top of page

Drömlexikon

Det här är inte ett fullständigt drömlexikon, det är tänkt som en lättanvänd vägledning för dig som behöver lite inspiration för att tolka dina drömmar. Om du behöver mer hjälp kan du som prenumerant chatta om dem eller ställa dina frågor i frågelådan. Här kan du bli prenumerant.

Hitta det viktiga

Alla drömmar är fulla av fantasi, detaljer och sidospår. Koncentrera dig på huvudtemat – det som för drömmen framåt. Det är de sakerna som är viktiga att tolka, inte varenda detalj.

 

Skapa ett samband

Varje dröm har ett tema. Om drömmens huvudtema är att du inte hinner med allt du lovat din mamma så ska alla saker i drömmen tolkas mot ditt förhållande till din mamma – till och med den där konstiga slutbiten med hästarna på stallet.

 

Du är i centrum

Alla dina drömmar har en sak gemensam – de är skapade av ditt undermedvetna. Det gör att alla dina drömmar handlar om dig och dina glädjeämnen, farhågor och bekymmer. Om du drömmer att din pojkvän inte har tid med dig handlar drömmen om att du upplever att han bryr sig om annat än dig inte att han gör fel saker. Drömmar är själviska och personliga och utgår från din synvinkel.

 

Drömmar är huvudsakligen bilder

Alla drömmar bygger på undermedvetna bilder och många av de bilderna delar vi eftersom vi delar referensramar med resten av samhället. En del av dem delar vi med alla människor på jorden, en del med de som pratar vårt språk och en del är generationsbundna. Poängen är att vissa bilder har starka, övergripande, betydelser. I drömlexikonet nedan hittar du många av de vanligaste drömbilderna med den huvudsakliga tolkningen. Innehåller dina drömmar fler bilder kan du lägga ihop dem så att du skapar ett samband (se ovan). Hur och i vilka sammanhang bilderna presenteras har också betydelse.

 

Känsloläge och bakgrund

Platsen, människorna, och tiden på dygnet ger ledtrådar till vilka delar av ditt liv drömmen handlar om.

 

Kända platser handlar om situationer du möter ofta i ditt vakna liv.

Okända platser handlar om sådant du gör sällan.

Människorna i drömmen talar om i vilket sammanhang drömmen ska ses:

Familjemedlemmar – drömmen handlar om ditt privatliv.

Arbetskamrater – drömmen handlar om din relation till dem du träffar varje dag.

Okända människor – drömmen handlar om din image och hur ”alla andra” upplever dig.

Tiden på dygnet talar om hur känsligt ämnet i drömmen är:

Dagsljus betyder att drömmen handlar om praktiska saker.

Skymning och gryning säger att drömmen handlar om sådant du tycker är känsligt.

Natt betyder att drömmen handlar om sådant du ångrar, skäms eller är rädd för.

 

Djur

Djur förebådar ofta saker när de förekommer i drömmar. Något oväntat och oförberett kommer att hända i ditt liv, vad det är beror på vilket djuret:

Häst eller hjort som visar sig och springer bort – Nya känslor vanligen förälskelse eller åtrå.

Att rida på ett djur – Nya utmaningar och positiva nyheter, vanligen på jobbet.

Kaniner och liknande smådjur – Utökning av familjen, nya ansvar i hemmet.

Stora kattdjur – En auktoritet uppmärksammar dig, kan vara en chef eller en förälder.

Vargar – dolda faror i din närmaste framtid.

Kråkfåglar – Stundande sorgebud eller förluster.

Flygande fåglar – Om det inte är rovfåglar eller kråkfåglar; positiva ekonomiska förändringar.

Björnar – Orättvisor kommer att väcka ilska, svartsjuka, avundsjuka.

Enhörningar – Något du önskar dig kommer att gå i uppfyllelse.

 

Vissa djur är inte förebådande utan beskriver faktiska känslor och händelser.

Råttor, insekter, skadedjur – Du skäms för något du är eller gjort.

Hundar – Trygghet och trofasthet. Betydde förr i tiden kontakt med polisen.

Katter – Du planerar att göra något i hemlighet, kanske något förbjudet.

Sagodjur – Psykiskt välmående, att du har en livlig fantasi och har en positiv livssyn.

Monster - Motsatsen till sagodjur, du är pressad och mår dåligt.

 

Drömlexikon:

Tappa tänder – det kommer en positiv förändring, ju mer dramatisk tandtappning desto större, och mer spännande, förändring. Symboliken är hämtad från vår barndom då tappandet av mjölktänderna skedde samtidigt med att de allra flesta fick nya horisonter. Vi fick vara uppe längre, bytte skola, fick nya kompisar och fick mer respekt av våra föräldrar. Den känslomässiga upplevelsen knyts undermedvetet ihop med tandtappningen.

 

Flyga – beroenden på om man själv kan styra eller inte betyder det olika saker. Styr du själv betyder det att du är på väg att söka nya utmaningar och att du är i behov av större frihet. Blåser du mest omkring eller har svårt att komma dit du vill saknar du trygghet och behöver starkare förankring till din vardag.

 

Bli jagad – stress. Du har svårt att hinna, eller orka, med de krav som ställs på dig. Jagas du av familjemedlemmar är det skuldkänslor och privatlivet som stressar dig, Okända jägare handlar om en allmän fruktan för ekonomi och framtiden medan arbetskamrater och chefer är jobbrelaterad stress.

 

Jaga – lösa problem. Att jaga något eller någon betyder att du bör/kommer hitta drastiska lösningar på dina problem. Ju roligare du upplever jakten ju viktigare är det att du konfronterar sådant som stör dig i din vardag. Jaktglädje är en undermedveten tolkning av rättfärdig ilska, särskilt hos kvinnor.

 

Vara naken och/eller göra privata saker offentligt – handlar inte om sex utan om brist på personlig integritet och att man känner sig maktlös i sin vardag. Helt enkelt att andra ”ser igenom” ens sociala försvar.

 

Ormar, gurkor, meloner, övermogen frukt – nu handlar det om sex. Vad det betyder beror på hur man känslomässigt upplever drömmen. Är det skrämmande, äckligt eller tråkigt har man bekymmer med negativa förväntningar på sexlivet medan glada och roliga drömmar tyder på en längtan efter partner och sex.

 

Att ha sex, eller ser andra ha sex – Beror oftast på fysiska signaler från kroppen när blodomlopp och slemhinnor ”testkörs” medan vi sover. Kroppen signalerar att den är redo för sex och det undermedvetna skapar ett skäl till varför kroppen reagerar och då drömmer vi om sex.

 

Hus – hur man mår. Hus symboliserar hem och självkänsla. Allt positivt arbete med hus, hela hus, vackra hus eller flyttar till bättre bostäder betyder att du är tillfreds med ditt hemliv och att din självkänsla är god. Trasiga hus, hus med ruttna väggar eller stökiga och otrivsamma hus står för missnöje med hemlivet och bristande självkänslan.

 

Resor – resor. Nästan alltid handlar resor i drömmar om verkliga resor som ligger i den nära framtiden. Att resan går dåligt i drömmen säger dock ingenting om att den kommer att gå dåligt i verkligheten. Bara att du är taggad och oroad inför resan. Ditt undermedvetna förbereder dig på att tackla oväntade problem, en mental reseförberedelse helt enkelt.

 

Reseförberedelser – Du drömmer att du packar och packar men utan att du någonsin kommer iväg. Det kan också dyka upp något eller någon som förstör för dig. Återigen en stressdröm som betyder att du inte får uppskattning för det arbete du gör. Att andra ignorerar dig eller tar det du gör för givet.

 

Evighetsarbete – Du drömmer att du gör något om och om och om igen. Det kan vara att gräva ett hål eller sortera papper. Betyder att du sitter fast i ett mönster du inte trivs i, att du inte hittar någon utväg på egen hand.

 

Sjukdom – Maktlöshet. Beroende på om det är man själv eller andra som är sjuka skiftar betydelsen något men det handlar alltid om att inte kunna påverka yttre omständigheter. Tillfrisknande betyder att man accepterar förändringar utanför sin egen kontroll.

 

Shopping – Handlar om materiellt välstånd och kan betyda olika saker beroende på sammanhang. Att shoppa och gå vilse handlar om materiell avundsjuka, att shoppa och få mer än man trodde för pengarna betyder att man kommer att göra goda affärer och har koll på ekonomin.

 

Eldsvådor – Oro för väntade förluster och förändringar. Eldsvådor är egentligen inte negativt utan handlar om att man kommer att lägga saker bakom sig och gå vidare. Det är ett sätt för det undermedvetna att förbereda sig på förändringar.

 

Döden – Vare sig man drömmer om Döden som gestalt eller att någon dör förebådar drömmar om döden att man kommer att byta ståndpunkt eller förändra sina värderingar. Det betyder i princip aldrig att någon kommer att dö utan bara att något personligt och viktigt kommer att ändras .

 

Att bli skjuten eller slagen – Betyder olika saker beroende på sammanhanget. Är det en strid på lika villkor betyder det att en känd konflikt kommer att blossa upp, är du försvarslös betyder det att du känner dig utsatt och att andra har en starkt avvikande bild av dig än du själv har.

 

Att slå eller skjuta andra – Du vill ta itu med problem i din livssituation. Du är redo att gå vidare och du kommer att lyckas. Om ditt våld inte får någon effekt alls betyder det att du har rätt mål men använder fel metod, se över din strategi.

Texten är under utveckling - hör av dig med vad för fler områden du vill att vi tar upp.

bottom of page