte tycker är inte så viktigt men att undvika problem på sikt är desto viktigare och har finns det två sätt. Ett som är lätt nu och ett som är lättare sedan.

Det lättaste nu är om släktingen som äger bekostar bygget och låter dig betala alla kostnader genom en höjd hyra. På det sättet delas det nya mervärdet lika mellan er syskon vid ett arvskifte och då finns det ju ingen grund för problem. Att du bor där ger dig ju ingen mer rätt och att du betalat för ombyggnationen via din hyra spelar ju ingen roll eftersom du annars inte kunnat bo kvar där. Alltså inga problem, utom att du kanske känner att du borde få mer men där har du faktiskt fel i så fall, både lagligt och moraliskt.

Det andra sättet är att du bekostar ombyggnationen. I det fallet ska du naturligtvis ha rätt att behålla din del även vid ett arvskifte. Det finns många sätt att göra det men de flesta kräver en advokat eftersom de rent lagligt kan bli ganska invecklade. Fördelen med det är att du då (om ni gör det rätt) antingen ska få pengar av dina syskon vid ett arvskifte för din del av fastigheten eller att du kan köpa ut dem för en mindre summa.

23 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page