top of page

Tiden räcker inte till


Jag kan omöjligt hinna allt jag måste hinna. Det går inte. Jag har satt mig ner och gjort listor men det finns ingenting jag kan plocka bort, och ingenting som ser ut att minska framöver heller. Mitt dygn skulle behöva ha 30 timmar för att funka. Vad ska jag göra, finns det någon utväg jag inte kan se här?

"M"


Svar: När man är stressad är det väldigt svårt att fatta bra beslut. Listor är bra, de ger överblick, men i ditt fall hjälpte det alltså inte. Då blir första frågan: Finns det saker på listorna som du kan krympa? Om det inte går att ta bort dem, så kanske det går att minska ner dem? Kan någon annan gå in och ta delar av uppgiften? Eller kan du förenkla den?

Ta matlagning till exempel. Tekniskt sett kan man laga en jättestor gryta och sedan servera den till middag i tre dagar. Det leder knappast till applåder men det sparar tid. Ibland kan det vara vettigt att fundera över hur mycket man kan förenkla en sak innan den inte fungerar längre.


En annan sak som är bra att göra är att ta ett riktigt djupt andetag och konstatera att världen inte går under. Om du släpper alla dina ansvar och bara vänder ryggen till så går världen inte under för det. Den fortsätter snurra. Och om hundra år kommer ingen att säga "Minns du den där gången då M bara struntade i sina plikter?" - så även om det är viktigt där du står och viktigt för dig och dina närmaste, så är det inte en gigantisk katastrof om du inte hinner med allt som du "måste" göra.


Tarotkorten säger att det inte bara handlar om tidsbrist utan snarare om rädsla som håller dig tillbaka. Du skulle kunna gå en helt annan väg, antagligen en som har med just dina talanger eller kreativa förmågor att göra, men du är rädd att det inte ska vara hållbart och att andra ska bli besvikna på dig. Därför gör du dig inte av med det gamla. Jag antar att det handlar om att byta jobb? Men det har nog att göra med din uppgifter i familjen också. I båda fallen ser det ut som om du oroar dig för vem som ska göra saker om du inte gör dem och det verkar inte finnas någon självklar ersättare. Men du måste ändå tänka på dig. Du kan inte leva åt andra när du har saker som själv skulle vilja göra och som du inte alls gör nu. Så det kommer nog ner till att du skulle må bra av att mer eller mindre byta liv helt och hållet. Det finns till och med en risk att du har tagit på dig själv extra arbete för att bevisa för dig själv att du behövs och måste bli kvar där du står.

11 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page