top of page
  • Skribentens bildTor

Varför struntar medarbetare i att ta Covid-19 på allvar?

På mitt jobb är det vissa som ej visar förståelse kring covid-19 situationen i samhället. Det är olustigt. Kommer min chef kunna lösa det?

Ia


Rädsla är ett vanligt skäl för att låta bli att göra bra saker, särskilt för män

Svar: Ja och nej. Problemet med coronan är ofta den rädsla som de som inte vill göra rätt bär med sig. Oftast är det ”magiskt tänkande” som ligger bakom dumheterna och då hjälper nästan inga råd eftersom de som gör fel bara blir räddare av information och där mer ännu mer inställda på ”göra fel” eftersom de har gjort kopplingen i sina huvuden att om de beter sig som om sjukdomen inte finns så kan sjukdomen inte ”hitta” dem.

Det finns ett antal vägar att gå där de två enklaste är att antingen direkt koppla deras framtida lön, karriär eller till och med anställningstrygghet till att de gör rätt (vilket skapar en oerhört giftig situation) Eller ”lura” dem att de gör det för andras skull – att de är ”hjältar” inte för att de tar sjukdomen på allvar utan för att de ”är snälla” mot medarbetarna.

Din chef kommer att vara framgångsrik men bara tillfälligt - de som slarvar och tar lätt på det kommer falla tillbaka i dåliga beteenden eftersom rädsla är starkare än tvång - det enda som hjälper är kunskap men rädsla är tyvärr också en stor bromskloss för inlärning också.

Jag håller på att göra en video om magiskt tänkande och hur man kan undvika det själv och utnyttja att andra gör det till sin egen fördel. Förhoppningsvis hittar du (eller din chef) något där som kan hjälpa.

Länk kommer förhoppningsvis under kvällen :)

44 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page