top of page

Varför tröttnar jag på mina hobbys?


Jag undrar varför jag alltid tröttnar på mina hobbys. Jag tycker alltid att det är roligt i början men sen plötsligt så försvinner allt intresse, Jag har samlat burkar, nyckelknippor, vykort, mynt, kört med scrapbooking, haft brevvänner, lagt pussel, byggt modeller, gått på yoga, börjat lära mig olika främmande språk på nätet Allt är jättekul i tre-sex månader och sen fattar jag plötsligt inte vad som var roligt med det. Jag blir aldrig riktigt bra på något och dessutom är det dyrt att göra så här, kursen i spanska till exempel kostade fem hundra och det känns bortkastat eftersom jag tröttnade innan jag lärt mig något som jag kan ha nytta av. Varför gör jag så här? Är det något i mitt horoskop?

"J"


Svar: Jag tror att du har fastnat i att kräva att dina intressen ska leda till utveckling, samtidigt som du använder dem som avkoppling. Fritidsintressen är sällan något som vi lägger ner all vår tid på. Först jobbar vi, sedan ska vardagen fungera också, och så har många av oss familj och vänner som tar tid. Den lilla lilla snutt som blir över, det är där vi tar hand om våra fritidsintressen. Men när du går in med all din entusiasm (och den syns mycket riktigt i ditt horoskop och är ganska typisk för Skorpioner) så luras du att tro att du ska få se resultat fort. Du utgår ifrån all energi du lägger ner och att du känner så starkt för vad-det-nu-är. Men i verkligheten lägger du ner ganska lite tid. Och för många saker är det just tid som krävs. Att lära sig ett nytt språk är ett bra exempel. Språkinlärning är baserad på upprepningar och "språkbad" (det vill säga att man omges av språket eller till exempel ser på film på språket, utan textning), och hur mycket man än pluggar så tar den här processen tid.

Det som händer är kort sagt att du tappar intresset för att det går för långsamt att komma till nästa nivå.

Och det går långsamt för att du inte kommer åt att investera särskilt mycket tid i dina fritidsintressen.

Det här är inte så enkelt att lösa. Lite kanske det hjälper om du kommer ihåg att dina fritidsintressen i första hand är avkoppling för dig, inte utveckling. En annan variant är att du prioriterar dina intressen och istället prioriterar ner något annat i din vardag, men jag tror inte att det skulle göra dig lyckligare.


Du kan också fundera lite på varför du börjar med en hobby. Är det för att du ser någon annan hålla på med just den här saken? I så fall, är det kanske något hos den här personen som du skulle vilja ta efter, är det att den här personen ser lycklig ut eller verkar få uppskattning från andra, till exempel? Om det skulle vara så, så kanske du släpper den här hobbyn när den inte får samma effekt i ditt liv som den (synbarligen) fick för den andre. Då kan det löna sig att istället lista ut exakt vad det är du skulle vilja ha i ditt liv, och sedan tänka igenom hur du tror att du kan komma dit.

140 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Komentáře


bottom of page