top of page
  • Skribentens bildTor

Bättre personkemi sökes

Jag o en medarbetare går in till chefen. Frågar om ny tjänst ska ut. Han vänder sig mot medarbetaren när han svarar och tittar inte på mig. Han är tillmötesgående o vänlig mot henne men när jag ställer frågor blir han irriterad, jag känner mig åsidosatt. Jag vet inte vad jag ska säga eftersom han inte är ”lika” trevlig mot mig. Vad gör jag för fel o hur ska jag ändra mitt beteende för att det ska gå ”hem”? Det känns som att de vill att jag ska bort, sluta. Vad ska jag tänka på för att inte hamna i samma situation igen?

Cai


Ibland är bästa sättet att undvika konflikter att låssas som om de inte finns

Svar: Gynnandet av din medarbetar är inte riktigt lika stort som du upplever det – allt som har hänt har lett fram till två saker. För det första har dynamiken på din arbetsplats ändrats en del och för det andra har din upplevelse färgats av de ställningstaganden andra gjort och du upplevt att de gjort tidigare.

Det betyder inte att det du ser och upplever inte finns – för det gör det – men det gör att du tillskriver allt som pekar i den riktningen mer värde än det har och allt som pekar i andra riktningen – till din fördel – mindre värde än det egentligen har.

Det skapar i sig en toxisk tillvaro eftersom det gör att du känner att du får kämpa mer och mer bara för att trivas i vardagen.

Vägen ut härifrån är rätt tuff eftersom den börjar med att du behöver projicera den bild du ”vill” att din arbetsplats ska se ut som.

Du har mer kontroll än du tror och det bästa du kan göra är att visa hur dynamiken ”ser ut” istället för att anpassa dig efter hur ”den är”.

Så nu kommer ett par PsykoloCHI tips som borde hjälpa – alltså hur du använder magiska metoder i vardagen:

Det första har jag redan sagt: Visa att du upplever situationen som att du självklart är sedd. Det betyder INTE att du ska ta uppenbara nedsättande ord eller tydligt negativa signaler som något bra MEN det betyder att allt annat som sägs eller sker ska du tolka och reagera på som om det självklart ställer dig som värd lika mycket eller mer än de du har runt dig.

Det handlar inte om att ändra på dig så mycket som att det handlar om att ändra på hur andra upplever dig. Det går att uppnå genom att anpassa dig men gör du det innebär det att du undermedvetet bekräftar den bild du upplever at andra har av dig.

Och inte bara bekräftar du den för dig – du bekräftar den för dem också vilket leder till att du får sämre förutsättningar, färre chanser och tråkigare framtidsutsikter.

Genom att helt enkelt se en annan bild – inte så annorlunda att det koliderar med deras uppfattning, gör du det kommer en backlash, men så annorlunda att den lika gärna kunde vara sann – då blir den sannolik och i och med det också sann så fort din chef och dina medarbetare börjar agera efter den.

Det är egentligen en förlängning av ”var mot andra så som du vill att de ska vara mot dig” men mer formulerat som ”var mot andra som om de redan uppförde sig så mot dig”.

Ett ”god morgon” med ett leende är svårt att värja sig mot och ingen vill uppleva sig själv som ett ar---le och då blir svaret oftast lika glatt.

Nästa sak - låt andra ställa frågorna ett tag. Att ställa frågor upplevs inte (av många män i synnerhet) som en vilja att göra rätt utan ett ifrågasättande av den andres kompetens och planering. Du har pratat om att ställa frågor i dina frågor till oss förr och det är ett bekymmer eftersom det har i sig skapat en bild av dig. Det är dags att använda den till din fördel eftersom om du nu INTE ställer frågor kommer chefen att uppleva det som klockrent beröm - han är uppenbarligen kristallklar!!!

Om någon direkt undrar om du har några frågor - testa med att säga nej, kristallklart eller liknande. Om det inte är kristallklart gör som du brukar och låt någon annan ställa frågorna ett tag - de kommer misslyckas mer än du och just nu behöver du återvinna förtroendet. Allra bäst vore om de frågade dig om hur ni borde göra - du kan hjälpa och kommer då bli den som leder - inte den som står vid sidan av.


Tillsammans borde detta kunna ”nollställa” arbetsplatsen. Det kommer fungera och förhoppningsvis tillräckligt bra för att din kompetens åter ska bli en fackla andra ser i första hand.

Och fungerar det inte är du i alla fall inte sämre ute än du är nu.

Det kommer lösa sig för så länge basproblemet inte finns kvar och eldar på motsättningarna kommer de falla undan och slockna av sig själva.

25 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page