top of page
  • Skribentens bildTor Tolander

Trycket på förändring kommer inifrån!

Hur ser det ut framöver för min del? Rörigt och liksom jobbigt både praktiskt och känslomässigt nu, vet varken ut eller in i något sammanhang alls, känns det som...

”sorgsen”


Photo by Joshua Earle on Unsplash
Det finns en annan horisont framför dig men den kräver ett val

Svar: Sett till det rent praktiska har du definitivt haft perioder då det varit stökigare, värre och mer akut att göra något åt situationen. Sett till det känslomässiga är det samma sak.

Det innebär att trycket att ändra något, att hitta en ny horisont, en ny dröm eller ”bara” ett nytt mål att sträva efter kommer inifrån och det är kanske inte att förvånas över.

För när valde du något övergripande i ditt liv för din egen skull senast? För 5 år sedan? 10 år sedan? I gymnasiet? Givet ditt horoskop är det lätt att få bilden av någon som ofta, väldigt ofta motiverar livsbeslut med gruppens eller andras bästa och det är bra. Men inte om det sker på bekostnad av hela det egenutrymme alla människor behöver för att växa och utvecklas.

Samtidigt är banden till det du har, de du älskar och de som litar på och behöver dig starka och att välja det du behöver känns lite som att svika dem och det är det sista du vill göra.


All förändring är jobbig men faktum är att stagnation och stillestånd är ännu jobbigare på sikt för den tär och stjäl lite varje dag medan förändring sveper iväg en och efteråt, vare sig det gick lätt eller svårt, befinner man sig på en annan plats och är upptagen med det spännande, låt vara ibland smärtsamma men dock, arbetet att skapa nytt.

Så med bas i ditt horoskop med hjälp av min Lenormandkortlek för att stärka upp med en tydligare framtidsbild ser det ut som följer:


Utan din aktiva insats kommer det ingen förändring under de närmaste åren. Alla runt dig upplever att de trivs där de står.

Utan förändring kommer du inte loss. Du kommer fortsätta stapla ”odåliga” dagar, som det var och en inte är något större fel på men som tillsammans ökar trycket tills du går sönder.

Dina närmaste är inte riktigt så bergfast nöjda som det ser ut. Att vardagen fungerar är tryggt men det finns en äventyrare i var enda en i din familj och inget säger att de inte skulle växa av en förändring bara för att det är dina behov som styr den.


Alltså: Du behöver göra ett val för din skull men vad är det som säger att du måste genomgå förändringen på egen hand? Det kan finnas ett uppbrott på andra sidan eller – för all del – innan något händer men det står inte skrivet i stjärnorna att det måste vara så.

Du finns alltid där för de dina så lita på att de finns där för dig också. Var och hur ni än fortsätter så betyder dina önskemål och din lycka lika mycket för dina nära som deras betyder för dig.


Det finns tyvärr inga magiska lösningar på din situation. Det finns bara en riddare på en vit häst här och det är du!


En förändring måste komma för att du ska komma ifrån det du känner och sitter i nu och om du inte gör den behöver du förlika dig med tanken på att det du känner nu kommer vara det du behöver känna i kanske 10 år till innan det av naturliga skäl är ”läge” att slinka in i nya vanor utan att någon märker det.

Det är inte ett bra val för dig.


Så givet vem du är och att de du har närmast faktiskt ser dig och vill dig väl – testa att inleda resan mot ett mer harmoniskt liv med det mod och den ärlighet du har i alla andra sammanhang. Testa med att sätta dig ner med dem och bara säga som det är:


- Att du inte är lycklig.

- Att du undrar vem du är och vem du borde vara.

- Att något måste hända.


Antingen går det bra och då kommer dina behov äntligen (ok det kommer vara en mer än lite skrämmande resa men ändå) att vara det som sätter tonen.

Eller så går det jättedåligt och du kommer känna det som om du ”förstört” något. Men har du det? Ingenting har ju ändrats för dig – den enda skillnaden är att alla nu vet vad du känner. Något de skulle fått reda på ändå – bara ännu mer brutalt om du gjort förändringen på egen hand och ställt dem inför resultaten.

Dessutom – hur dåligt kan det gå? Möjligheten att välja väg på egen hand kvarstår ju så det är inte så att du satsat allt på ett kort.


Avslutningsvis – tänk så här: Den du visar att du är är den dina barn lär sig att ta efter och använder som rättesnöre för vad som är rätt och fel. Så om det vore din son eller din dotter som stod exakt där du står nu och känner exakt det du känner nu. Hur skulle du vilja att det barnet väljer?

Vill du lära dem att livet består av att hantera situationen som den ser ut och att det består av uppoffringar och att sätta sina drömmar och förhoppningar i andra hand?

Eller vill du lära dem att deras lycka är lika viktig som andras lycka?

Alla aktioner kommer med ett pris: Att inte ändra har sitt pris. Att ändra har ett annat. I den bästa av världar kan din förändring vara en du kan göra tillsammans med de du älskar som får er alla att växa. I en annan värld kommer det inte fungera så. Men en sak är säker – om du inte ger dem valet att förstå vem du är och vad du behöver har de inte ens chansen att vara med på resan.

12 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page