top of page
  • Skribentens bildTor

Vad är meningen med mitt liv?

Varför finns jag här på jorden? Vad har jag för uppgift? Jag har ju hela mitt liv tagit hand om andra och satt mig själv sist. Blir det inte bättre än så här? När blir det min tur? Jag brottas mycket med det "andliga". Det finns så mycket. Det finns så många förståsigpåare som säger så mycket olika.

Jag blir väldigt förvirrad. Så till den milda grad att jag stänger ner mig. Men det känns inte heller bra. Varit hos flera olika medium som alla säger samma sak att jag är medial och att jag kan hjälpa andra. Typ som ni. Men hur ska jag använda min mediala sida? Kan du se det ? Jag behöver få veta vad jag har för uppgift här på jorden. Känner mig väldigt vilsen. Det sägs ju att man innerstinne vet vad man har för uppgift men jag vet inte det.

Ensam


Meningen med livet är inte en sak utan många: öde, syfte, fri vilja och förutsättningar spelar alla roller i helheten

Svar: Meningen med livet är en stor fråga så jag kommer inte svara på allt du vill veta i detta svaret men det här är vad jag kan säga: Livssyfte och livsglädje är två olika saker som tillsammans skapar en helhet. Den första delen beror i mångt och mycket på den andra så låt oss börja med livsglädjen:

.

Den första biten handlar om den egna tillfredsställelsen. Helt enkelt de saker i livet som gör att man mår bra och trivs för sin egen skull. En del älskar golf, andra hittar sin varma plats i skogen med bärplockning och promenader medan andra samlar frimärken eller snabba bilar beroende på smak och plånbok.

Den första halvan har alltså inte med ödet att göra utan mer med välmående och känslan av värde.

Den här biten har alla och alla kan hitta den även du. Tänk på vad som gör dig glad, vilka du vill umgås med och vad som ger dig tillfredsställelse. Det behöver inte vara något du gjort förr utan kan lika gärna vara något som du bara är nyfiken på att testa.

En dam jag känner till hade aldrig hållit i en hammare tills hon blev änka och det visade sig att hennes passion var att snickra. Något hon upptäckte av en slump när hon behövde sätta upp en hylla.

Att hitta rätt här behöver inte heller vara dyrt eftersom det finns klubbar, föreningar och studiecirklar i nästa allt.

Detta skapar egenvärde och självkänsla – det är inte ens plats i livet men det är nyckeln till att hitta dit och att faktiskt ha styrkan nog att hitta sin livsuppgift och kraft nog att genomföra den.


När det kommer till den andra halvan – ens högre syfte – blir det faktiskt inte tydligare där heller men det finns vägledning att få för det högre syftet med tillvaron kan delas in i två delar. Det man väljer att göra och det man är tvungen att göra.

Allt och alla har en plats i skapelseväven men väven är stor och rörlig. Det är mer som vågor som bryter mot en kust än en tapet på en vägg, det vill säga det vi gör i varje sekund påverkar helheten så det som kunde varit ditt öde igår är lite annorlunda idag. Det är därför det funkar att spå och det är också därför spådomar ofta är lite vaga, riktningen av vågorna är lätta att förutsäga men exat var de kommer bryta är svårare för det beror på hur alla andra vågor rör sig, dvs vad alla andra människor gör.

Därför har vi två bra verktyg till vår hjälp. Det ena är våra färdigheter och det andra vår fria vilja.

Färdigheterna är lite av ett tveeggat svärd eftersom det ofta känns som att alla andra har en fullare ryggsäck än man själv har. Det finns alltid de som är bättre än en själv och ofta jämför vi oss med fel personer hela tiden. Vi tittar på den bästa i vårt yrke och tänker ”så bra kommer jag aldrig bli” och så känner vi oss sämre men det är feltänkt för vi är inte definierade av den färdighet vi har mest av utan summan av alla färdigheter. Och dit hör en massa saker vi aldrig tänker på som empati, medkänsla, givmildhet, moral, kort sagt massor av saker som kommer i spel när det verkligen gäller men som knappt går att mäta i vardagen. Vilka av ens färdigheter som är de som man behöver för att fylla sitt livssyfte är nästan omöjligt att säga i förväg eftersom det beror på vad som krävs den eller de gånger man verkligen prövas.


Sen kommer den fria viljan – det vill säga att för att det du gör ska räknas behöver det var något du väljer. Det behöver inte vara ett medvetet val men det är ett val. Du väljer att hjälpa någon, du väljer att låta bli, du väljer att vara modig eller att stå i resten av gruppen utan att sticka ut huvudet. Samma sak här när man spår. Jag kan säga vad som kommer hända om man inte gör aktiva val eller vad som kommer hända om du väljer som du tänkt men ditt liv är alltid ditt – det finns ingen cirkel du inte kan bryta genom att göra något annat än det du brukar göra men det är naturligtvis mer eller mindre svårt.

Ämnet är outtömligt och jag kan skriva tusen sidor om det utan att komma i närheten av att vara klar men i ditt fall är det lättast att säga så här:


Satsa inledningsvis på att hitta det i livet som får dig att känna dig trygg och tillfredsställd. Det är den viktigaste biten. Den första och största delen av pusslet. Att du har något som är ditt och som fyller dig med glädje i stunden. Om detta får man vara hur självisk som helst, så länge det innehåller en aktiv komponent. Som till exempel: Att sitta ner och se på Downtown Abby är inte tillräckligt MEN att göra det och sedan skriva ner sina tankar om det man just såg är det. Den djupa tillfredsställelsen kommer av att man gjort något och att det leder till något. Detta är grunden för den skapar den bas alla behöver för att orka och våga göra mer och komma längre.

När du gjort det – sträck dig ut och pröva annat. Kanske du är medial – det betyder inte att du MÅSTE använda talangerna eller att det är ditt livssyfte. Många med förmågan använder den när de spelar poker eller till att få bättre kontakt med kunder när de säljer bilar. Många av dem vet inte ens att det är såna förmågor de använder bara att de ”är bra på sitt jobb”. En förmåga är inte ett livssyfte – det är en möjlighet att uppfylla det.

Det stora syftet kan dessutom vara väldigt litet för dig. Att säga rätt sak till rätt person i förbigående kan vara det som ändra en människas livsväg. Det kan vara något du inte ens tänker på i stunden men som betyder allt för den andre just då och ibland för all framtid.

Det är därför det viktigaste inte är att jaga det man betyder utan att VARA den man är och att vara det så fullt och glädjerikt som möjligt.

Vi fastnar ofta i vad vi MÅSTE göra. Räkningar ska betalas, därför jobb, saker ska hända, därför aktion. Vägen till livsglädje går genom att vända på det – visst måste vissa saker hända men inget säger att allt man gör behöver styras av det eller att vägen dit behöver vara tvingande.

Att välja vad du KAN göra efter vad du VILL göra och ändå klara av de där måstena på vägen är en bättre väg. Roligare och faktiskt också betydligt lönsammare för det mestas.

Så mitt råd blir:

Hitta det som gör dig glad för din skull!

När du känner den glädjen titta på vad du vill göra i övrigt och styr mot det jobbet, den upplevelser och det sättet att vara. Alla har vi olika livssyften som vi kan och kommer fylla men de som lyckas bäst är de som gör dem inte för att de måste utan för att de vill.

Där du står just nu kan det kännas svårt att komma ända fram men vägen dig är lätt att gå – gör det som känns bäst i ditt hjärta och låt det som gör dig glad i livet vara din polstjärna och orienteringspunkt.

42 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page