top of page

Vanliga frågor om drömmar

En del frågor om drömmar är återkommande här hittar du många av de vanligaste.

 

Drömmer alla?

Ja alla drömmer! Inte bara alla människor utan också alla däggdjur man undersökt uppvisar mer eller mindre samma sömncykler och samma hjärnaktiviteter som människor.

Det skulle inte förvåna om inte alla levande varelser som har kapacitet att planera och lösa problem också drömmer men det saknas bevis för det antagandet.

 

Varför minns jag inte mina drömmar?

Bra fråga – det beror huvudsakligen på hur hjärnan arbetar. Efter en avslutat drömcykel när minnena ”laddas om” och kroppen går ner i djupsömn töms arbetsminnet. I och med det försvinner också minnet av drömmarna.

Vare sig man minns drömmarna man har eller inte har man dem och med smärre förändringar kan man minnas dem.

 

Hur gör jag för att minnas mina drömmar?

Det lättaste sättet är att ändra sina sömnrutiner. Att ställa väckarklockan en kvart tidigare eller en kvart senare ändrar man när man vaknar och ”bryter” sömnen, och därmed drömrytmen innan arbetsminnet töms och då kommer man ihåg drömmarna.

 

Påverkas drömmarna av mer än sömnrytmen?

Ja det finns många saker som påverkar drömmarna. Sjukdom, stora måltider sent på kväller, mediciner, droger, alkohol, ändrade träningsrutiner och stress. Allt som förändrar kroppskemin ändrar också drömstrukturen.

 

Finns det farliga drömmar som man bör vara rädd för?

Nej alla drömmar vare sig det är vanliga drömmar eller mardrömmar skapas av saker som finns i den vakna världen. Om du jagas av mardrömmar betyder det att det finns något i ditt vakna liv som är fel som du kan påverka. Alla drömmar är projektioner och tolkningar av ditt vakna liv eller saker som händer i din kropp.

Det betyder att den enstaka mardrömmen troligen beror på något som är av övergående natur medan återkommande mardrömmar tyder på att du har ett eller flera problem som du kan och borde ta tag i. Hur du gör det och vad problemet är hittar du information om i andra artiklar och alldeles speciellt i artikeln ”Mardrömmar”.

 

Vad betyder det att jag drömmer om samma sak flera gånger?

Det kan bero på olika saker och beroende på vad som upprepas kan man få en vink om vad det betyder.

En utförligare beskrivning hittar du i andra artiklar men i korthet ser det ut såhär:

Om drömmarna har olika innehåll men händer på samma plats och det är en plats du trivs på eller har goda minnen av är det ett tecken på att det drömmarna handlar om ditt förhållande till andra människor. OM det är en plats du inte trivs på eller känner obehag av är det din livssituation du drömmer om.

Om samma dröm upprepas om och om igen mer eller mindre exakt lika dant finns det ett akut problem eller behov du behöver ta i tu med.

 

Jag drömmer att jag faller, vad betyder det?

Att drömma att man plötsligt faller så oväntat att man vaknar eller nästa vaknar har mer eller mindre alltid en fysisk orsak. De vanligaste är ett snabbt blodtrycksfall eller en sömnapne (ett kort – vanligen het ofarligt andningsuppehåll). Att snabbt falla är ett effektivt sätt för hjärnan att uttrycka det på och det triggar också ett adrenalinpåslag som får dig att vakna eller flytta på dig vilket bryter tillståndet och gör att du lugnt kan sova vidare (eller gå upp).

 

Är det samma sak att drömma att man flyger som att man faller?

Verkligen inte! Att drömma att man flyger har helt andra orsaker än att man faller. EN av dem är fysisk och lite ”tråkig” och det är att kroppen testar känseln. Svarssignalerna när kroppen och kroppshåret rör vid lakanen tolkas som ”vinddrag” eller som ”vattenrörelser” och då drömmer man att man flyger eller simmar. Alternativet är roligare och det handlar om att man är fri att söka nya mål och horisonter.

bottom of page