top of page
  • Skribentens bildTor Tolander

Vad betyder min verklighetstrogna dröm?


Att höra musik i drömmen som sedan går på radion nästa dag är ganska vanligt.

Fråga Tor och Hanna: Hej Hanna och Tor! 2012 eller 2013 hade jag en väldigt verklig dröm. Den började med att jag såg mitt digitala armbandsurs (swatch) urtavla. Urtavlan var väldigt stor, nära och upplyst. Siffrorna var väldigt tydliga och dom tickade baklänges. Inte fort men dock baklänges. Jag minns att jag då tänkte: "vad är detta, är det en dröm, färdas jag bakåt i tiden?". Urtavlan försvann och jag befann mig i en främmande stad. Jag började gå på trottoaren, det var ensligt men kom sen ut på en större gata med trafik och människor. Det var soligt och fint väder. Kom fram till en korsning där jag började gå över gatan. Just då svängde en bil upp, jag vinkade med händerna att han skulle köra och det gjorde han. Fortsatte en bit, såg en speciell bil med snöplog framför, och kom fram till ett hotell och pub. Klev in och gick runt. Hotellet hade stora salar och jag gick runt och undersökte. Därefter slank jag in på puben som låg i anslutning till hotellet. Det fanns lite folk där och jag slog mig ner vid ett bord. Då slog det mig att jag skulle ta reda på vilket år det är, alltså kolla om jag rest bakåt i tiden i drömmen. Jag frågade en som satt vid samma bord: "ursäkta, vilket år är det?", ganska förvånat så svarade personen: "va, 1984". Aha, tänkte jag, jag har alltså åkt bakåt i tiden. Därefter kom det in ett gäng tjejer som kom mot mitt bord och en av dem var Carola (Häggkvist). När de var vid mitt bord reste jag mig mot Carola och sa: "om några år kommer vi att få internet och allt kommer att bli så bra, alla problem kommer att lösas". Sen har jag glömt vad som hände men jag minns slutet av drömmen. Jag var tillbaks på hotellet och gick upp för trapporna. På en avsats låg en vacker halvnaken kvinna. Så jag frågade henne: "får jag kyssa er", "ja" svarade hon. Så vi kramades, kysstes och gjorde mera saker som jag inte behöver skriva om, men det var väldigt vackert. Då vi kysstes så hon: "hmmm, gott men annorlunda och nytt". Sen vaknade jag.

I somras, i verkligheten, så såg jag en bil med snöplog. Inte exakt lika med den i drömmen men mycket likt samt att det var på sommaren gör det ju lite skumt....

Jag har tänkt en hel del på denna dröm. 1984 är ju Orwells bok om storebror ser dig. Det är ju ett speciellt årtal. Jag kollade upp mina gamla almanackor och hittade den från 1984. Jag skriver inte dagbok men det var två noteringar där. Dels skidresa till Les Arcs i Frankrike och dels låna Trägudarsland. Då drog mig till minnes i Les Arcs. Jag hade åkt lite skidor, varit en sväng i byn och köpt en grillad kyckling samt några goa öl. Vid lunch tog jag liften högt upp till en backe. Åkte några meter och slog mig ner i snödriva, käkade kycklingen och klunkade den välsmakande kalla ölen nerför strupen. Bara det tysta knarrandet från liften hördes och solen lyste. Då infann sig en total lycka. Allt var 100 % perfekt. Plötsligt så kom det en låt i huvudet och jag började nynna: "hmm mmm mmm mmm I was born under a wandering star........". Vad jag vet så har jag inte hört låten förut, men en vän till mig sa att jag nog hört den när jag var yngre och glömt bort den (glädjedödare). Tänkte inte mer på det, avslutade lunchen och åkte lite till. Men döm om min förvåning när den lokala radiostationen några timmar senare spelade, vilken låt då, jo "Wandering star" med Lee Marvin. Då blev jag paff!! En liten detalj som jag också kommer ihåg var att den klasskompisen jag åkte med på skidresan, han frågade mig efter tändare men jag hörde hela tiden fel och tyckte att han frågade efter en sändare????

Sen blev jag väldigt nyfiken varför just Carola var med i drömmen. Hon är ingen direkt av mina favoriter. Tycker inte illa om henne men nä.

Signatur "Svenne"


Svar: Det är egentligen två drömmar som du har. Den första halvan är en uttydbar dröm medan den andra halvan är en sådan mycket levande dröm som man ofta får då man efter en tydlig och "viktig" dröm precis när man börjar vakna. Den är oftast väldigt intensiv men mycket sällan betydelsefull. (Förutom att den naturligtvis ofta skänker en vällustskänsla som ofta varar flera dagar innan den helt har klingat av.) Att åka bakåt i tiden är ganska ovanligt, i alla fall på det väldigt tydliga sättet. På sätt och vis så är din dröm ett bokslut då du kommer åt att agera den ålder och mognad som du har nu i en tid då du var ung och på sätt och vis ännu ett oskrivet blad. Det du har uppnått speglas på så sätt i de mål och de hopp du hade då. Därav Carola som personifierar åttitalets hoppfullhet och samtidigt är en symbol för vad du då hoppades på för framtiden. Att du sedan pratar med henne om vad som finns nu och säger att det löser alla problem ställer allt på sin spets. Det du ville och drömde då mot det du har uppnått på vägen och har nu. Det är om något en vink att det är dags för dig att börja om med nästa fas av livet. Att sätta upp nya mål och sätta på nytt.

Vad gäller musiken som du hörde så händer det väldigt många människor, oftast utan att de tänker på saken. Särskilt ofta händer de när många människor lyssnar på samma radiokanal (som när en kanal spelas i alla liftköer i en hel skidanläggning. Det gör att de låtar som finns på radiostationens rotationslista fastnar i allas minnen. Massor av människor går och smånynna samma låtar (antingen högt eller i huvudet) och av de fragment som du och andra hör, anar eller för de allra känsligaste, tar emot, skapas ett intresse för just den sång som relaterar mest till just dig av de som roteras tyngst. Du kan faktiskt kontrollera att det stämmer för börjar du nynna högt och titta på de som står runt dig kommer fler än man kan förvänta sig (minst 25%) visa igenkännande och flera av dem kommer att kunna fragment av texten, även om det är en ganska obskyr sång. Det finns sedan flera teorier om varför man ofta ligger en liten smula framför när de verkligen sänds i radio.

9 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page