top of page
  • Skribentens bildTor

Två fastigheter ska säljas

Hej! Vi ska sälja 2 fastigheter till ett paketpris men vi har ett bekymmer När vi köpte skrev vi kontrakt om nyttjanderätt i 5 år till en person och det återstår 2 år.

Så nya köpare kommer behöva leva upp till det avtalet. Kommer det fungera? Kommer det uppstå bråk mellan de nya ägarna och hyresgästen?

Det är sjönära och i ett attraktivt område och man kan göra så mycket med det. Vi kan också sälja på alternativa sätt, stycka av och sälja i omgångar.

Vi är vilsna i detta men behöver pengar till flytt till annat boende.

Cina


Sjönära i attraktivt område är både plus och minus när man säljer en ovanligare fastighet

Svar: Låt oss börja i rätt ände – att sälja blir inte ett problem men att det ser ut som det gör är naturligtvis inte ett plus.

För ett samtal med hyresgästen hur hen ser på situationen (kommer inte vilja lämna men en positiv dialog kommer vara uppskattat och göra det lättare med hens relation till de nya ägarna).

Samma sak gäller ägarna – ju mer de är medvetna om situationen innan de köper desto bättre.

Det är också en god idé att titta över avtalet med hyresgästen – vem som har ansvar för försäkringar mm så att alla såna detaljer är helt spikade innan köpet går igenom. Det är bättre att ni riskerar en jobbig diskussion med hen än att ni skjuter över det på de nya ägarna (det kommer dessutom påverka priset negativt om inte allt är klart).

Det kommer inte löna sig att dela upp fastigheterna. Helheten är värt mer än delarna för rätt köpare och säljer ni det i omgångar kommer ju inte köpare 1 veta vem köpare 2 blir – bättre att nå ut till en mindre grupp intressenter med långsiktiga planer och djupare plånböcker.

Det kommer läggas betydligt mer än ett bud men den rådande situationen gör att marknaden är lite svajig. Bäst försäljning är om ni lägger en ganska lång budtid men är överens om vilket ”toppbud” ni kommer acceptera. Då får ni inte max pengar men försäljningen blir av och tar faktiskt kortare tid.

Innan ni säljer prata igenom alla alternativ med er mäklare – inte bara har hen kunskaper som ni kommer ha nytta av utan dessutom kommer det ge tips på sånt ni kan ha missat vad gäller hyresgästen och avtalet med denne.

Det är en bra tid att skriva ett nytt kapitel på det här kommer gå bra om än inte helt smärtfritt.

17 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page