top of page
  • Skribentens bildTor

Vad betyder det att mitt ex är "avstängd"

Jag går hos en medial coach som hjälper mig må bättre efter mitt tidigare förhållande. Hon säger att ett problem är att mitt ex är avstängd. Vad betyder det? Kan man stänga av sina känslor utan att de en dag kommer ikapp. Kommer detta kunna påverka mig i framtiden? Hon verkade lite orolig, men jag förstår inte varför. Kan du förklara vad hon menade.

Lotta

Att bygga en en känslomässig vakuumbubbla runt sig är inte ovanligt efter en krasch, särskilt inte för killar

Svar: Att använda termer som ”känslomässig avstängdhet” är trixigt – särskilt när man som din coach gör det om andra som hen troligen bara hört om av dig och dessutom är det egentligen inte är en medicinsk diagnos utan snarare ett samlingsbegrepp som kan vara många saker.

Det hen troligast menade var att ditt ex inte vill eller kan adressera det som gick fel med ert förhållande och att han försöker hantera sina känslor för dig och för ”misslyckandet” genom att låssas som om de inte finns. Om ditt ex gör det på sin kant så bör det inte ha någon effekt på ditt liv eftersom det ur ett perspektiv hjälper honom att gå vidare och att han gör på ett annat sätt än du bör ju inte påverka dig.

Dock är det en ganska dålig metod eftersom det, precis som du säger, inte går att göra så för alltid utan att förr eller senare kommer känslorna ikapp. Det positiva är att om man då befinner sig på en bra plats blir det lättare att hantera dem då man kan se tillbaka på känslorna och jämföra dem med det – goda – liv man för nu. Å andra sidan OM känslorna hinner ikapp när man är på en dålig plats kan man börja se allt som den andres fel. Att man ser ner på den personen och kanske till och med blir hatisk eftersom det är lättare att skylla på den andra än att ta sitt eget ansvar.

En annan sida blir framträdande om det är så att man måste ha kontakt med den andre efter det att förhållandet är slut och samverka om; till exempel barn och deras skolgång mm. Då kan avstängdheten bli ett reellt bekymmer eftersom den ”avstängda” föräldern undviker att reagera på sådant som borde vara gemensamma beslut. Det kan vara allt ifrån att ta utvecklingssamtal och missade lämningstider med en axelryckning till att passivt/aggressivt säga saker som ”Ja det får du ordna eftersom du bryr dig” och liknande saker. Då kan det bli ett bekymmer i vardagen och i det fallet kan det vara så att du behöver bryta igenom det för att få vardagen att fungera.

Observera att du inte bör göra det själv utan ta hjälp av en familjeterapeut eller liknande. Eftersom det är dig han ”stängt av” kommer han ha mycket svårt att lyssna på dig alls.

Om du inte upplever det som ett bekymmer i din vardag nu lär det inte bli ett bekymmer framöver heller och i det läget kan du strunta i det tills du upplever att något ändras.

Om han börjar ringa dig, skicka saker till dig eller börjar skriver hånfulla och personliga saker om dig på sociala media är det dock en varningsklocka eftersom det kan betyda att han går in i en hatisk spiral och börjar skylla sitt mående på dig (se ovan). OM det händer MÅSTE du omedelbart prata om det med folk. Fråga polisen om de som har erfarenhet upplever beteendet som ett problem, prata med din läkare om att det får dig att må dåligt och se till att vänner och bekanta vet att du är oroad. Det finns i det läget en reell men mycket, mycket liten risk att det kan leda till värre saker och då gäller det att du spänt ut skyddsnäten ordentligt. Inte bara för din skull utan också för hans. Ju tidigare man ser eventuellt varningstecken desto lättare är det att få hjälp och i det läget kommer troligen ni både men i synnerhet han behöva hjälp.

Nu finns det dock ett troligare och betydligt mindre allvarligt skäl till att han drar sig undan och det hittar jag i era horoskop. Ni drogs nämligen till varandra av ett par mycket smala anledningar(huvudsakligen att du tände på honom och han blev väldigt smickrad av det och fastnade för att vara din riddare och att sola sig i glansen av din kärlek). Visst han älskade dig också hett men när det tog slut utvärderade han hela förhållandet och kom fram till att han egentligen hade väldigt lite gemensamt med dig. Det är delvis sant och alldeles tillräckligt sant för att han med lätthet har kunnat släppa allt och helt enkelt bara lägga ert förhållande bakom sig med en axelryckning och gå vidare.

Det låter brutalt men om ni inte har gemensamma barn eller åtaganden som binder er samman i framtiden och du inte ser några av de tecken jag skrivit om tidigare kan du räkna med att han helt enkelt inte är avstängd utan att han bara gjort som killar gör ibland och gått vidare utan att märkas av den tid ni hade tillsammans.

46 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page