top of page
  • Skribentens bildTor Tolander

Vad göra när 12 stegsprogrammet känns fel?

Hej Jag funderar lite på en behandling som jag går på nu. Jag går ett 12 stegs program pga ett spelberoende jag har. Jag känner lite si och så med upplägget då det är mest inriktat på alkoholism (som jag inte har någon problematik med) Känns inte riktigt om det är det här jag behöver för att komma vidare, men vet ju samtidigt inte om det bara är mina rädslor som står i vägen. Jag tycker det är intressant stundvis men vet inte riktigt än om det är ”rätt” väg att gå. Kan du se om jag fortsätter med det här eller om jag väljer att gå en annan väg?

"GA"


Photo by Carl Raw on Unsplash
Ditt spelmissbruk har andra rötter än alkoholmissbruk och behöver troligen andra lösningar

Svar: Jag kan förstå dig särskilt eftersom ditt spelberoende mer har att göra med jagbekräftelse och tillfredsställande av vinst/framgångsbehov än med de flykt/självmedicineringsbehov som ligger bakom många fall av alkoholmissbruk.

12 Stegsprogrammet är mycket effektiv om man följer det som det är tänkt och om man har en högre makt att luta sig på samt har ett missbruk som springer ur skuld, tillkortakommanden (upplevda eller äkta), trauma eller behov av flykt.

I ditt fall där det är expansiva drifter som ligger i botten blir det betydligt svårare eftersom ditt missbruk bottnar i andra saker.

Därmed inte sagt att 12stegsprogrammet är dåligt för dig för det erbjuder en del aspekter du verkligen har nytta av och behöver. Coachningen, känslan av samhörighet, sponsordelen som ger tryggheten i att bli hjälpt och hjälpa tillbaka är alla delar du behöver för att skapa ett sammanhang och få ett stöd utanför spelvärlden.

Så OM du ska lämna det så lämna det för något som passar dig bättre och lämna det efter att du hittat och testat din nya stödform.

För korten säger tydligt att på egen hand kommer du inte klara det.


Alternativet, för det finns ett alternativ, är att du hittar ett arbete eller en hobby som kan fylla det behov spelandet gör. I ditt fall skulle det vara ett högenergi, högrisk jobb med adrenalinpåslag men utan inslag av slump eller gambling. Så på samma sätt som börsmäklare och daytrader är jättedåliga val är fastighetsmäklare, fiskare, teaterskådespelare eller brandman bra val.

Då det kan vara svårt att hitta ett sådant nischjobb skulle nog hobbyvägen funka bättre och här är extremsporter att riktigt bra val. Downhill mountainbike, fallskärmshoppning, friklättring eller simhopp är bra exempel på den typ av hobbies som kräver noggrann planering men ändå ger extrema adrenalinpåslag och samtidigt upplevs som att man gör det ”på liv och död”

Kom dock ihåg att hålla ögonen på det viktigaste – att inte gå tillbaka till missbruk. Det är alltid bättre att ha tråkigt på 12 stegs än att kasta bort en månadslön på nätkasinon.

61 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page